„Aparatul dentar doare” și alte mituri despre îndreptarea dinților, demontate de medicii ortodonți

 

montarea elasticelor pentru aparat dentar nu doare
,,Aparatul dentar doare" reprezintă unul dintre cele mai cunoscute mituri despre tratamentele ortodontice.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 2 | 28 iunie 2021

Vizualizat de 1.753 utilizator/i

Ai nevoie de un tratament ortodontic pentru a obține un zâmbet sănătos și frumos, dar te gândești mereu că aparatul dentar doare? Îți dorești să capeți mai multă încredere în propria persoană și să zâmbești mereu fără teamă, dar nu vrei să porți aparat dentar pentru că necesită o perioadă lungă de purtare? Ei bine, în ziua de astăzi poți să uiți de toate aceste frici, deoarece tehnologia utilizată în stomatologie este una modernă. Te invităm să descoperim împreună diferențele dintre mit și realitate atunci când vine vorba despre aparatul dentar.

Aparatul dentar doare

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la tratamentul ortodontic. Dacă vrei să obții un zâmbet frumos și sănătos, însă îți este frică că aparatul dentar doare, este foarte bine să știi că, în realitate, nu te vei confrunta cu durere în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă cu un disconfort ce poate fi înlăturat cu ușurință. Aparatul dentar are rolul de a corecta alinierea dinților și mușcătura. Astfel, pe întreaga durată a tratamentului ortodontic, dinții tăi își modifică poziția datorită brackeților și a arcului aparatului dentar, iar la final te bucuri de un zâmbet frumos, exact așa cum ți-ai dorit. Durata unui plan de tratament ce implică purtarea unui aparat dentar poate să varieze, în funcție de nevoile fiecărui pacient și de tipul de aparat dentar ales. Tocmai pentru că durata purtării aparatului dentar este una mai îndelungată, dinții nu își modifică poziția imediat și nu implică suportarea unei dureri mari. Presiunea aplicată dinților este una uniformă, iar tu resimți un minim disconfort, pe care îl poți controla respectând sfaturile medicului ortodont și având grijă de integritatea aparatului dentar. Mai mult decât atât, unele aparate dentare moderne, cum ar fi aparatul Invisalign, nu presupun montarea brakeților și a arcului special pe suprafața dinților, ci presupun purtarea unei serii de gutiere speciale, create în funcție de poziția dinților tăi. Așadar, cu ajutorul aparatelor dentare moderne disconfortul resimțit în timpul tratamentului ortodontic poate fi chiar și mai mic.

Tratamentul de îndreptare a dinților durează foarte mult

Un alt mit de despre tratamentul cu aparat dentar este cel referitor la perioada de purtare a acestuia. Dacă îți dorești un zâmbet frumos și sănătos, însă te temi că va trebui să porți aparatul dentar pentru o perioadă îndelungată de timp este foarte important să știi că totul diferă de la pacient la pacient. În primul rând, trebuie să te gândești că tratamentul ortodontic este recomandat de medicul specialist în funcție de nevoile tale, tocmai de aceea perioada de purtare a aparatului dentar poate să fie diferită față de a altor persoane.

De asemenea, tipul de aparat dentar pe care îl alegi poate să influențeze durata tratamentului. Alegerea aparatului dentar se face împreună cu medicul ortodont, tocmai pentru ca tu să fii mulțumit de toate aspectele tratamentului. Dacă aparatele dentare clasice pot necesita o perioadă mai îndelungată de purtare pentru obținerea rezultatelor dorite, aparatele dentare moderne vin în ajutorul tău și îți oferă mai multe tipuri de beneficii, printre care și scurtarea perioadei de tratament.

Nu în ultimul rând, atunci când respecți regulile și sfaturile medicului ortodont, tratamentul cu aparat dentar se desfășoară în așa fel încât tu să nu întâmpini dificultăți. Astfel, atunci când ai grijă de aparatul dentar, când îți adaptezi stilul de viață și când respecți vizitele la stomatolog, nu doar că obții rezultatele mult dorite, ci poți să te bucuri de acestea într-o perioadă mult mai scurtă de timp.

Aparatele dentare sunt inestetice

În ziua de astăzi, aparatele dentare moderne îți oferă mult mai multe beneficii și nu doar din punct de vedere al confortului resimțit, ci și din punct de vedere al esteticii zâmbetului în perioada în care porți aparatul dentar. De exemplu, aparatul dentar Incognito se atașează pe partea interioară a dinților, tocmai de aceea este greu de sesizat de către persoanele din jurul tău. De asemenea, alte tipuri de aparate dentare moderne, care se atașează pe partea exterioară a dinților, sunt realizate din materiale mult mai fine decât metalul utilizat pentru confecționarea aparatelor dentare clasice. De exemplu, aparatul dentar Safir este considerat o mică bijuterie, având în vedere finețea cu care brackeții sunt creați și culoarea acestora asemănătoare cu cea a dinților naturali. Așadar, aparatele nu sunt inestetice, ele pot fi chiar extrem de greu de observat de persoanele din jurul tău sau personalizate astfel încât să îți ofere un farmec aparte.

Îndreptarea dinților este permanentă

Deși pare că, odată finalizat, tratamentul cu aparat dentar îți garantează un zâmbet de vis, cu dinți perfect aliniați și frumoși, este foarte important să știi că atenția pe care tu o acorzi îngrijirii zâmbetului este cea care îți menține dinții drepți. După ce aparatul dentar este îndepărtat, este necesar să respecți atât regulile legate de igiena orală, cât și vizitele regulate la stomatolog. Însă, cel mai important aspect după finalizarea tratamentului cu aparat dentar este legat de tratamentul de contenție. Acesta constă în folosirea unei gutiere în timpul nopții sau în purtarea unei conteții fixe, reprezentate de o sârmă specială, foarte subțire și deloc incomodă, lipită în spatele dinților. Rolul tratamentului de contenție este acela de a păstra noua poziție a dinților, iar tipul conteției și frecvența purtării sunt recomandate de medicul ortodont, în funcție de fiecare caz în parte.

Îndreptarea dinților nu funcționează la adulți

Nu în ultimul rând, un alt mit legat de aparatul dentar este cel conform căruia tratamentul ortodontic are rezultate vizibile doar în cazul copiilor, și nu și în cazul adulților. Ei bine, nimic nu poate fi mai greșit. Aparatul dentar nu are o limită de vârstă, acesta funcționează la fel de bine atât în cazul celor mici, cât și în cazul adulților care își doresc o schimbare la nivel estetic sau care au nevoie de un aparat dentar pentru a rezolva anumite aspecte funcționale ale danturii, care necesită a fi tratate înainte de începerea unor tratamente complexe. De exemplu, există cazuri în care adulții au nevoie de un tratament cu aparat dentar înainte de a-și pune implant dentar. Și tu îți poți îndeplini visul de a avea un zâmbet frumos și sănătos. Uită de miturile precum „aparatul dentar doare” și cere sfatul medicului specialist ortodont cu privire la aparatul dentar potrivit pentru nevoile și dorințele tale.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “„Aparatul dentar doare” și alte mituri despre îndreptarea dinților, demontate de medicii ortodonți

  1. Antonie Ioneta

    Buna seara! Medicul ortodont a recomandat aparat dentar fix pentru baiatul meu care are 11 ani ,specificand ca nu mai este cazul pentru cel mobil. El mai are un canin de lapte. Intrebarea mea este daca aparatul dentar va influenta in vreun fel aparitia caninului permanent. De asemenea a mentionat ca pe viitor va fi necesara extractia maselelor de minte chiar inainte de a erupe. Ce parere aveti? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Da, este corect ce v-a menționat. Aparatul dentar fix va pregăti terenul pentru erupția caninulului definitiv. 11 ani este o vârstă propice pentru începerea tratamentului ortodontic. Iar în ceea ce privește molarii de minte, dacă mugurii lor au o poziție înclinată sau împiedică erupția molarilor de 12 ani, sau e nevoie de a deplasa dinții de la maxilar mai în spate, atunci e nevoie de extracția lor înainte de 18 ani, atunci când încă nu au rădăcina formată și sunt și mai ușor de extras. Pentru mai multe informații vă așteptăm la o consultație de specialitate, la un medic ortodont. Vă puteți programa la 021 9134.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777