Antibioticul în tratamentul aftelor bucale. Este nevoie sau nu de el?

 

pacient pe scaun, medic stomatolog in dreapta
Tratamentul aftelor bucale vizează în primul rând o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, se pot impune folosirea unor geluri, creme sau unguente specifice, în funcție de severitatea bolii.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 8 | 10 noiembrie 2021

Vizualizat de 15.709 utilizator/i

Aftele bucale mai sunt denumite și stomatita aftoasă sau ulcerații aftoase localizate prin mici leziuni care apar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală. Acestea pot fi de formațiune rotund-ovalară, de culoare albă, înconjurate de o zonă roșiatică. Odată cu apariția acestora, poate să apară și senzația de durere sau usturime atunci când mănânci sau vorbești.

În cele ce urmează, vei afla ce sunt aftele bucale, când apar acestea, care sunt complicațiile ce însoțesc aceste afecțiuni bucale, dacă există antibiotic pentru afte bucale sau alte tratamente, dar și când este indicat să mergi la medicul stomatolog și cum poți să le previi.

Ce sunt și de ce apar aftele bucale sau stomatita aftoasă

Aftele bucale sau stomatita aftoasă apar la orice vârstă, atât în cazul bărbaților, cât și a femeilor. În general, femeile sunt mult mai predispuse la apariția acestora. Aftele bucale se formează în cavitatea bucală în diverse locuri: sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, dar și la baza gingiilor.

De-a lungul timpului s-a constat faptul că aftele bucale apar din cauza imunității scăzute sau din cauza unor infecții virale la nivelul gingiilor, cauzate în mare parte de anumite lucrări protetice realizate incorect. Totodată, acestea mai pot apărea și din cauza unui periaj foarte agresiv sau din cauza consumului de alimente foarte dure, care irită mucoasa. De asemenea, mai sunt și alți factori care pot influența apariția acestor afecțiuni orale, precum: stresul, traumele orale, modificările hormonale, alergiile, mușcături repetate ale obrazului sau chiar și fumatul.

Stomatita aftoasă mai poate să apară și din cauza altor suferințe, cum ar fi: boala celiacă (afecțiune gastrointestinală cauzată de intoleranța la gluten), boala Crohn sau HIV/SIDA.

Complicațiile aftelor bucale

Aftele bucale sunt de mai multe tipuri, iar cele mai întâlnite dintre acestea sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme. În funcție de fiecare formă apărută, durata vindecării poate fi diferită, de la câteva zile până la câteva luni.

De asemenea, stomatita aftoasă poate apărea și evolua în două feluri: sporadic, la intervale mai mari sau mai mici de timp sau continuu, situație numită aftoză cronică recidivantă sau aftoză complexă.

Aftoza acută este o formă particulară de manifestare cu erupții întinse de leziuni aftoase, cel mai des de tip herpetiform sau minor. Cu debut brutal însoțite de tulburări funcționale și scăderea accentuată a forței musculare.

Gravitatea afecțiunii se apreciază după următoarele criterii:

 • Numărul de leziuni pe unitatea de suprafață;
 • Mărimea aftelor;
 • Numărul de zone ale cavității bucale afectate;
 • Forma clinică de aftoză;
 • Durata fiecărui puseu;
 • Perioada latentă dintre două pusee;
 • Importanța tulburărilor funcționale.

Este nevoie de antibiotic în tratamentul aftelor bucale?

De cele mai multe ori, aftele bucale dispar de la sine, însă în cazul în care acestea nu dispar, medicul stomatolog poate impune un tratament specific pentru a trata această problemă. De asemenea, aftele minore se pot vindeca în jur de 7-10 zile, iar cele majore pot dura chiar și câteva săptămâni.

În cadrul vizitei stomatologice, medicul va diagnostica aftele bucale printr-un simplu control al cavității bucale, urmând să îți recomande medicamentele specifice acestei afecțiuni orale.

Când se prescriu antibiotice?

În cazul în care aceste ulcerații nu se vindecă cu ajutorul medicamentelor recomandate de medicul stomatolog, acesta poate prescrie și un antibiotic pentru afte bucale. Însă, acest lucru se întâmplă doar în cazul unei aftoze grave și numai de către un medic specialist care curăță foarte bine cavitatea bucală cu ajutorul unor tratamente locale.

Alte medicamente pe care medicii le pot prescrie pentru afte bucale

Tratamentul aftelor bucale vizează în primul rând o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, se pot impune folosirea unor geluri, creme sau unguente specifice, în funcție de severitatea bolii. Totodată, dacă acestea sunt destul de majore se pot indica anumite clătiri cu soluții antiinflamatoare, antiseptice sau antifungice. Iată ce recomandă medicii stomatologi din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu:

 • Creme, geluri, unguente topice care conțin corticoizi. Aceste preparate se aplică pe leziuni, adică pe aftele bucale, de 3-4 ori pe zi, însă nu mai mult de 2 săptămâni.
 • Aceasta se folosește în asociere cu un corticoid și cu un antifungic în ape de gură compuse. Acasă, pacientul trebuie să clătească cavitatea orală aproximativ 3-4 minute, de 3-4 ori pe zi.
 • Aceste medicamente trebuiesc însoțite întotdeauna cu clorhexidină, soluție apoasă 0,05-0,2% sau în preparate standardizate, cum ar fi apele de gură.

De asemenea, mai sunt recomandate și băile de gură sau soluțiile pentru clătit, iar pentru o vindecare completă pe toată perioada administrării acestor medicamente este bine să eviți consumul de alimente sau băuturi care favorizează aftele bucale. De exemplu, alimentele foarte picante sau acide, cum ar fi citricele, roșiile, sucul de portocale sau chiar și anumite alimente tari, precum pâinea prăjită, nucile, migdalele ș.a.m.d.

De ce e important să vizitezi un medic stomatolog atunci când ai afte bucale

De multe ori, aftele bucale dispar de la sine și nu reprezintă o urgență. Însă, în momentul în care observăm că acestea nu dispar în decurs de o săptămână și în același timp își modifică forma sau dimensiunea, este indicat să mergi la un control la cabinetul de medicină dentară. De asemenea, dacă ulcerațiile aftoase evoluează către buză sau dacă durerea apare însoțită și de febră, atunci este bine să mergi cât mai repede la stomatolog. Trebuie avut în vedere faptul că, uneori, aftele bucale pot reprezenta semnele unor afecțiuni generale grave, cum sunt afecțiunea Behcet, maladia Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragică.

Ești în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea danturii tale? Programează-te la numărul de telefon 021 91 34! Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi 11 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați și Cluj-Napoca), dar și la Londra, printr-o clinică deschisă în 2020. De asemenea, în curând se va deschide și Clinica Dentară Dr. Leahu Craiova, unde toți craiovenii vor beneficia de tratamente stomatologice moderne, odată cu începerea lunii decembrie.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Antibioticul în tratamentul aftelor bucale. Este nevoie sau nu de el?

 1. Anghel Elena

  Bună ziua, sufăr de afte bucale de peste 15 ani. De câțiva ani am în permanenta afte iar acum am una care a debutat acum 4 luni.
  As dori o consultație în București.
  Mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Vă rugăm să sunați la numărul de telefon: 021 91 34 pentru a stabili o programare la un medic stomatolog, în București. O zi bună!

   Răspunde

 2. Moga Marinels

  Bună ziua!
  După o intervenție la canin, carie de colet, cu anestezie, mi s a umflat obrazul, formându-se un „guguloi” și pe interior, la baza premolarului am o usturime și durere groaznice.
  Am făcut febra.
  Nu pot sa mănânc, sa vorbesc prea bine, sa rad din cauza leziunii.
  Ce poate fi!
  Eu tind sa cred ca am rana de la tamponul care se pune între dinți și obraz, dar de ce am umflatura și febra?!
  Aștept un răspuns de la dvs și va mulțumesc mult!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Este necesar să veniți la un medic chirurg pentru a vedea exact ce s-a întâmplat cu zona unde a fost efectuată intervenția la canin. Pentru mai multe informații suplimentare și o programare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Clinicile noastre le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/. Vă așteptăm cu drag!

   Răspunde

 3. Nuti Caraivan

  Eu am 58 de ani I urma cu 2 ani am întrat în menopauza perioada a coincide cu perioada de pandemie, sunt un operator sanitar și am folosit mascade protecție foarte mult. La început am crezut că e vina utilizări frecvente a măști da cu timpul am înțeles ca nu, . Cavitatea bucala atât limba că palatul sunt iritate permanent, pe limba ies afte, am o stare mare de disconfort, medicul mi-a consiliat la început un anti micotice per candida…fără rezultat după care multivitamine..Fără rezultat . Am folosit geluri și apa de gura zeci de mărci..nu reușesc să găsesc tratamentul optim pentru mine. Medicul zice ca din cauza stresului și al faptului ca sunt în menopauza.
  Sunt doi ani și sigurul remediu este guma de mestecat, dar mam saturat samestec întruna, câteodată cred ca starea de nervozitate crește folosind guma. Aveți vrun consiliul pentru mine?
  Va mulțumesc anticipat și aștept răspunsul dumneavoastră cu multă nerăbdare. O zi buna.

  Răspunde

 4. Vasi

  În urma cu3 luni am luat un antibiotic,de atunci am tot timpul o arsura pe limbă pe o parte, unde am fost tot au spus ca sunt afte,am folosit tot felul de geluri, acum am fost și la dentist am dat o lucrare mai veche jos,am spus poate e din cauza acelei lucrări vechi,dar tot asa simt limbă,ca o arsură, nu știu ce sa mai fac,simpt ca o iau razna. Abia de 2 zile am dat lucrare jos,tot sper sa nu mai simt acea durere. Ce a-și mai putea sa fac sau ce ma sfătuiți. Mulțumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a cere medicului stomatolog să evalueze starea de sănătate a limbii. Dacă au apărut afte la nivelul limbii, puteți utiliza glicerină boraxată pentru a reduce intensitatea disconfortului, dar în caz contrar, dacă vă confruntați cu o altă afecțiune, trebuie să urmați recomandările și tratamentul recomandat de medic. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777