Aparate dentare pentru copii. Cum faci cea mai bună alegere?

 

Stomatologie copii cabinet aparate dentare
Aparetele dentare pentru copii reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru un zâmbet frumos și sănătos.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 3 decembrie 2019

Vizualizat de 2.254 utilizator/i

Aparatele dentare pentru copii reprezintă soluția optimă pentru un zâmbet frumos și sănătos. Dacă te întrebi cum să faci cea mai bună alegere pentru a-i asigura celui mic o dantură perfectă care să îi ofere încredere în sine, atunci trebuie să știi că există mai multe tipuri de aparate dentare, special create pentru corectarea oricărei probleme dentare. Află toate informațiile necesare pentru alegerea celui mai potrivit tratament ortodontic!

Ce este aparatul dentar ?

În ultima perioadă,  aparatele dentare, au devenit mai degrabă un accesoriu la modă decât un tratament stomatologic. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți că aparatul dentar este, în primul rând, un accesoriu necesar celor care nu au o dantură perfectă.

Aparatul dentar pentru copii ajută atât la îndreptarea dinților, ceea ce duce la scăderea riscului de apariție a problemelor dentare, cât și la creșterea stimei de sine. Atunci când dinții sunt înghesuiți, igienizarea se face foarte greu și astfel apar tartrul, cariile sau și mai grav, necrozele dentare, de aceea aparatul dentar pentru copii, asigură o dantură sănătoasă și frumoasă. După folosirea aparatului și îndreptarea dinților, mușcătura va deveni normală și forțele vor fi distribuite în egală măsură pe toți dinții. În urma purtării aparatului dentar se pot corecta și probleme legate de digestie întrucât atunci când alimentele nu sunt mestecate corect, pacientul poate întâmpina probleme gastrointestinale.

Dacă te întrebi când trebuie să îl duci pe cel mic la un consult ortodontic, atunci este bine să știi că semnele de alarmă sunt următoarele:

  • dinții sunt înghesuiți sau dimpotrivă, există spații între ei;
  • dinții de sus nu îi ating pe cei de jos sau îi acoperă prea mult;
  • unul sau mai mulți incisivi superiori sunt poziționați în spatele incisivilor inferiori;
  • există dinți absenți sau dinți suplimentari pe arcadă;

Cine le poate purta și cine nu?

Primul consult ortodontic este recomandat în jurul vârstei de 7 ani, în această perioadă, medicul ortodont poate decide nevoia copilului de a purta un aparat dentar. Începerea tratamentului ortodontic se recomandă în jurul vârstei de 8-9 ani, atunci când semnele anomaliei dento-maxilare sunt instalate și pacientul devine cooperant în purtarea aparatelor dentare, întrucât la această vârstă se folosesc îndeosebi aparatele mobile. Acesta este un tratament intermediar, urmând ca după erupția tuturor dinților definitivi să se înceapă tratamentul cu aparate dentare fixe. Deși se întâlnește cel mai des la copii, tratamentul ortodontic nu are limită de vârstă. El este utilizat, cu rezultate deosebite și în cazul adulților.

Ce tipuri de aparate dentare sunt recomandate pentru copii?

Aparatul dentar reprezintă un tratament stomatologic extrem de cunoscut pentru rezultatele pe care le poate aduce în viața pacienților. De-a lungul timpului au apărut mai multe tipuri de aparate dentare , tocmai pentru a putea ajuta cât mai multe persoane.

Există 3 tipuri de aparate dentare clasice, și anume:

  • Aparatele dentare cu brackeți clasici sau metalici, așa cum sunt cunoscute de majoritatea pacienților. Principalul avantaj al acestui tip de aparat dentar îl reprezintă costurile reduse. Acestea pot fi personalizate, pacientul având posibilitatea să își aleagă culoarea elasticului care se plasează în jurul bracketului: transparent, argintiu sau diverse culori.
  • Aparatele dentare cu brackeți ceramic, acestea funcționează la fel ca cele cu brackeți metalici, însă se adaptează mai bine la culoarea dintelui, datorită materialului ceramic ce îl face mai puțin vizibil.
  • Aparatele dentare cu brackeți de safir, acestea sunt aproape invizibile, fiind cea mai estetică opțiune.

În cazul copiilor, cel mai recomandat aparat dentar este cel metalic, fiind mai rezistent şi mai eficient decât cel de safir, raportul calitate-preț fiind cel optim. Pacienții au posibilitatea să şi-l personalizeze la fiecare vizită lunară, grație paletei variate de culori disponibile.

Ce preț are un aparat dentar pentru cel mic?

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, fiecare pacient primește un plan de tratament personalizat, astfel încât să poată beneficia de cele mai potrivite servicii și tratamente. Atunci când alegem un anumit aparat dentar pentru copilul nostru, trebuie să alegem, în primul rând, în funcție de nevoile acestuia, și apoi în funcție de estetică. În urma unui consult stomatologic, părinții discută cu medicul specialist și împreună decid care este cea mai bună soluție. Prețulfiecărui tratament ortodontic este calculat în funcție de planul de tratament al fiecărui pacient, pentru mai multe detalii referitoare la costuri, puteți consulta lista de prețuri a Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Cât timp trebuie purtat aparatul dentar?

Cele mai multe persoane, sunt speriate de durata tratamentului ortodontic. Este foarte important să știm faptul că, în medie, tratamentul durează între un an și un an și jumătate, uneori această durată putându-se prelungi în funcție de complexitatea cazului. Timpul în care copiii sunt nevoiți să poarte aparat dentar se poate prelungi atunci când aceștia nu sunt cooperanți. În cest caz, copilul poate dezlipi brackeții aparatului sau poate trece cu vederea indicațiile medicului ortodont, fiind astfel pus în situația în care trebuie să poarte aparatul dentar o perioadă mult mai îndelungată.

Cu toate acestea, beneficiile pe care aparatele dentare le aduc în viața copiilor noștri sunt mult mai valoroase în comparație cu timpul în care tratamentul se desfășoară. Cei mai mulți dintre micii noștri pacienți, s-au obișnuit foarte repede cu aparatul dentar și au ajuns să îl considere o parte din viața lor.

Igiena orală a copilului pe perioada purtării aparatului

Igiena orală este un element extrem de important al tratamentului ortodontic. Nu doar grija sporită asupra curățării dinților, ci și grija acordată alimentelor pe care cel mic le mănâncă sunt extrem de importante pentru a putea obține rezultatele dorite.

În mod normal, periajul dentar este recomandat de cel puțin două ori pe zi, însă, atunci când copiii poartă aparat dentar, dinții trebuie spălați după fiecare masă, chiar și după gustări, cu periuțe cu perii moi. Orice instrument auxiliar de igienizare este binevenit: ața dentară specială pentru aparate dentare, apa de gură sau dușul  bucal. În ceea ce privește utilizarea aței dentare, aceasta se face cel puțin o dată pe zi. Este important să cureți nu doar între brackeți, dar și sub arc.

La fel de important este să consumi alimente potrivite și să eviți, pe cât posibil, alimentele tari precum alunele, înghețata și caramelul, acestea pot provoca curbarea sârmelor, sau desfacerea cimentului dentar de sub benzi.  Pentru a te asigura că cel mic înțelege cât de importantă este igiena orală în timpul purtării aparatului dentar pentru copii, este indicat să îi fie foarte bine explicat de către medicul specialist.

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134