5 alimente care îți distrug dinții

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 17 iunie 2016

Vizualizat de 3.698 utilizator/i

Așa cum știm cu toții , zahărul este unul dintre cei mai mari inamici  ai sănătății. Obezitatea, hipertensiunea, diabetul de tip II şi problemele cardiace sunt doar câteva dintre afecţiunile provocate de consumul de zahăr. Pe lângă toate acestea zahărul ne distruge și dinţii.

În momentul în care zahărul intră în contact cu bacteriile, care există în mod natural în cavitatea bucală, se transformă în acid.  Atâta timp cât aciditatea din salivă este crescută,  calciul de pe smalțul dinților se dizolvă. Procesul este numit demineralizare. Dacă procesul continuă, pot să apară complicații ale dinților.

Saliva are capacitatea de a neutraliza acidul. După ce saliva își face treaba, calciul se reabsoarbe în smalțul dinților, proces numit remineralizare.

Se crează o balanță între aceste două procese în fiecare zi.

Există anumite alimente care cresc nivelul de aciditate din salivă.  Poți să îți păstrezi dantura sănătoasă evitând următoarele cinci astfel de alimente:

Pâinea

Combinaţia de zahăr şi carbohidraţi din pâine este dăunătoare pentru dantură, iar pentru că se lipeşte de dinţi o face și mai nocivă. Spală-te pe dinți imediat după ce mănânci pâine!

Jeleurile, caramelele şi fructele uscate

Pentru că se lipesc de dinţi, consumarea lor accentuează efectul nociv asupra danturii. La fel ca  și în cazul pâinei, este bine să te speli pe dinți imediat după ce le-ai mâncat.

Dropsurile şi bomboanele

Conțin multe zaharuri șipentru că stau pentru o perioadă lungă de timp în gura noastră, demineralizează smalțul dinților. În plus dacă sunt zdrobite în dinți se tocește smalțul mult mai repede și apar cariile.

Sucurile de fructe

Sucurile de roşii, portocale, lămâi şi prune sunt printre cele mai acide.Consumul lor frecvent poate duce la apariția sensibilității dentare. Este recomandat să nu te speli pe dinți imediat ce le-ai consumat. Lasă sa treacă 1-2 ore pentru  a da timp dinților să se remineralizeze.

Băuturile carbogazoase

Sunt nocive pentru dantură  din cauza conținutului bogat în acid carbonic. Este recomandat să se folosească un pai pentru a se evita contactul direct cu dinții.

Cei mici pot fi mai greu de convins să  evite consumarea acestor alimente. În plus prima vizita a copilului la medicul dentist poate să fie o provocare, asta pentru că calcă pe un teritoriu necunoscut. Pentru adulți însă frica de dentist nu ar trebui să fie o scuză. 80 % dintre problemele dentare se pot preveni prin vizita la stomatolog.

La clinicile stomatologice Dr.Leahu recomandăm controale periodice de două ori  pentru verificarea stării dinților, detartraj și periaj profesional.  Așadar, treceți în lista de priorități păstrarea dinților curați, sănătoși și evitați alimentele care fac rău danturii.

Sursa foto: www.shushushops.co.uk

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777