Anodonția sau lipsa dinților la copii. Ce este, care sunt cauzele și tratamentul?

 

radiografie dentara la copii pentru investigare anodontie la copii
Anodonția la copii este diagnosticată de către medicul stomatolog cu ajutorul unei radiografii dentare

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 30 iulie 2021

Vizualizat de 471 utilizator/i

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă anodonția la copii? De fapt, te-ai întrebat vreodată dacă există posibilitatea ca dinții să nu erupă pe arcada dentară? În articolul următor, ți-am pregătit răspunsurile pentru toate întrebările legate de lipsa dinților. Împreună aflăm ce este anodonția dentară și de câte tipuri poate fi, dar și care sunt cauzele apariției sale și cel mai important, care sunt opțiunile de tratament care îți pot aduce zâmbetul pe buze și încrederea în propria persoană.

Ce este anodonția?

Anodonția înseamnă lipsa unuia sau mai multor dinți și este cauzată de lipsa mugurelui dentar. Anodonția poate afecta atât dinții de lapte, cât și dinții permanenți, astfel putem vorbi despre anodonție la copii și la adulți. Așadar, dacă unul sau mai mulți muguri dentari ai dinților de lapte nu se formează, dinții de lapte ai copilului nu vor apărea pe arcada dentară. Există posibilitatea ca experiența să se repete și cu dinții permanenți. Cu toate acestea, dacă anodonția apare în cazul copiilor, aceasta poate să dispară în jurul vârstei de 6-7 ani, atunci când apar dinții permanenți.

În funcție de numărul dinților lipsă, anodonția poate fi de două tipuri. Medicii stomatologi ne explică faptul că atunci când lipsesc între 1 și 6 dinți ne confruntăm cu hipodentiție, iar atunci când lipsesc mai mult de 7 dinți atunci ne confruntăm cu oligodentiție.

Tipuri de anodonție (lipsa dinților)

În funcție de numărul dinților lipsă, anodonția poate fi de două tipuri.

Anodonție parțială

Medicii stomatologi ne explică faptul că dinții atunci când lipsesc între 1 și 6 dinți ne confruntăm cu hipodentiție, iar atunci când lipsesc mai mult de 7 dinți atunci ne confruntăm cu oligodentiție.

Anodonție totală

Deși este mult mai rar întâlnită decât anodonția parțială, aceasta este reprezentată de lipsa tuturor mugurilor dentari și, implicit, de lipsa tuturor dinților, fie ei dinți de lapte sau dinți permanenți.

Cauze posibile pentru lipsa dinților la copii

Anodonția poate fi în primul rând transmisă ereditar. De exemplu, dacă ambii părinți sau unul dintre aceștia se confruntă cu anodonție, atunci riscul de apariție a anodonție și în cazul copilului este unul mult mai ridicat.

Moștenirea genetică nu reprezintă singura cauză a lipsei dinților. În unele cazuri, anodonția poate să apară din cauza unor factori externi care duc la distrugerea mugurilor dentari. De exemplu, o extracție realizată incorect la dintele de lapte, poate duce la distrugerea mugurelui dentar al dintelui permanent ce urmează să se formeze și să erupă pe arcada dentară. Dacă vorbim despre anodonția la copii, atunci putem aminti consecințele grave pe care le pot aduce obiceiurile vicioase ale mamei în timpul sarcinii. De exemplu, consumul de tutun sau alcool. De asemenea, lipsa unei alimentații echilibrate și sănătoase în timpul sarcinii sau contactul cu anumite boli în această perioadă pot duce la apariția anodonției la copii.

Cum este diagnosticată anodonția

Așa cum este recomandat în cazul oricărei afecțiuni orale, și în cazul anodonției, primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a începe drumul către un zâmbet sănătos și frumos este reprezentat de vizita la medicul stomatolog.

„Diagnosticul poate să fie stabilit în funcție de mai multe criterii. Cel mai important este criteriul clinic – consultul stomatologic realizat în cabinetul de medicină dentară. De asemenea, odată cu controlul clinic, este necesar să urmărim și criteriul radiologic. Aceste două criterii se coroborează, astfel încât putem pune un diagnostic precis și putem recomanda pacientului un plan de tratament personalizat, care să îi ofere un zâmbet complet și sănătos”, explică Dr. Bianca Gîrjoabă, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

În ziua de astăzi, radiografia este o necesitate în vederea tratării problemelor stomatologice, aceasta este realizează de către medicii stomatologi cu ajutorul aparaturii moderne. Aceasta este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice de pretutindeni pentru a putea produce imagini din interiorul corpului uman, rapid, simplu și complet nedureros. Pentru diagnosticarea corectă a anodonției, radiografia dentară îl ajută pe medicul stomatolog să observe lipsa mugurelui dintelui și poziția dinților vecini.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul stomatolog îți poate recomanda și alte examene paraclinice pentru a-ți oferi un diagnostic corect, de exemplu un CT dentar sau anumite analize specifice.

În urma controlului realizat de către medicul stomatolog, acesta îți poate recomanda un plan de tratament personalizat, care să te ajute să rezolvi problema lipsei dinților și să te bucuri de un zâmbet complet, estetic și sănătos.

Tratamentul anodonției

Așa cum am văzut, medicul stomatolog poate să îți recomande cea mai potrivită opțiune de tratament, în funcție de problema cu care tu te confrunți. Iată care sunt două dintre cele mai des recomandate tratamente.

medici stomatologi trataeaza anodontia la copii

Tratamentul necesar pentru anodontie la copii se realizează în cabinetul stomatologic

Tratament ortodontic

Dacă te confrunți cu lipsa unuia mai multor dinți, atunci medicul specialist ortodont îți poate recomanda un tratament cu aparat dentar. Acesta te poate ajuta să scapi de spațiile goale prin alinierea celorlalți dinți de pe arcadă. În ceea ce privește alegerea aparatului dentar, medicul specialist îți va recomanda cea mai potrivită opțiune, în funcție de dorințele și nevoile tale.

Implantul dentar la adulți

Implantul dentar reprezintă, de fapt, o rădăcină artificială pentru un dinte. Pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă, după inserarea și vindecarea implanturilor dentare, acestora li se atașează coroane dentare, care țin locul dintelui pe arcada dentară. Implanturile dentare reprezintă o opțiune foarte potrivită pentru un dinte lipsă, deoarece acesta nu afectează dinții vecini, așa cum se întâmplă în cazul punților dentare.

În cazul anodonției complete, adică în cazul în care te confrunți cu lipsa tuturor dinților, nu trebuie să îți pierzi speranța, protezele dentare mobile nu sunt singura soluție. Poți avea dinți ficși și un zâmbet frumos și sănătos. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu poți alege sistemul de implanturi dentare „Dinți ficși în 24 de ore”, care îți oferă șansa să te bucuri de fiecare moment al vieții cu zâmbetul pe buze.

Indiferent de tipul anodonției cu care te confrunți, fie ea parțială sau totală, este foarte important să știi că există soluții. Atât anodonția la copii, cât și anodonția la adulți pot fi tratate cu ajutorul tratamentelor stomatologice moderne.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134