Ai fost păcălit! Țigările electronice afectează sănătatea!

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 13 noiembrie 2017

Vizualizat de 1.041 utilizator/i

Dacă și tu ai renunțat la tigările obișnuite în favoarea celor electronice cu gândul că nu îți vei mai pune în pericol sănătatea și că într-o bună zi vei renunța la acest viciu, află că, în realitate, acestea sunt la fel de nocive. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că favorizează dependenţa de nicotină și nu facilitează în nicun fel renunţarea la fumat.

O întrebare care stă pe buzele tuturor fumătorilor și care generează dezbateri aprinse cu privire la riscurile şi beneficiile acestora: sunt țigările electronice o alternativă sănătoasă la țigările clasice? Conform unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, acestea sunt la fel de nocive ca țigările obișnuite. Vaporii produși de țigara electronică conțin substanțe toxice care afectează sistemul imunitar, distrug celulele epiteliale ale mucoasei orale și cresc riscul apariției afecțiunilor dentare și a cancerului.

Prin urmare, efectele țigărilor electronice atât asupra stării generale de sănătate, cât şi a sănătăţii orale sunt asemănătoare cu cele ale țigărilor clasice. Fumătorii sunt sfătuiți să fie atenți la simptomele sau semnele care pot indica prezența unor afecțiuni gingivale. Printre aceste se numără: dinți care se mișcă, gingii roșii, inflamate, sensibile, care sângerează în timpul periajului dentar, apariția unor spații între dinți, respirație urât mirositoare, gingii desprinse sau retrase de pe dinte, abces gingival.

Afecțiunile gingivale netratate duc în timp la pierderea dinților, de aceea sunt recomandate controalele regulate la dentist și detartrajul profesional o dată la 6 luni. Periajul dentar de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare sau a periuței interdentare și a apei de gură au o importanță deosebită în păstrarea unei igiene orale corespunzătoare. Dacă ai deja dinți lipsă și te gândești să îți pui implanturi dentare, află că rata de vindecare după operația de implantare este mult mai lentă în cazul fumătorilor.

În cazul în care nu ți-ai găsit încă motivația necesară pentru a te lăsa de tigări, clasice ori electronice, îți aducem la cunoștință că fumătorii au mai multe carii decât nefumătorii, pierd dinți de trei ori mai frecvent decât aceștia și prezintă un risc crescut al apariției afecțiunilor inflamatorii în jurul implanturilor dentare. Știm că renunțarea la fumat este un proces dificil, de aceea îți recomandăm să începi cu pași mici iar primul pas ar putea fi vizita la medicul dentist. Pentru programări ne poți suna la 021 9134!

* Țigara electronică a fost inventată în 2013 de un farmacist chinez, Hon Lik, ca metodă pentru renunțarea la fumat.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134