search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Antibioticul în tratamentul aftelor bucale. Este nevoie sau nu de el?

 

pacient pe scaun, medic stomatolog in dreapta
Tratamentul aftelor bucale vizează în primul rând o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, se pot impune folosirea unor geluri, creme sau unguente specifice, în funcție de severitatea bolii.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 10 noiembrie 2021

Aftele bucale mai sunt denumite și stomatita aftoasă sau ulcerații aftoase localizate prin mici leziuni care apar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală. Acestea pot fi de formațiune rotund-ovalară, de culoare albă, înconjurate de o zonă roșiatică. Odată cu apariția acestora, poate să apară și senzația de durere sau usturime atunci când mănânci sau vorbești.

În cele ce urmează, vei afla ce sunt aftele bucale, când apar acestea, care sunt complicațiile ce însoțesc aceste afecțiuni bucale, dacă există antibiotic pentru afte bucale sau alte tratamente, dar și când este indicat să mergi la medicul stomatolog și cum poți să le previi.

Ce sunt și de ce apar aftele bucale sau stomatita aftoasă

Aftele bucale sau stomatita aftoasă apar la orice vârstă, atât în cazul bărbaților, cât și a femeilor. În general, femeile sunt mult mai predispuse la apariția acestora. Aftele bucale se formează în cavitatea bucală în diverse locuri: sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, dar și la baza gingiilor.

De-a lungul timpului s-a constat faptul că aftele bucale apar din cauza imunității scăzute sau din cauza unor infecții virale la nivelul gingiilor, cauzate în mare parte de anumite lucrări protetice realizate incorect. Totodată, acestea mai pot apărea și din cauza unui periaj foarte agresiv sau din cauza consumului de alimente foarte dure, care irită mucoasa. De asemenea, mai sunt și alți factori care pot influența apariția acestor afecțiuni orale, precum: stresul, traumele orale, modificările hormonale, alergiile, mușcături repetate ale obrazului sau chiar și fumatul.

Stomatita aftoasă mai poate să apară și din cauza altor suferințe, cum ar fi: boala celiacă (afecțiune gastrointestinală cauzată de intoleranța la gluten), boala Crohn sau HIV/SIDA.

Complicațiile aftelor bucale

Aftele bucale sunt de mai multe tipuri, iar cele mai întâlnite dintre acestea sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme. În funcție de fiecare formă apărută, durata vindecării poate fi diferită, de la câteva zile până la câteva luni.

Dr. Georgiana Oancea, medic stomatolog ne explică faptul că stomatita aftoasă poate apărea și evolua în două feluri: sporadic, la intervale mai mari sau mai mici de timp sau continuu, situație numită aftoză cronică recidivantă sau aftoză complexă.

Aftoza acută este o formă particulară de manifestare cu erupții întinse de leziuni aftoase, cel mai des de tip herpetiform sau minor. Cu debut brutal însoțite de tulburări funcționale și scăderea accentuată a forței musculare.

Gravitatea afecțiunii se apreciază după următoarele criterii:

  • Numărul de leziuni pe unitatea de suprafață;
  • Mărimea aftelor;
  • Numărul de zone ale cavității bucale afectate;
  • Forma clinică de aftoză;
  • Durata fiecărui puseu;
  • Perioada latentă dintre două pusee;
  • Importanța tulburărilor funcționale.

Este nevoie de antibiotic în tratamentul aftelor bucale?

De cele mai multe ori, aftele bucale dispar de la sine, însă în cazul în care acestea nu dispar, medicul stomatolog poate impune un tratament specific pentru a trata această problemă. De asemenea, aftele minore se pot vindeca în jur de 7-10 zile, iar cele majore pot dura chiar și câteva săptămâni.

În cadrul vizitei stomatologice, medicul va diagnostica aftele bucale printr-un simplu control al cavității bucale, urmând să îți recomande medicamentele specifice acestei afecțiuni orale.

Când se prescriu antibiotice?

În cazul în care aceste ulcerații nu se vindecă cu ajutorul medicamentelor recomandate de medicul stomatolog, acesta poate prescrie și un antibiotic pentru afte bucale. Însă, acest lucru se întâmplă doar în cazul unei aftoze grave și numai de către un medic specialist care curăță foarte bine cavitatea bucală cu ajutorul unor tratamente locale.

Alte medicamente pe care medicii le pot prescrie pentru afte bucale

Tratamentul aftelor bucale vizează în primul rând o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, se pot impune folosirea unor geluri, creme sau unguente specifice, în funcție de severitatea bolii. Totodată, dacă acestea sunt destul de majore se pot indica anumite clătiri cu soluții antiinflamatoare, antiseptice sau antifungice. Iată ce recomandă medicul stomatolog, Dr. Georgiana Oancea:

  • Creme, geluri, unguente topice care conțin corticoizi. Aceste preparate se aplică pe leziuni, adică pe aftele bucale, de 3-4 ori pe zi, însă nu mai mult de 2 săptămâni.
  • Aceasta se folosește în asociere cu un corticoid și cu un antifungic în ape de gură compuse. Acasă, pacientul trebuie să clătească cavitatea orală aproximativ 3-4 minute, de 3-4 ori pe zi.
  • Aceste medicamente trebuiesc însoțite întotdeauna cu clorhexidină, soluție apoasă 0,05-0,2% sau în preparate standardizate, cum ar fi apele de gură.

De asemenea, mai sunt recomandate și băile de gură sau soluțiile pentru clătit, iar pentru o vindecare completă pe toată perioada administrării acestor medicamente este bine să eviți consumul de alimente sau băuturi care favorizează aftele bucale. De exemplu, alimentele foarte picante sau acide, cum ar fi citricele, roșiile, sucul de portocale sau chiar și anumite alimente tari, precum pâinea prăjită, nucile, migdalele ș.a.m.d.

De ce e important să vizitezi un medic stomatolog atunci când ai afte bucale

De multe ori, aftele bucale dispar de la sine și nu reprezintă o urgență. Însă, în momentul în care observăm că acestea nu dispar în decurs de o săptămână și în același timp își modifică forma sau dimensiunea, este indicat să mergi la un control la cabinetul de medicină dentară. De asemenea, dacă ulcerațiile aftoase evoluează către buză sau dacă durerea apare însoțită și de febră, atunci este bine să mergi cât mai repede la stomatolog. Trebuie avut în vedere faptul că, uneori, aftele bucale pot reprezenta semnele unor afecțiuni generale grave, cum sunt afecțiunea Behcet, maladia Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragică.

Ești în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea danturii tale? Programează-te la numărul de telefon 021 91 34! Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi 11 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați și Cluj-Napoca), dar și la Londra, printr-o clinică deschisă în 2020. De asemenea, în curând se va deschide și Clinica Dentară Dr. Leahu Craiova, unde toți craiovenii vor beneficia de tratamente stomatologice moderne, odată cu începerea lunii decembrie.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134