Alimente pe care le poți mânca după o intervenție chirurgicală orală

 

Bol cu mâncare moale, decorat cu legume călite și pătrunjel verde
Alimentele moi sunt cele mai indicate după o intervenție chirurgicală orală

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 11 | 6 ianuarie 2017

Vizualizat de 135.604 utilizator/i

Dacă ai trecut printr-o intervenție de chirurgie orală, fie că este vorba despre o extracție dentară, fie un implant, știi că partea cea mai dificilă este să respectăm indicațiile medicului privind alimentația.
Aceste tipuri de proceduri necesită câteva zile de vindecare și implicit un regim alimentar special. Mâncarea trebuie să fie moale și ușor de mâncat, iar de cele mai multe ori variantele nu sunt prea multe. Venim în ajutorul tău cu o listă de mâncăruri pe care le poți consuma în această perioadă pentru a te simți mai confortabil pe durata vindecării.

Alimente permise după extracție sau operație de implanturi dentare

Fasole și spaghete Gătite și pasate
Hummus sau guacamole  
Ouă Poșate
Pește Ton
Piure de cartofi Pasat bine
Orez Preparat moale
Supe  
Spanac Fierul ajută la recuperarea rapidă
Tofu  
Legume Gătite bine și pasate

Este esențial să urmezi cu mare atenție indicațiile medicului dacă îți dorești să te vindeci corect.

Indicații după o intervenție chirurgicală orală

 • Nu clăti gura în primele 12 ore, pentru a evita îndepărtarea cheagului format.
 • nu consuma alimente sau băuturi fierbinți
 • nu atinge cu limba sau mâna zona operată

De cele mai multe ori succesul unui tratament depinde de grija pe care o are pacientul. Dacă urmezi toate sfaturile medicului nu vei avea probleme și te vei vindeca rapid.

Tipuri de intervenții de chirurgie dentară

Intervențiile de chirurgie dentară pot fi necesare în mai multe situații, în funcție de problema cu care se confruntă pacientul, dar și de fiecare plan de tratament personalizat. Cele mai des întâlnite intervenții de chirurgie dentară sunt: extracțiile dentare, inserarea implanturilor dentare și augumentarea osoasă. Iată care sunt situațiile în cadrul cărora fiecare intervenție de chirurgie dentară este recomandată de către medicii specialiști:

Extracția dentară

Extracția dentară este un tip de intervenție chirurgicală care se recomandă în mai multe situații: atunci când dintele este foarte afectat și nu mai poate fi salvat, atunci când vorbim despre un molar de minte inclus sau semiinclus care afectează sănătatea danturii ori atunci când pacientul parcurge un plan de tratament complex, iar extracția unuia sau mai multor dinți este o soluție potrivită pentru realizarea lucrărilor.

Tratamentul de extracție dentară prin procedura de chirurgie dentară se realizează sub anestezie, astfel pacientul nu simte durere în timpul intervenției. Perioada de cicatrizare depinde de fiecare persoană în parte, de exemplu cicatrizarea în cazul pacienților fumători presupune mai mult timp.

După realizarea unei intervenții chirurgicale dentare, medicul specialist va prescrie un tratament medicamentos, pentru a preveni apariția infecțiilor. De asemenea, medicul va discuta cu pacientul și va explica care sunt pașii pe care să îi urmeze după intervenția ghirurgicală. În primele 24 de ore este necesar să se evite mestecarea alimentelor în zona unde s-a intervenit chirurgical, dar și băuturile și alimentele fierbinți, cafeaua, alcoolul, fumatul și alimentele prea tari.

Implanturile dentare

Inserarea implanturilor dentare reprezintă o intervenție stomatologică de chirurgie dentară, Acestea pot fi cea mai bună soluţie pentru lipsa dinţilor deoarece arată şi se simt exact ca dinţii naturali. Implantul dentar este o rădăcină artificială, plasată în locul unui dinte lipsă, în osul mandibular sau maxilar, care se integrează perfect în structura osoasă proprie.

Agumentarea osoasă

O altă procedură de chirurgie dentară este operația de sinus lift, aceasta presupune adiția osoasă în maxilar, în zona molarilor și a premolarilor. Osul este adăugat între maxilar și sinusurile maxilare, care se află de o parte și de alta a nasului. Această procedură este efectuată de un specialist în chirurgie dentară. Augumentarea osoasă este necesară atunci când implanturile dentare nu pot fi inserate în sinus, de aceea procedura de chirurgie dentară vizează refecerea volumului osos în această regiune. Procedură chirurgicală se utilizează atunci când înălțimea osului nu permite inserarea unui implant dentar mai lung pentru o ancorare mai bună.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

11 thoughts on “Alimente pe care le poți mânca după o intervenție chirurgicală orală

 1. Onytza

  Buna ziua! Am făcut și eu astăzi printr-o intervenție chirurgicală extractia celor 4 masele de minte… puteti sa imi spuneti dupa cat timp de la intervenție potmanca, si daca in timpul somnului pot dormi pe parte laterală. Multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Puteți mânca imediat după ce trece anestezia. Mâncarea să fie moale în primele 3-4 zile și la temperatura camerei. De asemenea, trebuie igienizată foarte bine în zona extracțiilor, cu o periuță moale, ultra soft. Puteți să dormiți pe partea laterală. Însănătoșire grabnică!

   Răspunde

 2. Popovici Sasa

  Buna ziua,
  In anul 2018, perioada ianuarie- iulie am efectuat chimioterapie, 8 sedinte la interval de 3 saptamani intre sedinte,
  In perioada septembrie -octombrie, anul 2018 timp de 28 de zile am efectuat radioaterapie .
  De asemenea am facut 3 perfuzii cu Zometa una in iunie 2018, alta in ianuarie 2018 si ultima in august 2019.
  Precizez ca analizele de sange la data de 21.04.2022, respectiv, glicemia glicozilata este 5,5, HIV este negativ, INR este 0,93, VSH este 8 si toate celelalte analize sunt bune, adica se incadreaza in intervalul de referinta.
  Am prezentat aceste date ca sa stiu daca pot efectua 2 extractii de masele, fara sa am probleme, adica necroza a maxilarului.
  Va multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Conform celor menționate de dumneavoastră se pot face fără probleme extracțiile dentare. Însă, este necesar să veniți pentru prima dată la un consult stomatologic, unde să faceți o radiografie dentară și să vă vadă un medic specialist în chirurgie, urmând să stabiliți cea mai bună strategie terapeutică și un plan de tratament potrivit. Pentru informații suplimentare și o programare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKP.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134