
Vizualizat de 112.525 utilizator/i
Aftele bucale, denumite și ulcerații aftoase sau stomatită aftoasă, sunt mici leziuni care se dezvoltă în țesuturile moi din cavitatea bucală sau la baza gingiilor. Aceste mici ulcerații, leziuni sau afte bucale sunt de obicei foarte dureroase, nu sunt contagioase, însă cauzele lor nu sunt complet cunoscute. Leziunile pot apărea oriunde în gură, inclusiv pe partea interioară a obrajilor sau pe suprafața gingiilor, limbii sau buzelor. Chiar dacă nu te-ai confruntat niciodată cu o astfel de problemă, cu siguranță ai auzit despre cât de deranjantă poate fi. Haideți să aflăm de câte tipuri poate fi stomatita, care sunt cauzele apariției acesteia, dar și opțiunile de tratament. Cele mai multe afte bucale se vindecă de la sine, chiar și fără tratament, în maximum o săptămână sau două. Igiena dentară riguroasă, dar și vizita periodică la medicul stomatolog te pot ajuta să previi apariția aftelor, dar și să eviți eventualele complicații. Dacă observi apariția unor afte bucale mai mari sau care nu se vindecă, atunci trebuie să ajungi urgent la medicul stomatolog.
Conținut
- 1 Tipuri de afte bucale (stomatite)
- 2 Cauzele apariției aftelor bucale
- 3 Simptomele aftelor bucale
- 4 Afte bucale – copiii au factor de risc mai mare
- 5 Poate fi stomatita contagioasă?
- 6 Când trebuie să mergi la medic
- 7 Diagnosticul aftei bucale
- 8 Afte bucale (stomatită) – tratament
- 9 Cum putem preveni apariția aftelor bucale
Tipuri de afte bucale (stomatite)
Afecțiunea se poate manifesta sub mai multe forme, iar cele mai cunoscute dintre acestea sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme, iar în funcție de tip, perioada de vindecare poate varia de la câteva zile la câteva luni.
Aftele bucale minore (ulcerație aftoasă minoră)
Este una dintre cele mai des întâlnite forme ale stomatitei aftoase. Se prezintă sub formă de mici leziuni cu dimensiunea de până la un centimetru, cu formă ovală și contur roșu și se vindecă în maximum două săptămâni fără să lase cicatrici. Leziunile apar de obicei pe partea internă a buzelor sau a obrajilor ori pe părțile laterale ale limbii.
Aftele bucale majore (ulcerație aftoasă minoră)
Este un tip al stomatitei aftoase care se întâlnește mai rar. Aftele sunt de dimensiuni mai mari și mai adânci, au formă rotundă și contur bine definit, dar pot avea și formă neregulată dacă sunt foarte mari. Pot fi foarte dureroase, se vindecă în aproximativ o lună și pot lăsa cicatrici.
Aftele bucale herpetiforme (stomatita herpetică)
Reprezintă un tip de aftă bucală cu incidență rară și de obicei se dezvoltă la vârste mai înaintate, însă nu sunt provocate de infecția cu virusul herpetic. Denumirea lor vine însă de la asemănarea cu herpesul. Aceste afte apar ca grup de ulcerații mici, între 10 și 100 de leziuni, care se pot uni într-o singură mare ulcerație. Au contur neregulat și se vindecă în 7-15 zile, fără a lăsa cicatrici. Leziunile pot apărea atât pe suprafața gingiei, cât și pe limbă sau marginea buzelor. De cele mai multe ori, veziculele se sparg și pot provoca dificultate în timpul masticației. Herpesul labial este o altă formă extrem de des întâlnită, ce poate apărea pe suprafața externă a buzei din diferite motive, de exemplu: în urma mușcării accidentale a acesteia sau a unor leziuni provocate de aparatele dentare.
Cauzele apariției aftelor bucale
Deși cauzele care duc la formarea aftelor bucale nu sunt complet elucidate, studiile au arătat că acestea sunt de obicei provocate de un cumul de factori, iar apariția lor poate fi recurentă la unele persoane. Printre potențialii factori ai ulcerațiilor aftoase se numără:
- Leziuni minore apărute în urma unor lucrări dentare, periajul prea energic sau mușcarea obrazului
- Pasta de dinți sau apa de gură, care conțin lauril sulfat de sodiu
- Sensibilitatea la anumite alimente, cum ar fi ciocolată, cafea, căpșuni, ouă, nuci, brânză și alimente picante sau acide
- O dietă săracă în vitamina B12, zinc, acid folic și fier
- Reacții alergice la anumite bacterii din cavitatea bucală
- Helicobacter Pylori, bacteria care provoacă ulcerul gastric
- Modificările hormonale din timpul menstruației
- Stresul
- Nervozitatea
Stomatita aftoasă (afte bucale) poate apărea și pe fondul altor suferințe precum:
- Boala celiacă – o afecțiune gastrointestinală cauzată de intoleranța la gluten
- Boala Crohn
- Probleme ale sistemului imunitar
- HIV/ SIDA
Stomatita herpetică apare în urma infectării cu virusul Herpex Simplex 1. După vindecarea locală, virusul nu dispare din organism, iar recidivele se produc din cauza unor factori declanșatori precum:
- traumatismele locale (mușcarea buzelor, leziuni produse de aparatele dentare);
- expunerea prelungită la frig sau la soare;
- consumul de alune sau nuci;
- perioada ciclului menstrual;
- stresul psihic sau emoțional.
Reactivarea infecției se manifestă prin apariția unei erupții mai puțin severe, localizate, fără a fi afectată starea generală a organismului, aceasta fiind infecție herpetică secundară. Când o astfel de erupție apare, trebuie să știm o diferențiem de aftele bucale.
Simptomele aftelor bucale
Cele mai multe afte bucale sunt rotunde sau ovale, de culoare albă sau galbenă în centrul leziunii și contur roșu. Se pot forma în gură în diverse locuri: sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, dar și la baza gingiilor. Pacienții care suferă de afte (stomatită aftoasă) nu prezintă simptome la nivelul întregului organism. Leziunile rotunde sau ovale, cu margine roșie și centrul, de obicei, alb sau galben, apar doar la nivelul cavității orale, iar simptomele pot include senzații de arsură, de usturime sau de mâncărime, înainte cu câteva ore de apariția leziunilor. Primele simptome pot apărea chiar înainte să observi leziunea propriu-zisă: ușoare furnicături sau senzație de arsură. Odată cu ulcerația apar de obicei dureri sau usturimi care afectează masticația sau chiar vorbirea. Atunci când micile umflături sunt atinse de mâncare sau de băuturi, mai ales acidulate, poate apărea durerea. Dacă leziunile sunt situate la nivelul limbii, vorbitul sau mestecatul pot deveni inconfortabile, iar dacă sunt situate în cerul gurii, pot provoca o senzație dureroasă la înghițire. Durerea provocată de atingerea leziunilor apare în zilele imediat următoare apariției acestora și dispare odată cu vindecarea. Simptomele stomatitei herpetice sunt asemănătoare cu cele ale stomatitei aftoase, astfel se poate simți o senzație de arsură sau de mâncărime a buzei înaintea apariției leziunii. Ulterior acestora va apărea un grup de vezicule foarte mici, care se vor sparge, se vor uni și vor forma o ulcerație unică pe suprafața buzei, acoperită de o crustă. Leziunile herpetice sunt mai dureroase decât cele aftoase. Deshidratarea reprezintă un risc în cazul în care consumul de lichide se face cu dificultate. Febra este un alt simptom al infecției cu HSV-1 și poate ajunge până la 40 ° C. Febra apare cu câteva zile înainte de apariția leziunilor.
Afte bucale – copiii au factor de risc mai mare
Orice persoană poate dezvolta afte bucale, însă persoanele cele mai predispuse sunt copiii și adulții de până la 40 de ani, în special femeile. Persoanele cu afte recurente au de obicei un istoric în familie cu această afecțiune. Aceasta poate fi cauzată de factori ereditari, dar și de mediul în care trăiesc și din care fac parte anumite alimente sau alergeni.
Poate fi stomatita contagioasă?
Stomatita aftoasă nu reprezintă o afecțiune contagioasă, însă leziunile herpetice prezintă un grad ridicat de contagiune. Transmiterea se poate realiza prin contactul direct sau indirect. Contagiozitatea maximă este în perioada activă, de când apare leziunea și până la vindecarea acesteia.
Când trebuie să mergi la medic
Deși nu reprezintă o urgență medicală, aftele bucale pot evolua în cazuri rare, iar disconfortul accentuat trebuie să te trimită la medicul stomatolog. Iată la ce trebuie să fii atent:
- Afte neobișnuit de mari
- Afte recurente și dese
- Afte persistente (mai mult de două săptămâni)
- Ulcerații care se extind pe buze
- Durere pe care nu o poți alina prin metode de igienă orală
- Dificultăți la consumarea alimentelor
- Febră mare ce coincide cu apariția aftelor
Diagnosticul aftei bucale
În general, nu sunt necesare investigații amănunțite pentru afte. Medicul stomatolog va face o examinare și va observa ulcerațiile. În cazul în care leziunile sunt severe sau nu se vindecă, medicul va prescrie teste suplimentare, în funcție de aspectul acestora.
Afte bucale (stomatită) – tratament
Deși aftele bucale (ulcerațiile aftoase) se vindecă de la sine, anumite soluții sunt necesare pentru a reduce simptomatologia extrem de supărătoare a leziunilor. În funcție de fiecare caz în parte, aftele bucale pot fi tratate fie acasă, fie în cabinetul de medicină dentară. Este necesar să știi că acestea sunt de mai multe tipuri, iar cele mai cunoscute dintre ele sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme. Astfel, în funcție de tipul de aftă bucală, medicul stomatolog stabilește tratamentul potrivit.
Tratament clasic
Printre metodele de tratament se numără apa de gură, care poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației. Medicul stomatolog poate prescrie apă de gură cu clorhexidină, pe care o vei găsi în farmacii. Aplicațiile locale cu soluții speciale precum glicerina boraxată, dar și antibiotice pot fi de folos, însă doar la indicația medicului dentist. Însă, în cazul în care este vorba de afte bucale persistente și extrem de dureroase, este esențial să mergi cât mai repede să ceri sfatul medicului stomatolog. Tratamentul pe care îl recomandă medicul stomatolog poate fi de două feluri:
- Medicamentos
- Chirurgical
”În cazul tratamentului medicamentos, aftele se tratează cu soluții dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante. Este necesară o întreținere atentă a igienei cavității bucale și evitarea substanțelor iritante. Ca tratament care influențează favorabil evoluția leziunilor, dar nu împiedică recidivele, se numără xilina 2%, badijonări cu violet de gențiană 1%, gargara de 3-4 ori pe zi cu soluții slab antiseptice, cu infuzie de mușețel. Însă, toate aceste preparate se recomandă doar de către un medic stomatolog, în momentul în care verifică clinic starea aftelor bucale”, explică Dr. Diana Ardelean, medic stomatolog. Pe de altă parte, tratamentul chirurgical se recomandă în momentul în care aftele nu s-au vindecat de la tratamentul medicamentos. În ziua de astăzi, acest tratament se face doar cu laserul, în clinica dentară. Tratamentul chirurgical cu laserul este o metodă modernă ce accelerează vindecarea, reduce durerea și recurența unor afte bucale dese.
Tratament naturist
Cele mai simple tratamente naturiste pentru aftele bucale sunt ceaiurile din diverse plante, care se folosesc sub formă de gargară. Busuiocul, cimbrișorul, coada șoricelului, levănțica, morcovul, mușețelul, nalba, pătlagina sau salvia sunt excelente remedii naturiste ce pot reduce durerile și inflamația provocate de ulcerații aftoase. Gargara cu ceai preparat din unul sau mai multe plante se face de mai multe ori pe zi, preferabil după masă.
Tratament pentru stomatita aftoasă
Stomatita aftoasă nu este de obicei severă și nu are nevoie de tratament. În unele cazuri, se poate recomanda aplicarea unor diferite soluții speciale sau se pot prescrie medicamente. Acestea se pot utiliza doar în urma recomandării medicului. Rănile care durează mai mult timp sau rănile însoțite de febră care nu dispar, au nevoie de îngrijiri medicale.
Tratament pentru stomatita herpetică
Pe suprafața leziunii se pot aplica diverse soluții pentru a reduce timpul până la vindecare și pentru a atenua simptomele. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie aplicate cât mai devreme, încă de la apariția primelor semne. În cazuri speciale, atunci când apar infecții, medicul poate recomanda un tratament personalizat. Este recomandată o dietă lichidă și evitarea băuturilor acide.
Cum putem preveni apariția aftelor bucale
Deși apariția ulcerațiilor aftoase este greu de împiedicat, un anumit stil de viață poate reduce numărul și frecvența acestora. Iată ce trebuie să faci:
- O igienă orală riguroasă – periajul regulat al dinților după fiecare masă și utilizarea aței dentare o dată pe zi sunt obiceiuri care îți vor păstra cavitatea bucală curată și fără resturi de alimente ce pot provoca afte. De asemenea, utilizează o periuță de dinți delicată (soft sau super soft), pentru a evita iritarea gingiilor și a altor zone din gură, atunci când te speli pe dinți.
- Atenție la mâncare – încearcă să eviți alimentele care îți irită mucoasa bucală: nuci, chipsuri, covrigei crocanți, anumite condimente, alimentele foarte sărate, fructele cu aciditate mare, precum ananas, portocale sau grapefruit sau alte alimente la care ești sensibil sau alergic.
- Vizitează medicul stomatolog periodic – pe lângă detartrajul și periajul profesional care se fac la fiecare 6 luni, la indicația medicului, și care te pot ajuta să-ți menții sănătatea orală, dacă ai aparat dentar, necesitatea vizitelor la medicul stomatolog este și mai mare. Mici ajustări ale brackeților (în cazul în care porți un aparat dentar cu brackeți) pot ajuta la reducerea riscului iritării mucoasei bucale și, implicit, la apariția unei afte.
- Redu stresul – dacă ulcerațiile de la nivelul cavității bucale par să fie legate de stresul de zi cu zi, încearcă să îl reduci și să te relaxezi mai mult.

O igienă orală corectă te poate ajuta să ții la distanță problemele dentare, dar și nedoritele afte bucale
Ești în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea ta? Programează-te la numărul de telefon 0219777! Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023
Pătrașcu Monica
Am un bebe de 1 Anișor are afte pe sub buze pe limba este 4 Zile de cand al tratez cu glicerina boraxata sprei anaftin dar tot degeaba nui trece deloc apar mai multe bebe zbiară de dureri nu poate sa mănânce sa suga… Ce este de făcut??
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Această afecțiune poate dura între 7 și 10 zile, este recomandat să continuați tratamentul, să tamponați cavitatea orală de 4 ori pe zi cu glicerină boraxată și să alternați cu spray-ul anaftin. Trebuie să vă asigurați că bebelușul este foarte bine hidratat. Dacă nu observați ameliorari, este recomandat să mergeți la medicul pediatru pentru a vedea care este cauza apariției aftelor și să vi se recomande un tratament potrivit.
Florentin Sandu
Buna ziua.
Am afte de cand ma stiu…de la vreo 12-13 ani. Acum am 29 de ani si nu am reusit sa scap de ele. Am incercat tot felulde tratamente pentru afte, insa nu a dat niciunul roade. Majoritatea chiar maresc viata aftelor.
As vrea sa atac cauza aftelor, ca ele sa nu mai apara, nu efectul, aftele in sine.
Daca aveti pacienti care au reusit sa scape de afte si imi puteti recomanda un tratament, v-as fi recunoscator!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă recomandăm să veniți la un consult să vă vadă un medic stomatolog, pentru a stabili care este cauza apariței aftelor. Pentru programări ne puteți suna la 021 91 34. Vă așteptăm cu drag!
Draghici
Bună ziua! Am un copil de 5 ani și 3 luni care de 6 luni se confrunta cu o stamatita aftoasa ce nu trece cu nici un tratament. Tratați și copii la cabinetul din Timișoara?
Va mulțumesc!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! În toate Clinicile Dentare Dr. Leahu există cabinete special amenajate și pentru tratamentele stomatologice ale copiilor. De asemenea, există medici stomatologi ce sunt specializați în lucrul cu cei mici. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la: 021 91 34 sau ne puteți lăsa un mesaj cu numărul dumneavoastră de telefon și vă sunăm noi.
Diaconu Valentin Constantin
Bună.
Cred ca de pe la 9 ani fac afte. Acum am 22.
Am avut pe limbă, pe gingie sau în jurul gurii. Încerc sa evit a mânca pe partea respectivă.
În general fac afte:
de la vinete ,de ex. dacă mănânc mai mult de o felie de pâine cu salată de vinete
de la fructe și legume nespălate, sau de asemenea, dacă mănânc fără sa ma spăl pe mâini de câteva ori
Am încercat doar de câteva ori ( din 2008-2009 până acum),o soluție albastra și una mov,care îți coloreaza toata gura.
Am încercat un alt remediu, spirtul. Se ameliorează doar pe moment,max. cateva ore…
Alte remedii mai știți?
Mulțumesc frumos!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesaj! Există și alte tratamente pentru aftele bucale, spre exemplu: geluri, creme, apă de gură specială. Puteți citi mai multe detalii în acest articol: https://cliniciledrleahu.ro/antibioticul-in-tratamentul-aftelor-bucale-este-nevoie-sau-nu-de-el/, unde am scris puțin mai detaliat. Însă, toate aceste lucruri vi le poate da doar un medic stomatolog. Chiar și în cabinet, medicul spală zona aftelor cu anumite soluții. Cel mai bine este să mergeți la un control și să vedeți exact despre ce e vorba. Pentru programări ne puteți suna la: 021 91 34.