4 urgențe stomatologice la copii pe care să le știi

 

medic pedodont în stanga și asistentă în dreapta în timpul unui tratament pentru urgente stomatologice la copii
Urgențele stomatologice la copii se pot trata în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu

De: | Etichete: , , , , , , , , , , , | Comentarii: 2 | 4 mai 2020

Vizualizat de 5.151 utilizator/i

Urgențele stomatologice pot apărea și în cazul copiilor, iar în aceste situații este foarte important să știm cum trebuie să procedăm, pentru a putea controla durerea și pentru a rezolva problema într-un timp cât mai scurt. Dacă și tu te întrebi ce poți să faci atunci când copilul tău se confruntă cu o urgență stomatologică, atunci iată care sunt sfaturile medicilor pedodonți.

Tipuri de urgențe stomatologice la copii

În primul rând, este important să știm că urgențele stomatologice  la copii sunt considerate acele situații în care sunt necesare îngrijirile medicale imediate pentru controlul durerii, infecției sau sângerării. În această perioadă, pot apărea diverse probleme la nivelul cavității orale precum: infecții, traumatisme sau abcese dentare.

Durerea de dinte sau de măsea

Printre cele mai frecvente probleme care necesită tratament de urgență, se numără cariile avansate, care au ajuns la nerv și care provoacă durere. Cariile dentare apar pe suprafața dinților și, în stadiu incipient, afectează smalțul dentar. Odată cu trecerea timpului, caria dentară netratată poate afecta întreaga structură a dintelui ajungând să infecteze pulpa dentară sau nervul dintelui, așa cum este cel mai adesea numit. Infectarea pulpei dentare duce la apariția durerii și la o stare generală de disconfort.

Abcesul dentar

Urgențele stomatologice la copii pot fi determinate și de abcesele dentare, acestea reprezintă un grup de infecții care evoluează în apropierea osului maxilar sau mandibular. Odată cu abcesul dentar poate apărea durerea și umflătură locală sau la nivelul obrazului. De cele mai multe ori, abcesul dentar apare din cauza acumulării de bacterii pe suprafața dinților și a gingiilor, ca urmare a unei igiene orale necorespunzătoare.

Traumatismele dentare

Traumatismele dentare sunt foarte des întâlnite în această perioadă la copii, putem vorbi atât  despre luxații sau avulsii dentare, cât și despre fracturi accidentale. Avulsia dentară reprezintă desprinderea accidentală a unui dinte de pe arcadă, iar luxația dentară reprezintă deplasarea anormală a dintelui în osul alveolar, ca urmare a unei leziuni traumatice. Fracturile accidentale ale dintelui pot apărea în urma diverselor activități realizate chiar și acasă.

Dinți de lapte mobili

Schimbarea dinților de lapte este un proces normal prin care toți copiii trec în jurul vârstei de 6 ani. De obicei, dinții de lapte pot cădea singuri, fără dureri foarte mari sau sângerări excesive, cu toate acestea există și cazuri în care dinții de lapte pot provoca diverse probleme.

Ce putem face ca părinte dacă ne confruntăm cu astfel de situații?

Primul pas este să sunăm medicul dentist, astfel în urma informațiilor primite din partea unui specialist pedodont vom știi care sunt următorii pași pe care trebuie să îi urmăm. Este foarte important să nu expunem copiii la un drum către cabinetul stomatologic atunci când acesta nu este cu adevărat necesar. De exemplu, dacă dintele de lapte este foarte mobil și nu necesită intervenția medicului, extracția se poate realiza acasă, prin împingerea dintelui cu limba ori consumul de fructe, precum măr, morcov, care să stimuleze desprinderea dintelui de pe arcadă. În cazul în care copilul are nevoie de tratament de urgență, părintele va primi sfaturi prin care poate ameliora durerea până la momentul programării.

Cum recunoști urgența stomatologică la copii

În primul rând, tratamentul de urgență este necesar atunci când apare durerea, atunci când copilul se confruntă cu dureri dentare provocate de diverse afecțiuni este foarte important să sunăm medicul stomatolog și să explicăm problema pe care copilul o are.

„Este foarte important de reținut că într-adevăr o durere dentară poate trece cu ajutorul administrării unor analgezice, dar acestea nu fac decât să estompeze durerea pe moment. Ulterior copilul se poate confrunta cu dureri și mai mari cauzate de complicații care necesită tratament stomatologic de urgență. Administrarea analgezicelor nu rezolvă cauza problemei, ci acționează doar asupra simptomului, și anume asupra durerii. Dacă administrăm copilului mai mult de 2-3 zile medicamente, atunci este foarte posibil să afectăm ficatul, de aceea este bine ca atunci când copiii se confruntă cu astfel de probleme să sunăm și să discutăm cu medicul stomatolog pentru a stabili care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Când trebuie să mergi la medicul pedodont

Vizita la medicul pedodont este necesară atunci când afecțiunea dentară a copilului necesită tratament imediat. În urma discuției telefonice cu un medic specialist, putem fi siguri de necesitatea unei programări de urgență. Indiferent de vârsta pe care copilul o are, vizita la medicul stomatolog poate fi necesară. Astfel, la Clinicile Dentare Dr. Leahu echipa de medici pedodonți este pregătită să preia orice urgență stomatologică.

Academia Spațială Dr. Leahu, clinica dedicată copiilor, este avizată pentru tratarea urgențelor stomatologice. Pentru a proteja și a preveni răspândirea epidemiei, am implementat toate măsurile de siguranță speciale. În primul rând, pacienții trec printr-un triaj telefonic, iar apoi printr-un triaj realizat într-un cort amplasat la intrarea în clinică, unde verificăm temperatura. Părintele completează un chestionar, astfel încât să ne dăm seama dacă a intrat în contact cu vreun pacient suspect de virus sau dacă cumva trebuia să fie în izolare sau în carantină. Odată ce a trecut prin acest triaj, copilul împreună cu părintele este condus direct în cabinet, nu intră în contact cu niciun alt pacient, nu sunt zone de așteptare în care să se strângă pacienții, ci sunt conduși direct în cabinet, unde copilul este preluat de un medic pedodont care este echipat din cap până în picioare, astfel încât să scadă la minim riscul unei expuneri în această perioadă. Lăsăm o fereastră de timp de două până la patru ore între programări, pentru a dezinfecta cabinetul, facem o nebulizare cu clor, folosim lămpile cu ultraviolete și în felul acesta putem să ne asigurăm că actul medical este realizat în deplină siguranță.

Cum previi problemele dentare ale celui mic

Igiena orală este extrem de importantă pentru dezvoltarea corectă a danturii copiilor și pentru prevenirea diverselor afecțiuni orale.  Cu toții ne dorim ca micuții noștri să se poată bucura în primul rând de o dantură sănătoasă care să nu provoace dureri sau disconfort, astfel este recomandat ca igiena orală a celor mici să înceapă încă de la apariția primului dinte de lapte. De asemenea, periajul de cel puțin două ori pe zi este foarte important pentru a ne asigura că riscurile apariției afecțiunilor dentare sunt cât mai mici.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “4 urgențe stomatologice la copii pe care să le știi

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134