Anestezia dentară. Tipuri de anestezie și avantaje

 

Dr. Asma Battah in dreapta si asistenta in stanga in itmpul interventiei cu anestezie dentara
În stomatologie se folosesc mai multe tipuri de anestezie dentară, tocmai pentru a oferi confortul tuturor pacienților, indiferent de problemele cu care aceștia se confruntă.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 2 | 28 iulie 2020

Vizualizat de 4.265 utilizator/i

Atunci când cei mici nu se simt confortabil la dentist se recomandă un tip de anestezie dentară, tocmai pentru a-i ajuta să se relaxeze și să scape cu ușurință de afecțiunile orale. Medicii pedodonți pot recomanda anumite tipuri de anestezie în funcție de tratamentele stomatologice ce urmează a fi efectuate. Haideți să aflăm care sunt tipurile de anestezie dentară utilizate și care sunt avantajele acestora!

Ce este anestezia în stomatologie și ce substanțe se folosesc

Rolul anesteziei dentare locale în stomatologie este acela de a amorți țesuturile din cavitatea orală pe perioada realizării anumitor proceduri și de a „adormi” durerea ori, în cazul pacienților anxioși, disconfortul. În ceea ce privește substanțele folosite, pentru anestezia locală se folosește articaina, pentru inhalosedre se utilizează protoxid de azot și oxigen, iar sedarea profundă se realizează cu ajutorul a două substanțe, dormicum și propofol.

Cum acționează o anestezie dentară

Anestezia acționează prin blocarea terminațiilor nervoase pe o perioadă de timp limitată. Efectul anesteziei depinde de o serie de factori, precum: substanța folosită, concentrația și zona pe care s-a aplicat. Anestezia locală poate fi precedată în cazul copiilor anxioși de inhalosedare ori sedare profundă, ce ajută la relaxarea pacientului prin inducerea unei stări euforice.

Tipuri de anestezie dentară

Există mai multe tipuri de anestezie dentară, tocmai pentru a ajuta pacienții să parcurgă tratamentele stomatologice indiferent de afecțiunea cu care se confruntă și de complexitatea acesteia. Iată care sunt tipurile de anestezie utilizate în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu:

Anestezie dentară locală

Pacienții care experimentează tratamente stomatologice dureroase la o vârstă fragedă sunt mult mai predispuși ca în viitor să dezvolte frică față de cabinetele dentare. Pentru a preveni anxietatea este important ca medicul pedodont să coopereze cu copilul pe toată durata intervențiilor dentare, chiar și dacă este vorba de un singur control de rutină. Este responsabilitatea medicului să facă tot posibilul să minimizeze disconfortul micului pacient și să se asigure că nici cea mai mică durere nu va apărea.

Medicii stomatologi, specialiști pedodonți, recomandă anestezie locală în cazurile în care copilul are nevoie de o  extracție sau de tratamentul unei pulpite, atunci când caria dentară, una dintre cele mai comune afecțiuni dentare, a ajuns la nerv. Aceasta se aplică fie sub forma unui gel mentolat, fie printr-un spray. În felul acesta, copilul nu va simți nimic, nu va sta cu frică, iar experiența la stomatolog va fi una plăcută.

Inhalosedare

Inhalosedare este potrivită pentru pacienții anxioși, atunci când frica îi împiedică pe micuții pacienți să scape de problemele de la nivelul dințișorilor, fie aceștiaa de lapte ori permanenți, și să se bucure de un zâmbet frumos. Aceasta este recomandată în cazurile în care se tratează 2-3 dințișori în aceeași ședință. De asemenea, pentru copiii cu nevoi speciale, inhalosedarea poate fi singura metodă în vederea realizării tratamentului stomatologic.

Inhalosedarea presupune așezarea unei măști pe nasul micuțului pacient și eliberarea treptată a unui amestec format din oxigen și protoxid de azot. Protoxidul nu este toxic. Este un gaz natural care nu se metabolizează în ficat ori în sânge și care se elimină imediat ce a fost oprită administrarea lui. Prin urmare, nu are efecte adverse. În plus, are un gust dulceag, ceea ce îl poate face mai atractiv pentru copii.

În urma administrării amestecului de oxigen și protoxid de azot, pacientul capătă o stare de euforie, rămâne conștient și chiar cooperant, putând să interacționeze cu medicul pe durata intervenției. Astfel, copilul scapă de frica de stomatolog și este pregătit să primească cel mai bun tratament.

Sedare profundă

Sedarea profundă se adresează pacienților cu vârste foarte mici sau foarte speriați și se recomandă în cazurile în care părinții nu pot să vină de multe ori la stomatolog sau nu vor să traumatizeze copilul aducându-l în ședințe repetate la dentist. În astfel de situații se dorește rezolvarea tuturor problemelor într-o singură ședință. Astfel, se poate realiza tratamentul mai multor dinți în aceeași intervenție, putem vorbi chiar de 4-5 dinți, tratament de canal ori tratamentul cu coroane dentară.

Sedarea profundă presupune administrarea a două somnifere printr-o branulă. Pentru ca momentul în care îi punem branula să nu fie o experiență neplăcută, putem să în administrăm un somnifer, sub forma de sirop, încă de la sosirea în clinică.  Copilul doarme și va dormi pe tot parcursul intervenției, exact așa cum doarme în pătuț. Atât inhalosedarea, cât și sedare profundă pe venă se efectuează de către un medic anestezist care supraveghează copilul pe toată durata intervenției. Copilul nu simte absolut nimic și se trezește vesel, cu toți dinții salvați.

Cine poate beneficia de anestezie dentară la stomatolog

Copiii care au un grad de cooperare foarte scăzut, care ar fi traumatizați printr-o intervenție dentară clasică ori care necesită intervenții stomatologice complexe, și micuții pacienți anxioși sunt candidații ideali pentru inhalosedare ori sedare profundă. Aceste două tipuri de anestezie se pot recomanda inclusiv copiilor cu nevoi speciale, autism, schizofrenie sau epilepsie.

Vârsta minimă la care copiii pot beneficia de inhalosedare este de 3 ani. Copiii cu afecțiuni dentare ce necesită intervenții complexe, de reabilitare a unui număr mare de dinți, li se recomandă sedarea profundă. Aceasta din urmă nu are limită de vârstă, putând fi efectuată la orice vârstă, chiar din primele luni de viață.

Contraindicații ale anesteziei dentare

Este recomandat ca înainte de inhalosedare cel mic să nu bea și să nu mănânce cu o ora înainte și să nu consume alimente precum ciocolată, care ar putea să îl agite, să îi dea mai multă energie. La sedarea profundă, nu se bea și nu se mănâncă cu 3 ore înainte de intervenție, pentru a evita starea de greață ori de vomă post intervenție.

În cazul în care copilul este răcit, are nasul înfundat, nu este indicat să facem inhalosedare. Este simplu, din cauza faptului că cel mic nu poate respira corespunzător, acesta nu va inhala cantitatea de  protoxid pe care noi i-o administrăm, iar efectul va întârzia să apară. Același lucru se aplică și atunci când vorbim despre sedarea profundă. Copilul trebuie să fie sănătos pentru a putea efectua aceste tipuri de anestezie.

Riscuri și mituri despre anestezia dentara

Reacțiile adverse sunt minime, de exemplu, la inhalosedare, supradoza poate provoca stări vomă sau amețeli, în timp ce la sedarea profundă sunt anumite riscuri pe care ar trebui să le avem în vedere și care ar trebui să ne determine să alegem cu atenție clinica și medicul. În Clinicile Dentare Dr. Leahu și la Academia Spațială Dr. Leahu dispunem de aparatură medicală performată care să ne ajute să preîntâmpinăm și să gestionăm situațiile inopinate, astfel încât copilul să fie în deplină siguranță pe toată perioada intervenției cu anestezie dentară. Să nu uităm că medicul anestezist este în permanență în sala de terapie intensivă, pe tot parcursul ședinței.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Anestezia dentară. Tipuri de anestezie și avantaje

  1. Iordănescu Anca

    Cum se poate proceda pentru extracția unui dinte de lapte, dintele permanent a erupt în spatele celui de lapte, copilul în vârstă de 7ani prezintă frica excesiva de extracție, de ac în cazul unei anestezii. Cum se poate proceda? Inhalosedarea se poate folosi și în cazul extragerii unui dintisor? Sau ce metode se pot folosi pentru un rezultat pozitiv în aceasta situație.
    Va mulțumesc și aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777