Alveolita postextracțională. Cauze și tratament

 

Tânără cu durere de măsea, care ține mâna pe obraz
Extracțiile dentare sunt uneori necesare, atunci când dintele nu mai poate fi salvat. Măsurile de prevenție pot ajuta la evitatea alveolitei postextracționale

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 10 | 27 august 2019

Vizualizat de 17.977 utilizator/i

Chiar dacă nu este o soluție de dorit, extracția dentară este uneori necesară. Un dinte sau o măsea cu carii foarte adânci sau care sunt rupte poate necesita extracția, pentru a elimina infecția. În unele cazuri, când anumite condiții nu sunt îndeplinite, se poate întâmpla ca extracția să declanșeze o altă afecțiune, numită alveolită sau alveolită postextracțională. Alveolita postextracțională este o complicație specifică extracției dentare, care poate apărea în procesul de vindecare de după intervenția chirurgicală. Această complicație poate apărea din cauza desprinderii cheagului de sânge (prima etapă a procesului de vindecare), în urma unei infecții locale, a unei igiene locale necorespunzătoare sau a unor factori care țin de sistemul plasmatic.

Tipuri de alveolită postextracțională

Alveolita poate fi de două feluri: alveolită uscată și alveolită umedă.

Alveolita uscată (”dry socket”)

Reprezintă un proces osteitic localizat la nivelul alveolei postextracționale, cel mai frecvent la pacienții cu reactivitate imunitară redusă. Culturile recoltate din alveolele uscate indică o floră bacteriană saprofită. Cel mai important mecanism patologic este reprezentat de liza (dizolvarea) cheagului, în urma acțiunii fibrinolitice inițiate de osul alveolar și, posibil, datorită salivei, asociată cu flora orală saprofită.

Alveolita umedă

În literatura francofonă se descrie și o formă de alveolită umedă. Această entitate clinică nu se regăsește în prezent în literatura de specialitate pe plan internațional. Din punct de vedere clinic și anatomo-patologic, alveolita umedă reprezintă acumularea de țesut de granulație în exces la nivelul alveolei postextracționale, manifestată clinic prin durere moderată, prezența unui cheag exuberant, murdar, fetid (suprainfectat), care uneori poate lua aspect de polip gingival.

Alveolita postextracțională – simptome

Simptomatologia este dominată de fenomene dureroase intense, care apar la 2-3 zile postextracțional și care nu sunt ameliorate decât parțial prin medicația antialgică uzuală.

  • Febră
  • Ganglioni inflamați
  • Miros neplăcut al gurii
  • În alveolita uscată, intraalveolar se observă pereții osoși uscați, fără tendință de sângerare
  • În alveolita umedă, gingivomucoasa este inflamată, congestionată, iar intraalveolar se poate constata prezența de resturi radiculare, sechestre osoase, corpi străini, margini osoase neregulate. La palpare, pereții osoși sunt moi, osteitici.

Cauzele alveolitei postextracționale

  • Extracții laborioase, cu traumatizări ale mucoasei și ale pereților osoși
  • Persistența unor eschile osoase sau a unor fragmente dentare în alveolă care întârzie procesul normal de vindecare
  • Infecții preexistente acute sau cronice
  • Aplicarea intraalveolar a unor substanțe cu rol antiseptic sau hemostatic care interferează cu organizarea cheagului
  • Pansament compresiv intraalveolar prelungit
  • Tulburări vasomotorii regionale datorate atât traumatismului operator, cât și acțiunii vasoconstrictorilor utilizați
  • Activitate fibrinolitică crescută, ca rezultat a unei infecții acute, a inflamării spațiului medular osos sau a altor factori. Aceasta va duce la absența cheagului și la expunerea osului la mediul septic oral.

Tratament pentru alveolita postextracțională

Medicația și procedurile sunt diferite în cazul celor două tipuri de alveolită.

Tratament pentru alveolita uscată

Tratamentul este în principal simptomatologic (antialgic, biostimulator nespecific). Irigațiile alveolei cu soluții slab antiseptice, chiuretajul alveolar, precum și aplicarea de conuri cu antibiotice și anestezice locale ameliorează simptomatologia dureroasă, dar primele semne de vindecare apar lent, progresiv, în aproximativ 10-14 zile de la apariția simptomatologiei dureroase.

Tratament pentru alveolita umedă

Tratamentul constă în chiuretajul alveolar. Aplicarea în alveolă a conurilor cu antibiotice și anestezice locale poate ameliora simptomele. Suplimentar este necesar controlul simptomatologiei dureroase prin administrarea de antialgice și antiinflamatoare nesteroidiene uzuale. Antibioterapia nu se impune decât atunci când apar fenomene infecțioase generale (reacție febrilă, etc).

Vindecarea întârziată a alveolitei

Factorii care influențează vindecarea întârziată a plăgii postextracționale sunt:

  • Dehiscența plăgii
  • Boli generale asociate și medicația cronică specifică acesteia
  • Malnutriția
  • Radioterapia
  • Vârsta pacientului

Dehiscența plăgii

Dehiscența (deschiderea) plăgii este cauzată în general de anumite erori de tehnică operatorie. Sutura în tensiune a lamboului duce la ischemie locală a marginilor plăgii, urmată de necroză tisulară și dehiscență. De asemenea, realizarea unor noduri prea strânse sau prea apropiate favorizează ischemia.

Medicația cronică specifică unor boli asociate

Anumite medicamente influențează vindecarea. Astfel, citostaticele, anticoagulantele și glucocorticoizii întârzie vindecarea plăgii postextracționale. Hormonii de creștere și vitaminele A și C favorizează și grăbesc vindecarea. Administrarea postextracțională de antiinflamatoare steroidiene poate încetini vindecarea plăgii.

Malnutriția

Malnutriția este cel mai important factor implicat în vindecare întârziată, în special la persoanele în vârstă. Pentru vindecarea plăgilor, este important aportul de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale.

Sfaturi pentru evitarea alveoitei postextracționale

  • Pansamentul se menține aproximativ o oră (sau cât indică medicul stomatolog)
  • Se evită clătirea gurii, pentru a împiedica eliminarea cheagului de sânge
  • Se evită alimentele fierbinți
  • Se evită alimentele tari

Igiena orală poate fi reluată a doua zi, evitând însă dislocarea cheagului de sânge din zona extracției. După extracția dentară și vindecarea alveolitei postextracționale, în cazul în care aceasta apare, medicul stomatolog va recomanda înlocuirea dintelui lipsă cu o coroană dentară sau cu un implant. Pentru un diagnostic corect și un tratament sub îngrijirea unor medici profesioniști, vizitează-ne la Clinicile Stomatologice Dr. Leahu din București, Pitești, Timișoara și Turda. Programează-te la numărul de telefon 021.9777!

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

10 thoughts on “Alveolita postextracțională. Cauze și tratament

  1. Unguru Aurora

    Buna seara!În urma cu 5 zile mi s a facut o extracție a maselei de minte de jos partea stîngă.
    Eram deja pe antibiotic Klacid SR pt alta boala, de 14 zile . Am mai continuat cu Klacid inca 2 zile dupa extractie .dupa care avînd dureri m a chiuretat di nou si mi a pus si 3 fire la 2 zile dupa prima intervenție.
    De 3 zile iau Clindamicin 600mg 1 la 12 ore
    Am dureri pe care le calmez cu Paracetamol si Vimovo Pe radiografie nu se vede nimic în alveola
    Am alveolita si ce am de facut ?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Pentru a vedea care este cauza problemei cu care vă confuntați este necesar să vă vadă un medic specialist. Doar în urma unui consult de specialitate vi se poate recomanda o soluție potrivită pentru dumneavoastră. Pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna la numărul de telefon: 021 91 34

      Răspunde

  2. Coandă Cristina

    Buna ziua am făcut o extracție la molarul din partea stângă cu 8 zile in urma azi am făcut un chiuretaj iar cam ce ar trebui sa fac acum după mulțumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Dacă apar dureri sau sângerări abundente este necesar să luați legătura cu medicul stomatolog care v-a fcut extracția.

      Răspunde

  3. Claudia

    Buna ziua,
    In 2018 am extras doua masele de minte. Am respectat toate regulile de dupa extractie. Doar ca am fumat. Nu-mi amintesc daca am sangerat dupa igiena orala. Dar in ianuarie 2018 mi s-au inflamat, pentru prima data, toti ganglionii din zona cervicala, fara dureri. Nu am pus pe seama alveolitei. Nu stiam, nu mi-a spus nimeni asa ceva, nu mi-a explicat nimeni repercursiunile de dupa extractie, desi am fost la un laborator stralucit. Acum, dupa 3 ani prin spitale, aflu motivul durerii mele gaglionare…..de fapt am aflat singura citind pe net, si facand legatura ca ar putea fi alveolita. Intre timp, durerile de ganglioni s-au intetit, am un RMN pe care nu mi l-a citi nimeni, nu se uita niciun medic pe el. Medicii dau din umeri si nu stiu daca este sau nu ceva urat, dar niciunul nu m-a intrebat, daca mi-am scos vreo masea….si cand..
    De ce s-a declansat mai tarziu, cu mult timp dupa extractie, daca ar fi sa fie alveolita?
    Ce se intampla acum dupa multi ani? Cum pot elimina acest diagnostic? Ce analize sa mai fac?
    Multumesc,

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este indicat să veniți la o consultație pentru a realiza o radiografie și pentru a verifica un medic stomatolog cum se prezintă osul. Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești și Galați. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/

      Răspunde

  4. Daniela,Cernamorit

    Bună ziua. Am făcut o extracție de măsea pe partea de jos acum 10 zile.Din ziua aceea am dureri foarte mari.Dupa eliminarea pansamenului în alveola dentară nu se vedea nici un cheag de sânge format după cum se spune. Se vedea parcă osul.Iau de 10 zile ketoproxin. Cedează durerea apoi după efect iar dureri insuportabile.Sangereaza foarte puțin. Medicul spune ca așa trebuie să mă doară. E normal.Dar deja am luat o grămadă de analgezice.Sunt din Costinesti.Ce să fac?Mă doare neîncetat. Vă mulțumesc tare mult.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Vă așteptăm la un control stomatologic în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Constanța, pentru a vă vedea un medic stomatolog. Clinica se află pe Str. Mihai Viteazu nr. 73. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

  5. Elena

    Buna seara,

    Este posibil sa fac alveolita la 5 zile de la extracție?
    Aveam niște resturi de mâncare prinsă in zona extracție și am curățat o cu grija, iar acum îmi este frica sa nu cumva sa fac alveolita.

    Mulțumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Da, este posibil! Vă recomandăm să veniți la un consult stomatologic pentru a vedea exact dacă este vorba de o alveolită sau de o posibilă infecție în zona extracției dentare. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777