14 cauze pentru pierderea dinților

 

medici stomatologi uitandu-se pe o radiografie dentara
Din păcate, pierderea dinților este o situație care pune probleme tot mai multor persoane, iar vârsta nu este neapărat motivul.

De: | Etichete: , , , , , , , , , , , , | Comentarii: 21 | 10 noiembrie 2016

Vizualizat de 43.652 utilizator/i

Grijile cotidiene, stresul, programul aglomerat de peste zi, ne pot determina să uităm, de multe ori, de sănătatea noastră, în special de cea dentară. Mâncăm pe grabă, uneori alimente nu foarte sănătoase, ne completăm dieta cu ceva băuturi carbogazoase, și cum periuța de dinți nu ne este la îndemână tot timpul, lăsăm pe mai târziu periajul dentar. Să nu mai spunem că ajungem și foarte rar in cabinetul unui medic dentist, iar apoi ne plângem de probleme stomatologice grave, ce pot necesita tratamente costisitoare și de lungă durată.

În clinica stomatologică dr. Leahu, punem foarte mult preț pe prevenția dentară ca stil de viață și, de aceea, orice medic dentist îți stă aproape pentru întrebări și sfaturi legate de diversele probleme dentare, ca să nu suferi de pierderea dinților. De la bun început trebuie să înţelegem complexitatea şi multitudinea cauzelor care produc pierderea dinţilor. Din păcate, pierderea dinților este o situație care pune probleme tot mai multor persoane, iar vârsta nu este neapărat motivul. Chiar și pacienții tineri au această problemă, cauzele fiind variate. Însă, indiferent de caz, de cele mai multe ori, pierderea dinților are legătură cu igiena orală defectuoasă.

Cauze ale pierderii dinților –  părerea avizată a unui medic dentist

 1. Igienă orală precară cauzează acumularea bacteriilor și a plăcii pe dinți, ce duc la apariția cariilor și a demineralizărilor. În același timp, cel mai sever efect este apariția bolii parodontale, afecțiune cunoscută ca fiind principala cauză pentru pierderea dinților. Declanșarea bolii parodontale este direct proporțională cu placa bacteriană, cauzată de o igienă orală precară și lipsa consultațiilor la medicul dentist, cel puțin o dată la 6 luni, pentru un detartraj dentar și un periaj profesional.
 2. Chiar dacă respecți regulile de igienă orală, trebuie să mergi periodic la un medic dentist. Dacă sari peste controale, nu vei putea să descoperi afecțiunile din timp. Nu vei putea observa dacă dinții devin mobili, caz în care vei avea nevoie de tratament specializat, chiar cu implanturi dentare. Un dinte care prezintă mobilitate scăzută poate fi salvat.
 3. Cariile dentare netratate pot duce, de asemenea, la pierderea dintelui. În timp, caria ajunge la pulpa dentară producând infecție și durere. În cazuri extreme, medicul dentist nu poate să mai salveze dintele, singura soluție fiind extracția prin procedură de chirurgie dentară.
 4. Dieta săracă în anumiți nutrienți poate afecta rezistența corpului la infecții. Calciul este responsabil cu densitatea țesutului osos care susține dinții. În lipsa lui, osul nu va fi capabil să susțină toți dinții de pe arcadă. În plus, alimentele bogate în zahăr, carbohidrați și acizi afectează dinții și gingiile. În cazul în care organismul nostru nu obține vitaminele și nutrienții de care are nevoie, rezultatele vor fi dezastruase și pentru dantură. De aceea este de preferat să îți întrebi medicul dentist despre alimentele care îți pot fortifica imunitatea și dinții.
 5. Cu siguranță cu toții ne-am lovit la dinți când eram mici. Chiar dacă dintele nu cade din cauza traumei, lovitura poate provoca fracturarea rădăcinii, ducând în timp la infectarea dintelui. Infecția poate cauza resorbția rădăcinii și pierderea dintelui, caz în care singura soluție de rezolvare a acestei probleme este un tratament cu implanturi dentare.
 6. Bruxismul sau scrâșnitul din dinți duce, în timp, la tocirea sau crăparea dinților. Forța depusă asupra țesuturilor de susținere a dinților poate cauza pierderea osului. Odată ce dinții pierd osul care îi susține, devin mobili și cad. Ideal ar fi sa mergi la un dentist pentru un control amănunțit, apoi la un specialist în ortodonție, pentru realizarea de gutiere personalizate.
 7. Deși pare absurd, pierderea unui dinte poate duce la pierderea altora. Neînlocuit cu implant dentar sau altă procedură de reconstrucție dentară, dintele pierdut poate provoca probleme ce afectează și alți dinți. Prima este resorbția osoasă. Apoi, din cauza spațiului rămas, dinții opuși și cei vecini încep să își schimbe poziția ducând la probleme gingivale, iar în cele din urmă la pierderea acelor dinți.
 8. Malocluzia poate fi, de asemenea, o cauză a pierderii dinților. Din cauza faptului că dinții nu sunt aliniați corect vor fi dificil de curățat. Pe acești dinți se acumulează tartrul, care duce la afecțiuni gingivale și parodontale. Află dacă și tu suferi de malocluzie printr-o ședință la un medic dentist al clinicilor dr. Leahu.
 9. Efectele negative ale alcoolului și tutunului sunt binecunoscute. Studiile recente arată că fumătorii sunt mult mai predispuși pierderii dinților decât nefumătorii. Fumatul crește riscul dezvoltării afecțiunilor gingivale, care duc la pierderea dinților.
 10. Diabetul afectează imunitatea corpului și încurajează acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Astfel, afecțiunile gingivale apar mult mai des sau sunt mult mai severe și necesită un tratament îndelungat. În stadiu avansat, inflamarea gingiilor afectează și osul, iar în timp și dinții.
 11. Administrarea de medicamente – precum contraceptive orale, anumite medicamente pentru inimă, o serie de antibiotice sau antidepresive. Atunci când îți sunt prescrise astfel de medicamente, ideal ar fi sa te consulți și cu un medic dentist asupra efectelor adverse pentru dantură.
 12. Boli sistemice – aici sunt incluse cele cardiovasculare și artrita reumatoidă, care pot afecta starea gingiilor deoarece interferează cu sistemul inflamator al organismului.
 13. Cauze congenitale – aici este inclusă anodonția, boală ce se manifestă prin lipsa unuia sau a mai multor dinți, situație în care cel mai bun tratament este cel cu implanturi dentare.
 14. Extracții incorecte realizate prin proceduri de chirurgie dentară – care cauzează pierderea dinților vecini.

Ce spune medicul dentist despre pierderea dinților?

Orice medic dentist îți va spune că netratarea situațiilor de pierdere a dinților cauzează probleme articulare, disfuncții, asimetrii și, în final, dezechilibre la nivelul întregului organism.

Aparatul dento-maxilar reprezintă mecanica cea mai complexă din corpul uman, cu mișcări și tensiuni prezente 24 din 24, astfel încât orice perturbare a echilibrului și a simetriei mușcăturii generate de o lipsă dentară poate avea consecințe complexe.

Însă viteza de evoluție poate fi dată de vârstă, sexul pacientului, particularitățile dezvoltării musculare, starea de sănătate generală, tipul de alimentație, igiena, etc.

Principalele probleme ale pierderii dinților sunt:

 • Migrația dinților – care duce la compromiterea masticației în zona respectivă și la acumulări de tartru, apariția cariilor și a parodontozei din cauza pungilor gingivale greu de igienizat.
 • Infectarea dinților și pierderea osului adiacent – ca o consecință infecțioasă a cariilor netratate din timp în cabinetul unui medic dentist.
 • Căderea dinților de pe arcade – din cauza pierderii osoase.
 • Dinții lipsă pot declanșa supraerupția, înclinarea, migrarea, procesul carios, inflamarea, boala paradontală.

Însă toate aceste probleme pot fi rezolvate rapid cu ajutorul tratamentelor cu implanturi dentare, cu condiția realizării de o mână cu adevărat competentă, așa cum este Dr. Ionuț Leahu.

Ai grijă de dantura ta și mergi periodic la medicul dentist. Doar acesta poate depista afecțiunile orale de care suferi și te poate sfătui în legătură cu metodele de tratament.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

21 thoughts on “14 cauze pentru pierderea dinților

 1. Biral

  Buna ziua , cand maananc am senzatia ca mananc si nisip si dintii mei f sanatosi pana acum se macina si devin mai scurti: am peste 80 de ani si am dintii mei toti cu cate coroane–nicio problema–iau bucal calciu cu D3 si odata pe sapt vitD3 uleioasa–ce trebuie sa fac? dintii devin mai scurti de la o zi la alta Multumesc

  Răspunde

 2. Ciupitu Zinica

  Am avut o lucrare pe măselele de jos cu timpul au migrat măselele de sus, acum sunt în momentul în care aștept sa se videce locul după extracția altei masele pe care era lucrarea de jos, deci sunt 3 lipsă jos.
  Au migrat meselele de sus ca aproape ca nu se mai vede golul dintre ele și gingia de jos.
  Ce e de făcut?
  Am fost sfătuita să fac 2 implanturi și lucrare jos dar o să fie ca o barcă subțire și am impresia că nu e bine nici ca aspect nici ca durată de folosință a lucrării.
  Doresc un sfat de un specialist.
  Mulțumesc anticipat.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Buna ziua,

   Este indicat sa mergeti la un consult pentru ca un medic specialist sa poata evalua situatia si pentru a va putea oferi un tratament potrivit pentru dumneavoastra.
   Pentru promgramari ne puteti lasa numarul dumneavoastra de telefon si va contactam in 24 de ore sau puteti suna dumneavoastra la 0219134.
   https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/

   Răspunde

 3. Nicoară Violeta

  Buna ziua din ce cauza mi să mâncat osul de la dinti si ce tratament aș putea face partea deasupra mai am doar câțiva dinti restul a trebuit sai scot ca nu mai am os.

  Răspunde

 4. Silvia

  Buna ziua,de 2 ani dinții din fata se mișcă ff puțin și am început sa am și piutina strunga.gingia e roz nu roșie,mu ma doare nimic și nu înțeleg ce poate fi. Ma spăl regulat,și imi e frica sa nu cada. La stomatolog nu ma pot duce pt ca am fobie și mereu leșin când ma duc și chiar nu știu ce sa fac…soțul meu zice ca e posibil sa am tartru pe dinții aceia și din cauza asta se mișcă.daca imi puteți da un sfat..multumesc !

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este posibil sa aveți boală parodontala,netratată aceasta poate duce în timp la pierderea dinților. Pentru un diagnostic corect vă recomandăm să mergeți la medicul stomatolog, în urma unui control vi se va putea recomanda un plan de tratament potrivit. Detartrajul și periajul profesional realizat de către medicul stomatolog sunt recomandate la fiecare 6 luni. În ceea ce privește fobia, puteți discuta cu medicul stomatolog pentru a decide care sunt opțiunile potrivite pentru dumneavoastră.

   Răspunde

 5. Tampau Bogdan

  Buna ziua mi-a cazut un incisiv superior lopatar iar un altul vecin e pe jumătate gata, va rog daca puteți sa ma sfatuiti. Mulțumesc anticipat.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Există soluții pentru dumneavoastră, primul pas este să veniți la un consult. Medicul stomatolog vă va indica care este cea mai potrivită soluție pentru dumneavoastră. Pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este indicat să o vadă un medic stomatolog pentru a vedea care este cauza și pentru a recomanda un plan de tratament potrivit. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumneavoastră și vă contactăm noi în 24 de ore.

   Răspunde

 6. vasile

  buna ziua am o intrebare in legatura cu cariile dentare am avut dinti perfect sanatosi pana acum insa de un an si jumatate aproape doi au inceput sa mi se carieze ar putea fi semn de diabet sau alte boli cronice?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Cel mai bine este să veniți la un control stomatologic pentru a vedea exact în ce stadiu se află cariile dentare. Doar un medic stomatolog vă va putea spune cu ce probleme vă confruntați și, de asemenea, vă va recomanda tratamentul potrivit. Pentru programări vă rugăm să ne sunați la numărul de telefon: 021 91 34.

   Răspunde

 7. Dulici Florinita

  Bună ziua avenit . soțul meu Dulici Lucian . Soțul a venit pe 23 august 2022 a fost programat a avut un dinte din față care de 6 luni de zile îl pune lipește la da jos din rădăcină și am vorbit cu doctorul că dacă îl dă jos îl pune și acuma nu e la mai pus deloc și ea căzut cel fals care la lipit falsă a căzut și am întrebat pe doctorul ajutat să îi puneți dinte și a zis că da și când am venit nu e mai pus niciun dinte deci nu mă interesează îi puneți dintele așa cum ați dat jos noi avem cinci copii care trebuie să plece la școală și nu știm unde să ne dăm capul vă rog frumos dacă tot sunteți clinică socială europeană să îl ajutați să își pună dintele așa cumnați la jos am vorbit cu domnul doctor și a spus da vino că îți spunem dintele nu mă interesează ca să nu suni la poliție și să dau mai departe puneți dintele soțului meu Cami ați luat cine păi și cum puneți să semnăm documente și ne faceți poze ca să aveți la asociații să luați bani între voi așa îi puneți dintele nu mă interesează ca să nu sunt la poliție aștept urgent telefonul la 0 7 2 6 4 3 6 9 4 1de ce ați mai făcut clinică socială europeană dacă vă bateți joc de oameni cu rezidenți să ne luați CNP să luați bani pe noi că ne puneți dinte și de fapt nu puneți nu mă interesează îi puneți dintele așa cum a spus Domnul doctor să vină să îi pună din fel aștept răspunsul urgent că fac reclamație sus de tot nu vă bateți voi joc doar cu un zâmbet și ne lăsați mă ați lăsat cu firele și pe mine operată soția lui și am făcut abces să vă fie rușine și să de urgență aștept apelul

  Răspunde

 8. Țeghiu Alisa

  Bună ziua am un dinte care are o gaură în el,ma doare foarte tare și pe zi ce trece acel dinte se tot mănâncă, ce este de făcut??

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este necesar să veniți la un consult de specialitate pentru a vă vedea un medic stomatolog endodont. În cazul acestui dinte, este posibil să vă facă un tratament de canal, pentru a scoate nervul și a salva dintele. Pentru o programare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Pentru a primi un diagnostic corect este necesar să mergeți la un consult stomatologic. Medicul vă va analiza cavitatea orală și dantura, iar apoi vă va spune care este cauza mobilității dentare și ce tratament este potrivit pentru situația dumneavoastră. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777