Vizualizat de 976 utilizator/i
Așa cum am menționat de-a lungul timpului, este necesar să folosim apa de gură și ața dentară complementar periajului dentar pentru a ne asigura că avem o dantură sănătoasă, un aspect frumos al dinților și o respirație proaspătă. Rolul igienei orale este foarte important pentru sănătatea cavității bucale, dar și pentru sănătatea generală a organismului nostru.
Gura este una dintre zonele prin care bacteriile pot pătrunde în organism, de aceea cu cât păstrăm cavitatea orală mai curată, cu atât aceasta reușește să facă față inamicilor din mediul extern. Astfel, în această perioadă, este necesar să acordăm o atenție mult mai mare igienei orale pentru a scădea riscul apariției afecțiunilor și pentru a ne asigura că organismul nostru este pregătit pentru orice contact cu bacteriile din mediul extern.
Apa de gură completează rutina unei igiene orale corect realizate, aceasta nu este o metodă nouă de curățare a danturii, ci sub diferite forme, este utilizată încă din cele mai vechi timpuri.
Istoria apei de gură
Dacă atunci când ai fost nevoit să îți cumperi apa de gură te-ai confruntat cu o alegere grea, având în vedere numeroasele tipuri de produse, și te-ai întrebat dacă în trecut alegerile erau mai ușor de făcut, atunci este bine să știi că inițial apa de gură a început să fie folosită încă din cele mai vechi timpuri. Poate părea incredibil, însă și în acea perioadă, oamenii foloseau diferite ingrediente naturale pentru a-și împrospăta respirația. Printre aceste ingrediente se numără fructele, mierea sau chiar florile uscate.
Conform istoriei stomatologiei, în Grecia, chirurgul și fizicianul, Pedanius Dioscorides, recomanda o mixtură de suc și frunze de măsline, ori lapte, rodie proaspătă, oțet sau vin pentru a combate respirația urât mirositoare. În secolul al XII-lea, germanul Saint Hildegard von Bingen, sugera ca apa pură și rece poate înlătura bacteriile din cavitatea orală, iar în secolul al XVI-lea, soluția din mentă și oțet era considerată cea mai bună soluție pentru clătirea gurii.
Apa de gură pe care o știm cu toții a fost descoperită în jurul anilor 1800, atunci când alcoolul a fost adăugat soluțiilor de curățare a gurii pentru a ajuta lupta cu bacteriile. Acesta a fost înlocuit treptat cu produse alternative cu proprietăți anti-bacteriene.
Compoziția apei de gură
În ziua de astăzi, avem posibilitatea de a alege dintre mai multe tipuri de apă de gură. De cele mai multe ori, pe etichetele diferitelor produse putem observa ingrediente anti-bacteriene, coloranți, arome, alcool, și un procent de aproximativ 50% de apă. Odată cu trecerea timpului, cantitatea de alcool utilizată pentru compoziția apei de gură a început să fie diminuată, uneori fiind chiar înlocuită complet. Unele tipuri de apă de gură care sunt produse pe bază de ingredient naturale, pot conține mentă, vitamina C, aloe vera, ori echinaceea. În funcție brandul ales, dar și de scopul utilizării compoziția apelor de gură poate fi extrem de diferită.
Tipuri de apă de gură
Apa de gură poate fi împărțită în mai multe categorii, în funcție de scopul utilizării. Astfel putem vorbi despre apă de gură cu rol de împrospătare a respirației, ori despre apă de gură cu rol de protejare a dinților, a gingiilor sau de combatere a plăcii bacteriene.
Cu alcool
Alcoolul se poate regăsi în multe formule ale apelor de gură, acesta este eficient pentru eliminarea bacteriilor și ajută la prevenția anumitor afecțiuni. Cu toate acestea apele de gură care conțin alcool pot irita și deshidrata cavitatea orală a acelor persoane cu o sensibilitate crescută în acest sens.
Fără alcool
Unele tipuri de apă de gură pot fi realizate cu ingrediente naturale, de exemplu: echinaceea, aloe vera sau vitamina C. De asemenea, unele ape de gură pot conține uleiuri esențiale, de exemplu: ulei de mentă sau eucalipt. Toate acestea au acțiune antibacteriană și, desigur, împrospătează respirația și îmbunătățesc sănătatea cavității orale.
Cu fluor
Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare, iar apa de gură care conține acest ingredient este destinată tratării sensibilității dentare și a inflamațiilor gingivale.
Clorhexidină
Apele de gură care conțin acest ingredient se pot utiliza doar la recomandarea medicilor stomatologi în scopul tratării anumitor afecțiuni orale.
Când și cum se folosește apa de gură?
Este recomandat ca apa de gură să fie utilizată după realizarea periajului dentar. Pentru o clătire este necesară o cantitate mica de soluție, cantitatea necesară este indicată pe eticheta produsului, ori recomandată de către medicul stomatolog. O clătire corectă a cavității orale se realizează în timp de 30 de secunde – 1 minut, în funcție de produsul utilizat. Este important ca apa de gură să nu fie înghițită, iar pentru ca aceasta să își facă efectul, este necesar ca cel puțin 30 de minute după utilizare să nu bei, să nu mănânci sau să nu fumezi.
Apa de gură poate înlocui periajul?
O igienă corectă și completă a danturii înseamnă un periaj dentar realizat după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, utilizarea aței dentare și a apei de gură. Apa de gură are rolul de a îndepărta bacteriile și resturile alimentare din zonele în care periuța de dinți nu poate pătrunde, de aceea folosirea apei de gură nu poate înlocui periajul dentar. Aceasta se folosește complementar curățării dinților.
Așa cum ața dentară este văzută drept un instrument ce nu mai poate fi ignorat în rutina de zi cu zi, apa de gură este considerată un real ajutor pentru cei care vor să fie siguri ca au igienizat cavitatea bucală în mod corect.
Afecțiunile dentare pot apărea oricând, de aceea, grija acordată igienei orale în această perioadă te ajută să ai o dantură sănătoasă și să nu te confrunți cu disconfort sau dureri provocate de afecțiuni la care nici nu te aștepți.
În cazul în care te confrunți cu o urgență stomatologică, Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt alături de tine. Accesul în clinică se face exclusiv pe bază de programare! Ne poți contacta la 021 91 34 sau pe e-mail la adresa: urgente@drleahu.ro.