Ai o pungă de puroi pe gingie? Află cum se tratează corect abcesul dentar

 

unit dentar in stanga, medic stomatolog in dreapta
Dr. Carmen Pescu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Constanța, ne spune că punga de puroi formată pe gingie, din cauza abcesului dentar, se tratează în deplină siguranță cu tratamente stomatologice specifice tipului de abces.

De: | Etichete: , , | Comentarii: 18 | 31 octombrie 2022

Vizualizat de 27.558 utilizator/i

Abcesul dentar este una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice și se formează ca urmare a pătrunderii unei infecții bacteriene în dinte sau în țesutul gingival. El se prezintă ca o inflamaţie dureroasă şi poate arăta ca o mică pungă pe gingie. Tratamentul stomatologic poata implica fie incizia şi drenarea colecţiei purulente, fie tratarea dintelui pe canal și curățarea rădăcinii dintelui sau chiar extracţia acestuia, după caz.

Descoperă în articolul următor de ce apare abcesul dentar, ce riști dacă nu îl tratezi la timp și cum se tratează o pungă de puroi apărută pe gingie.

Când apare abcesul dentar

Cele mai frecvente cauze pentru apariția abcesului dentar sunt cariile dentare profunde. Atunci când nu sunt tratate la timp, bacteriile pot ajunge până în camera pulpară a dintelui, acolo unde se află nervul. În momentul în care nervul este afectat și există o contaminare bacteriană, gingia dintelui se inflamează și apare punga de puroi la baza rădăcinii dintelui sau pe gingie, lângă dinte.

Igiena dentară superficială reprezintă o altă cauză a abcesului dentar. Îngrijirea necorespunzătoare a dinților și gingiilor conduce la depozitarea bacteriilor și a resturilor alimentare pe suprafața dinților, între aceștia, dar și subgingival. Prezența tartrului subgingival provoacă o pungă de puroi pe gingie și astfel apare inflamația gingivală.

Totodată, abcesul dentar mai poate apărea și în urma unui traumatism dentar. Efectele acestuia pot apărea atât imediat, cât și la mare distanță de timp după ce s-a întâmplat traumatismul.

De ce nu e bine să spargi punga de puroi care apare pe gingie

Întâmplător, acasă, se poate sparge punga de puroi, iar în acest caz este esențial să mergi cât mai repede la medicul stomatolog. Un abces dentar dacă nu este tratat la timp printr-un tratament corespunzător, poate duce la răspândirea infecției în maxilar sau chiar în alte zone ale capului și gâtului.

„Abcesul dentar nu este indicat să fie spart de către pacient acasă, deoarece nu este un fenomen controlat și bacteriile se pot extinde, fiind vorba de o infecție. Recomandarea medicală, însă, este ca la primele simptome de durere, edem (umflatură), febră, pacientul să vină în cabinetul de medicină dentară”, atenționează Dr. Carmen Pescu, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu Constanța.

Ce riști dacă nu tratezi un abces dentar

Un abces dentar nu se tratează de la sine și nu trebuie ignorat. În caz contrar se poate ajunge la pierderea dintelui sau poate chiar la afectarea osului și la apariția unei infecții la nivelul acestuia.

Iată și alte probleme care pot apărea la nivelul organismului, dacă nu tratezi abcesul dentar și punga de puroi se sparge:

 • Chist dentar (asemănător pungii de puroi, chistul se poate forma la baza rădăcinii dintelui);
 • Osteomielită (atunci când bacteriile din punga de puroi intră în sânge și afectează oasele);
 • Sinuzită maxilară (infecție care poate cauza răspândirea bacteriilor în sinusurile maxilare);
 • Angină Ludwig (infectarea zonei submandibulare sau sublinguale, ca urmare a răspândirii bacteriilor din punga de puroi).

Cum se tratează o pungă de puroi apărută pe gingie

Pacienții care observă o pungă de puroi la nivelul gingiei trebuie să meargă rapid la medicul stomatolog. Scopul principal al tratamentului pentru abces dentar este eliminarea infecției și ameliorarea durerii. Poate fi necesară o radiografie înainte de începerea tratamentului pentru a determina gradul de infecție.

Medicul stomatolog va planifica tratamentul pe baza gravității infecției și a tipului de abces. Abcesul fiind de două tipuri: periapical și parodontal.

Iată cum tratează abcesul dentar Dr. Carmen Pescu:

Incizia și drenarea abcesului

În cazul abcesului parodontal, tratamentul implică deschiderea pungii de puroi și drenarea acestuia cu curățarea zonei afectate.

Tratament de canal

Abcesul periapical își face apariția de cele mai multe ori în urma unei carii dentare, dar și din cauza unui tratament de canal realizat incorect.

Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea țesutului central bolnav (pulpa), drenarea abcesului și aplicarea unor soluții medicamentoase în canalul radicular. Dentistul va umple și va sigila ulterior camera pulpară și canalele radiculare ale dintelui cu o plombă. În final, dintele poate fi acoperit cu o coroană dentară, pentru a-l face mai puternic, mai ales dacă acesta este un dinte din spate.

Extracția dintelui

Extracția dintelui este ultima soluție: dacă dintele nu poate fi salvat, dentistul va alege această opțiune pentru a păstra sănătatea bucală. Odată extras, abcesul va fi complet drenat și curățat. Medicul stomatolog mai poate prescrie și antibiotice pentru a opri răspândirea infecției.

Dacă ai un abces dentar și te întrebi ce poți face până ce ajungi la medicul stomatolog? Ei bine, se poate clăti cavitatea bucală cu apă de gură cu clorhexidină sau ceai de mușețel. Este foarte important să se păstreze igiena dentară corespunzătoare și să ajungi cât mai rapid la medicul stomatolog de îndată ce observi un abces dentar.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

18 thoughts on “Ai o pungă de puroi pe gingie? Află cum se tratează corect abcesul dentar

 1. Gabor mandra

  Bunā domul dr nu stiu ce sa fac deja am fost operat de doi ori nu a reusit operatia iar mi askos dintel din fata am crezut ka dispare puroi de la gingi dar iar nu adisparat iara încotinu se face puroi si mi skos dintel am luvat atibiotice nu stiu ce sa ma fac un sfat domul dr sunt tare nekajita

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă recomandăm să veniți la un consult stomatologic pentru a vedea despre ce este vorba și pentru a vă recomanda tratamentul potrivit. Vă rugăm să sunați pentru programare la 021 9134.

   Răspunde

 2. Ionela

  Bună ziua eu deabea in doua saptamani ajung la stomatolog,pentru că sunt plecat și punga de puroi o am de două zile,s-ar putea întâmpla ceva grav daca va dura atât . atâta timp cât iau antibiotice?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Dacă infecția nu pare să-și reducă din intensitate nici după tratamentul medicamentos, vă recomandăm să ajungeți mai repede la un consult stomatologic, pentru a evita apariția altor complicații. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 3. Pîrvuică

  Buna ziua,am și eu nevoie de un răspuns la o întrebare,dacă se poate. Am fost cu băiețelul cel mare 7 ani la stomatolog unde i-a fost efectuată o curățare de carie la o măseluță și ulterior cimentuita. Întrebarea mea este de ce când am ajuns acasă la scurt timp după a făcut puroi,nu înțeleg motivul și nici medicul stomatolog nu a știut să îmi răspundă? Mulțumesc frumos pentru un eventual răspuns!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă recomandăm să cereți o a doua opinie și de la un alt medic stomatolog. Acesta va examina cavitatea orală și măseluța băiatului, iar apoi vă va lămuri cu privire la întrebările pe care încă le aveți. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Abcesul dentar nu va afecta alăptarea sau bebelușul, însă este nevoie să tratați cât mai repede această afecțiune, pentru a vă păstra sănătatea dentară. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți suna la 021 9777.

   Răspunde

 4. Alexandra

  In luna septembrie am observat ca am puroi pe gingia unei masele. Intre timp punga de puroi s-a spart si a curs puroi. La scurt timp am fost la o clinica si mi-au zis ca am doua variante, ori scot maseaua, ori incercam sa il salvam, deschide gingia, curăță, completeaza radacina macinata (cu aditie de os). Zis si facut. Am efectuat operatia, au curatat, la cateva zile dupa interventie a aparut alta punga de puroi, cativa milimetri mai in stanga. A refacut un CT, radiografie si am fost la parodontolog, la chirurg si doctor stamatolog. Au hotarat sa imi scoata maseaua de tot pentru ca imi curgea puroi in continuare. Acum doua saptamani am scos maseaua, sunt in curs de vindecare, s-a inchis rana dar ce credeti a inceput sa se formeze iar o punga de puroi pe gingie, la aceeasi masea, de data asta scoasa. Nu mai inteleg nimic!!! A patot cineva asa ceva?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este de a cere și o a doua opinie medicală din partea unui alt medic stomatolog. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți care este sursa infecției și care este cel mai potrivit tratament care să vă scape de formarea pungii de puroi de la nivel gingival. Pentru a stabili o programare, ne puteși contacta la 021 9777.

   Răspunde

 5. Maria

  Bună ziua! De 1 săptămână am abces la masea cu puroi ,iau tratament antibiotic mi-sa umflat in partea de sus pana la ochi ,acum mai am foarte putin langa nas o gâlmă si ma doare in locul acela
  Mentionez ca nu am spart punga cu poroi .Ce mă sfătuiți sa fac ?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este de a merge cât mai repede la un consult stomatologic. Medicul vă va examina atât clinic, cât și radiologic, pentru a vă propune un tratament potrivit. Pentru a stabili o consultație, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Antibioticul nu tratează infecția existentă. Este necesar să mergeți la un medic stomatolog să trateze abcesul printr-un tratament adecvat. Vă puteți programa în clinicile noastre la 021 9777!

   Răspunde

 6. Nicolae

  Bună ziua, ma confrunt cu un abces dentar de mai bine de 3 luni la una din masalele la care aveam o lucrare. Am fost la medicul stomatolog unde mi-a dat lucrarea jos și am primit tratament atât oral cat și pe canal, intr-un timp scăpasem de acel abces numai ca pentru un timp scurt. În acel timp dna doctor a refăcut lucrarea, numai ca imediat după aceea a reapărut acel abces. Ce este de făcut pentru ca deja nu mai știu ce sa fac și ma și tem pentru sănătatea mea?! Va mulțumesc pentru eventualul răspuns.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este de a merge pentru o a doua opinie la un alt medic stomatolog. Acesta va analiza măseaua la care se formează abcesul dentar, dar și lucrarea, iar apoi vă va propune un plan de tratament potrivit nevoilor dumneavoastră. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 7. Alexandra Ion

  Bună seara, am un băiețel de un 1 an și 3 luni pe care îl alăptez, săptămâna trecută mi s a umflat o măsea, am luat amoxicilină de 500 mg la recomandarea medicului, s a desumflat dar nu în totalitate, mi a rămas ca o gâlma în falcă, țin să menționez ca nu am avut dureri deloc!
  Acum 5 ani am suferit o operație tot la măseaua de lângă această!
  Ce m a sfătuiți să fac?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este de a merge cât mai repede la un consult stomatologic, pentru a face o radiografie și pentru ca un medic să vă vadă clinic. După acest consult, medicul vă va propune un tratament potrivit afecțiunilor cu care vă confruntați, ținând cont și de faptul că sunteți încă în perioada de alăptare. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777