Vizualizat de 1.007 utilizator/i
Zâmbetul copilului este de neprețuit, iar ca părinte este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că avem grijă de dințișorii lui prin toate mijloacele posibile, de la periajul corect al dinților și vizita periodică la dentist, până la o alimentație sănătoasă. Ce mănâncă și cât de des mănâncă poate face diferența între un zâmbet sănătos și dinți cariați, cu probleme, ce cauzează durere celui mic. Iată care sunt cele mai bune alegeri alimentare benefice pentru sănătatea dinților copilului tău!
Top alimente care îi mențin copilului dinții sănătoși
Alimentația are un rol foarte important în dezvoltarea dinților și a maxilarelor, dar și pentru a menține o bună sănătate orală, de aceea se recomandă o alimentație echilibrată și bogată atât în calciu, fluor, fibre naturale, cât și în fructe și legume. Fructele pot lua cu ușurință locul dulciurilor, întrucât și acestea sunt dulci și, în plus, aduc multe beneficii dacă sunt consumate corespunzător. Datorită conținutului mare de apă, zaharurile pe care fructele, precum, merele sauu perele, le conțin sunt diluate semnificativ, astfel riscul de apariție a cariilor scade semnificativ.
Totodată, consumul de fructe și legume stimulează producția de salivă care are rolul de a proteja dinții de carii. În același timp, trebuie să avem grijă la cantitate de fructe acide, de exemplu, portocale, roșii, pe care le consumă cel mic, întrucât acestea atacă smalțul dinților și duc la eroziunea dentară. Un sfat foarte util pe care medicii stomatologi ni-l recomandă este să integrăm alimentele acide într-o masă principală, pentru a minimiza astfel efectul acidului asupra smalțului. Alte alegeri alimentare sănătoase includ iaurtul, laptele, nucile.
Diversificarea și dezvoltarea armonioasă
În momentul în care dinți erup în gurița bebelușului, este necesar să începem să diversificăm mâncare pasată cu alimente puțin mai tari. Masticația este foarte importantă în dezvoltarea maxilarelor, motiv pentru care cu cât solicităm mai mult copilul să mănânce și să rupă din alimente, cu atât dezvoltăm și musculatura de la nivelul feței. Dacă copilul mănâncă o perioadă îndelungată mâncare pasată, iar diversificarea are loc foarte târziu, se încetinește dezvoltarea corectă și completă a maxilarelor. Nu uita că apariția primilor dinți trebuie să fie și un motiv pentru a programa prima vizită a copilului la stomatolog
Ce alimente trebuie evitate
Pentru a preveni problemele de sănătate ale dinților și gingiilor, nu este suficient să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, ci trebuie să îi obișnuim pe cei mici încă din primii ani de viață cu o dietă variată și mai puține alimente care conțin zaharuri. Acest lucru nu înseamnă că cel mic nu poate mânca ciocolată, biscuiți ori alte dulciuri, acestea în schimb trebuie să fie consumate doar o singură dată pe zi, nu trebuie să țină locul unei mese principale și imediat după consum se recomandă clătirea guriței cu apă ori periajul dentar.
Ce efecte poate avea zahărul asupra danturii
Pe înțelesul tuturor, zahărul din alimente și băuturi este sursă de energie pentru bacteriile din cavitatea orală și, implicit, pentru placa bacteriană. Acestea duc la dizolvarea treptată a smalțului dinților. Cu cât zahărul rămâne mai mult timp în contact cu dinții copilului, cu atât riscul de carie crește semnificativ. Mai mult decât atât, este necesar să cunoaștem faptul că dinții de lapte se cariază mult mai ușor, iar evoluția cariei la copii este una accelerată. Prin urmare, putem proteja dinții copilului prin: limitarea consumului de dulciuri (un singur dulce pe zi), înlocuirea pe cât posibil a dulciurilor cu fructe, evitarea acadelelor, caramelelor și alimentelor lipicioase care se lipsesc de dinți și prelungesc astfel contactul dintre zahăr și smalț, periajul dentar după fiecare masă ori periajul de 2 ori pe zi și clătirea guriței cu apă după gustări.
La ce vârstă trebuie să-ți duci copilul la stomatolog
Este indicat să menținem dinții de lapte cât mult sănătoși. Până la vârsta de 12 ani, când se definitivează erupția dinților definitivi, copilul trebuie să se servească de acești dinți de lapte. Pentru a se putea servi de ei în masticație, vorbire, pronunție, dar și pentru a zâmbi fără griji ori a nu cunoaște durerea de dinți, vizita periodică la medicul dentist, însoțită de periajul dentar de 2 ori pe zi sunt esențiale.
Niciodată nu este prea devreme pentru vizita la medicul dentist. De regulă, primul dințișor care erupe trebuie însoțit de prima vizită la medicul stomatolog pediatru, medicul pedodont. Pe lângă tratarea afecțiunilor existente și prevenirea celor inexistente, aceste vizite periodice la stomatolog, presupun acomodarea celui mic cu medicul, cu cabinetul și instrumentarul medical, educarea copilului, cum să se spele corect pe dinți, dar și educarea părinților, în sensul în care acesta este necesar să supravegheze copilul, să aibă grijă ca cel mic să se perieze corect de două ori pe zi.
Academia Spațială Dr. Leahu, o nouă abordare în serviciile stomatologice pentru copii
Vizita la stomatolog este o etapă importantă pe care copiii o au de parcurs la început de drum, aceasta va influența dezvoltarea corectă ca viitori adulți cu o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. Astfel, pentru a ne sigura că întâlnirea cu medicul dentist și vizita la stomatolog sunt experiențe pozitive, este necesar să alegem un medic stomatolog pediatru, un medic pedodont care lucrează cu copiii și care este specializat în tratamentul stomatologic pentru cei mici.
Totodată, alegerea unei clinici stomatologice dedicate copiilor ne poate ajuta să transformăm vizitele la dentist într-un motiv de bucurie, iar Academia Spațială Dr. Leahu este prima clinică stomatologică pentru copii cu sistem de gamification. Acest „Disneyland” al stomatologiei are la bază un concept unic, inspirat de micii pacienți, ce urmărește ca fiecare copil să aibă o experiență cu adevărat excepțională, de la modul în care se simte, interacționează cu medicul stomatolog, învață, până la tratamentul personalizat pe care îl primește. Aici copiii se distrează, jucând jocuri educative pe tabletă, învață despre sănătatea dinților, primesc îngrijirea de care au nevoie și sunt recompensați pentru fiecare problemă tratată.
Îngrijire și prevenție
În primul rând, trebuie să facem din igiena orală o activitate plăcută pe care o putem desfășura în familie. Copiii învață cel mai bine prin puterea exemplului, cu cât ne vor vedea mai des pe noi că ne spălăm pe dinți, cu atât vor vrea și ei să aibă mai multă grijă de dințișorii lor. Să recapitulăm așadar care sunt regulile pentru dinți și gingii sănătoase:
- periajul dinților de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o pastă de dinți adecvată vârstei copilului;
- folosirea zilnică a aței dentare pentru curățarea zonelor greu accesibile periuței de dinți;
- clătirea guriței cu apă după fiecare gustare pentru a îndepărta resturile alimentare;
- o dietă echilibrată, cu un conținut scăzut de zahăr;
- vizita la medicul dentist la fiecare 6 sau 4 luni și ori de câte ori apare o modificare a dințișorilor.
Concluzii
Stă în puterea noastră să îl ajutăm pe cel mic să devină un adult fără complexe, cu o dantură frumoasă. Este datoria noastră ca părinți să avem grijă de sănătatea copiilor noștri pentru că un zâmbet sănătos îl poate ajuta să aibă o viață sănătoasă atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Igiena orală corectă, alimentația echilibrată și vizitele periodice la medicul dentist sunt cele 3 reguli de bază pentru un zâmbet sănătos și o copilărie fără dureri de dinți.
Ramona
Bună seara
Ce vitamine as putea sa ii dau fetiței mele in vârstă de 10 ani?! Ea se confruntă cu tot mai multe carii, deșii are o igienă orală corespunzătoare, de două ori pe zi.
Prima ei vizită la stomatologie a fost la vârsta de 4 ani când i-a apărut prima carie.
Mulțumesc mult
Ramona Barbu
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este necesar să mergeți cu fetița la medicul stomatolog pentru tratarea cariilor dentare și pentru recomandarea unui tratament potrivit. Nu există vitamine care să stopeze cariile. Igiena orală este cea mai importantă, realizată corespunzător. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.