
Vizualizat de 14.218 utilizator/i
Abcesul dentar este una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice și se formează ca urmare a pătrunderii unei infecții bacteriene în dinte sau în țesutul gingival. El se prezintă ca o inflamaţie dureroasă şi poate arăta ca o mică pungă pe gingie. Tratamentul stomatologic poata implica fie incizia şi drenarea colecţiei purulente, fie tratarea dintelui pe canal și curățarea rădăcinii dintelui sau chiar extracţia acestuia, după caz.
Descoperă în articolul următor de ce apare abcesul dentar, ce riști dacă nu îl tratezi la timp și cum se tratează o pungă de puroi apărută pe gingie.
Când apare abcesul dentar
Cele mai frecvente cauze pentru apariția abcesului dentar sunt cariile dentare profunde. Atunci când nu sunt tratate la timp, bacteriile pot ajunge până în camera pulpară a dintelui, acolo unde se află nervul. În momentul în care nervul este afectat și există o contaminare bacteriană, gingia dintelui se inflamează și apare punga de puroi la baza rădăcinii dintelui sau pe gingie, lângă dinte.
Igiena dentară superficială reprezintă o altă cauză a abcesului dentar. Îngrijirea necorespunzătoare a dinților și gingiilor conduce la depozitarea bacteriilor și a resturilor alimentare pe suprafața dinților, între aceștia, dar și subgingival. Prezența tartrului subgingival provoacă o pungă de puroi pe gingie și astfel apare inflamația gingivală.
Totodată, abcesul dentar mai poate apărea și în urma unui traumatism dentar. Efectele acestuia pot apărea atât imediat, cât și la mare distanță de timp după ce s-a întâmplat traumatismul.
De ce nu e bine să spargi punga de puroi care apare pe gingie
Întâmplător, acasă, se poate sparge punga de puroi, iar în acest caz este esențial să mergi cât mai repede la medicul stomatolog. Un abces dentar dacă nu este tratat la timp printr-un tratament corespunzător, poate duce la răspândirea infecției în maxilar sau chiar în alte zone ale capului și gâtului.
„Abcesul dentar nu este indicat să fie spart de către pacient acasă, deoarece nu este un fenomen controlat și bacteriile se pot extinde, fiind vorba de o infecție. Recomandarea medicală, însă, este ca la primele simptome de durere, edem (umflatură), febră, pacientul să vină în cabinetul de medicină dentară”, atenționează Dr. Carmen Pescu, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu Constanța.
Ce riști dacă nu tratezi un abces dentar
Un abces dentar nu se tratează de la sine și nu trebuie ignorat. În caz contrar se poate ajunge la pierderea dintelui sau poate chiar la afectarea osului și la apariția unei infecții la nivelul acestuia.
Iată și alte probleme care pot apărea la nivelul organismului, dacă nu tratezi abcesul dentar și punga de puroi se sparge:
- Chist dentar (asemănător pungii de puroi, chistul se poate forma la baza rădăcinii dintelui);
- Osteomielită (atunci când bacteriile din punga de puroi intră în sânge și afectează oasele);
- Sinuzită maxilară (infecție care poate cauza răspândirea bacteriilor în sinusurile maxilare);
- Angină Ludwig (infectarea zonei submandibulare sau sublinguale, ca urmare a răspândirii bacteriilor din punga de puroi).
Cum se tratează o pungă de puroi apărută pe gingie
Pacienții care observă o pungă de puroi la nivelul gingiei trebuie să meargă rapid la medicul stomatolog. Scopul principal al tratamentului pentru abces dentar este eliminarea infecției și ameliorarea durerii. Poate fi necesară o radiografie înainte de începerea tratamentului pentru a determina gradul de infecție.
Medicul stomatolog va planifica tratamentul pe baza gravității infecției și a tipului de abces. Abcesul fiind de două tipuri: periapical și parodontal.
Iată cum tratează abcesul dentar Dr. Carmen Pescu:
Incizia și drenarea abcesului
În cazul abcesului parodontal, tratamentul implică deschiderea pungii de puroi și drenarea acestuia cu curățarea zonei afectate.
Tratament de canal
Abcesul periapical își face apariția de cele mai multe ori în urma unei carii dentare, dar și din cauza unui tratament de canal realizat incorect.
Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea țesutului central bolnav (pulpa), drenarea abcesului și aplicarea unor soluții medicamentoase în canalul radicular. Dentistul va umple și va sigila ulterior camera pulpară și canalele radiculare ale dintelui cu o plombă. În final, dintele poate fi acoperit cu o coroană dentară, pentru a-l face mai puternic, mai ales dacă acesta este un dinte din spate.
Extracția dintelui
Extracția dintelui este ultima soluție: dacă dintele nu poate fi salvat, dentistul va alege această opțiune pentru a păstra sănătatea bucală. Odată extras, abcesul va fi complet drenat și curățat. Medicul stomatolog mai poate prescrie și antibiotice pentru a opri răspândirea infecției.
Dacă ai un abces dentar și te întrebi ce poți face până ce ajungi la medicul stomatolog? Ei bine, se poate clăti cavitatea bucală cu apă de gură cu clorhexidină sau ceai de mușețel. Este foarte important să se păstreze igiena dentară corespunzătoare și să ajungi cât mai rapid la medicul stomatolog de îndată ce observi un abces dentar.
Gabor mandra
Bunā domul dr nu stiu ce sa fac deja am fost operat de doi ori nu a reusit operatia iar mi askos dintel din fata am crezut ka dispare puroi de la gingi dar iar nu adisparat iara încotinu se face puroi si mi skos dintel am luvat atibiotice nu stiu ce sa ma fac un sfat domul dr sunt tare nekajita
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă recomandăm să veniți la un consult stomatologic pentru a vedea despre ce este vorba și pentru a vă recomanda tratamentul potrivit. Vă rugăm să sunați pentru programare la 021 9134.
Ionela
Bună ziua eu deabea in doua saptamani ajung la stomatolog,pentru că sunt plecat și punga de puroi o am de două zile,s-ar putea întâmpla ceva grav daca va dura atât . atâta timp cât iau antibiotice?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Dacă infecția nu pare să-și reducă din intensitate nici după tratamentul medicamentos, vă recomandăm să ajungeți mai repede la un consult stomatologic, pentru a evita apariția altor complicații. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.
Pîrvuică
Buna ziua,am și eu nevoie de un răspuns la o întrebare,dacă se poate. Am fost cu băiețelul cel mare 7 ani la stomatolog unde i-a fost efectuată o curățare de carie la o măseluță și ulterior cimentuita. Întrebarea mea este de ce când am ajuns acasă la scurt timp după a făcut puroi,nu înțeleg motivul și nici medicul stomatolog nu a știut să îmi răspundă? Mulțumesc frumos pentru un eventual răspuns!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă recomandăm să cereți o a doua opinie și de la un alt medic stomatolog. Acesta va examina cavitatea orală și măseluța băiatului, iar apoi vă va lămuri cu privire la întrebările pe care încă le aveți. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.