Vizualizat de 5.606 utilizator/i
Te întrebi de ce este necesar să alegi alimente sănătoase pentru dinți? Cu toții știm că zâmbetul nostru este neprețuit, el ne oferă mai multă încredere în propria persoană și ne ajută să ne creștem stima de sine. Tocmai de aceea, este foarte important să îi acordăm atenția pe care o merită, de la o igienă orală corect realizată, până la vizitele regulate la medicul stomatolog și la alimentația sănătoasă și echilibrată. Ceea ce mâncăm și cât de des mâncăm poate face diferența între un zâmbet sănătos și dinți cariați sau cu alte tipuri de afecțiuni dentare. Haideți să aflăm împreună care sunt cele 8 alimente care ne ajută să ne păstrăm dinții cât mai sănătoși.
De ce alimentația este importantă pentru dantură?
Atunci când vorbim despre prevenția dentară și despre modurile corecte de îngrijire a zâmbetului, nu putem să nu răspundem la întrebarea ,,Ce alimente sunt sănătoase pentru dinți și ce trebuie să mănânc pentru a mă asigura că dinții mei sunt protejați de afecțiuni?” În primul rând, alimentația trebuie să fie bogată în fructe și legume proaspete, care necesită o masticație riguroasă. De ce? Pentru că în acest fel se realizează autocurățarea dinților. De asemenea, alimentele pe care le alegem trebuie să fie bogate în vitamine și minerale, pentru a întări smalțul dinților și pentru a-i proteja astfel de afecțiuni precum caria dentară.
Alimentele sănătoase pentru dinți sunt extrem de importante și atunci când vorbim despre sănătatea orală a copiilor. ,,Încă din perioada sarcinii, este foarte important ca mama să aibă o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale și proteine, deoarece aceasta este perioada în care are loc formarea mugurilor dinților temporari și a unei părți din mugurii dinților definitivi. De asemenea, în perioada de creștere, copilul trebuie să aibă o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, proteine și minerale și cât mai săracă în carbohidrați și zaharuri. Copilul trebuie să mănânce fructe proaspete, de exemplu mere, ele ajută atât pentru sănătatea dințișorilor, cât și pentru stimularea gingiilor. Copilul trebuie să mănânce și alimente cu o consistență tare pentru ca dinții să crească sănătoși. Este important să aibă în alimentație și lactate, ouă și brânzeturi, pentru un aport mare de calciu în organism și pentru întărirea smalțului dinților”, explică Dr. Mihaela Șerbănoiu, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Lista alimentelor care îți păstrează dinții sănătoși
Tocmai pentru că știm cât de important este să alegi alimente sănătoase pentru dinți, am pregătit o listă cu 10 alimente, care te vor ajuta să ai un zâmbet frumos și lipsit de afecțiuni dentare.
Produsele lactate
Fie că vorbim despre un pahar de lapte, despre iaurt sau despre brânză și cașcaval, toate sunt alimente sănătoase pentru dinți. Acestea ajută la secreția de salivă și, implicit, la autocurățarea danturii. Mai mult decât atât, calciul din brânză și fosfații din lapte și din alte produse lactate ajută la restabilirea mineralelor pe care dinții tăi le-ar fi putut pierde din cauza altor alimente. De asemenea, toate produsele lactate ajută la refacerea smalțului dinților.
Legume proaspete – morcovi, țelină și broccoli
Cu toții știm cât de importante sunt legumele proaspete pentru sănătatea organismului, dar știm oare care este rolul lor pentru sănătatea danturii? Ei bine, legumele proaspete nu doar că aduc un aport mare de vitamine, ci ajută și la autocurățarea dinților. De exemplu, fibrele conținute de broccoli reduc inflamația în țesutul gingival. De asemenea, această legumă este bogată în fier și oferă o barieră naturală împotriva acizilor care erodează smalțul dinților.
Fructele proaspete
De asemenea, fructele proaspete sunt alimente sănătoase pentru dinți. Acestea ajută la curățarea smalțului dinților și la stimularea gingiilor. De exemplu, consumul de mere gestionează aciditatea din cavitatea orală și clătește particulele de alimente de pe suprafața dinților.
Salată verde
Alte alimente sănătoase pentru dinți sunt verdețurile (salata verde, spanacul, pătrunjelul, mărarul etc.) Acestea sunt alimente bogate în fibre, care ajută la menținerea prospețimii în cavitatea orală. Atunci când alegem o salată verde stimulăm apărarea naturală împotriva bacteriilor și secreția de salivă.
Pește
Peștele este o alegere bună atât pentru întregul organism, cât și pentru sănătatea danturii. Uleiurile Omega-3 conținute de acest aliment reduc riscul de boală a gingiilor. De asemenea, cantitatea de vitamina D reprezintă un adevărat beneficiu pentru o dantură sănătoasă și frumoasă.
Nuci
La fel ca merele, consumul de nuci ajută la menținerea dinților curați, stimulând cantitatea de salivă. Dacă reușești să adaugi în mesele tale zilnice și nuci, atunci îți asiguri un aport suficient de vitamine și minerale prețioase pentru sănătatea dinților.
Afinele
Alte alimente sănătoase pentru dinți sunt afinele. Compușii pe care acestea le conțin pot opri acumularea de bacterii și formarea plăcii bacteriene. Este recomandat să consumăm afine proaspete, deoarece sucurile sau alte produse de acest tip pot avea o cantitate ridicată de zahăr.
Stafide
Atunci când îți este poftă de un aliment dulce, care să îți ofere un moment de bucurie, poți alege cu încredere stafidele. Ele pot fi o gustare hrănitoare, încărcată cu antioxidanți. Stafidele ajută la prevenirea boli parodontale, una dintre principalele cauze ale pierderii dinților.
Zahărul și alte alimente care dăunează danturii
Nu mai este un secret pentru nimeni că zahărul consumat în cantități mari poate avea efecte nocive asupra întregului organism. Persoanele care beau 2-3 băuturi dulci pe zi au peste 60% mai multe șanse de a se confrunta cu afecțiuni dentare precum cariile dentare.
Medicii stomatologi recomandă ca alimentația să fie săracă în zahăr și carbohidrați. În gură există în mod natural bacterii, numite streptococi. Acestor bacterii le place să se hrănească cu zahăr, iar atunci când o fac îl descompun în acizi care, la rândul lor, descompun smalțul dinților. Prin consumul de dulciuri, aciditatea din cavitatea orală poate crește chiar de 100 de ori. Astfel, dinții sunt mai predispuși la apariția cariilor dentare, deoarece acidul determină pierderea de minerale de pe suprafața dinților.
Pentru a te asigura că ai o dantură sănătoasă și frumoasă, este recomandat să limitezi consumul de alimente bogate în zahăr precum bomboanele și dulciurile lipicioase. De asemenea, este recomandat să reduci consumul de alimente cu amidon și de băuturi răcoritoare carbogazoase.
Alte obiceiuri care îți mențin dinții perfecți
Consumul de alimente sănătoase pentru dinți este o metodă foarte eficientă pentru a te asigura că ai dinți sănătoși și frumoși. Cu toate acestea, este recomandat să nu neglijezi igiena orală corect realizată și vizitele regulate la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni. Folosește întotdeauna mijloace auxiliare de curățare a dinților, precum: ața dentară, apa de gură și dușul bucal și zâmbetul tău va fi lipsit de afecțiuni dentare și mereu strălucitor și frumos!
Furiș Constanta
Cât costă? O vântură de portelan pe zirconiu?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Planul de tratament este personalizat pentru fiecare în parte. Primul pas este să veniți la un consult stomatologic. În funcție de complexitatea cazului și de dorințele pacientului, împreună cu medicul se stabilește strategia terapeutică. În cadrul consultației de specialitate veți primi toate informațiile referitoare la: etapele tratamentului, durata acestuia și costul total al planului de tratament recomandat. Puteți consulta lista de prețuri aici: https://cliniciledrleahu.ro/preturi-clinica-stomatologica/
Chirila Geanina
Niste recomandari foarte utilie ce mi au fost extrem de folos si sunt multumita de rezultatele lor dar pe langa toate acestea am gasit si acest tratament https://bit.ly/3OsL8s5
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Ne bucurăm că sfaturile noastre v-au fost de ajutor!