Vizualizat de 2.971 utilizator/i
Igiena orală reprezintă un element important pentru sănătatea generală a organismului, de aceea, trebuie să știm că periajul dentar nu este suficient. Află rolul utilizării aței dentare și cum trebuie să o folosești corect. Igiena orală deficitară poate avea efecte grave asupra danturii tale, de cele mai multe ori, o igienă precară duce la formarea cariei dentare care, netratată, poate duce chiar și la pierderea definitivă a dinților. În acest caz, pacienții sunt nevoiți să apeleze la implanturile dentare pentru a putea duce o viață normală și pentru a nu simți inconvenientele impuse de lipsa dinților naturali. Chiar dacă există o mulțime de cauze, majoritatea problemelor dentare sunt legate de igiena orală precară. Folosirea aței dentare poate fi chiar mai importantă decât periajul dinților atunci când vine vorba de prevenția cariilor și a bolii parodontale. Ața dentară elimină placa bacteriană și tartrul, de asemenea ajută la eliminarea resturilor care rămân între dinți și gingii și nu pot fi înlăturate prin periajul dentar. Folosirea aței dentare ajuta și în combaterea respirației urât mirositoare și în scăderea riscurilor bolilor gingivale. Deși utilizarea aței dentare este recomandată zilnic, înainte de periajul dinților, chiar și folosirea acesteia de 2-3 ori pe săptămână este mult mai benefică decât neutilizarea ei! Foarte multe persoane justifică nefolosirea aței dentare prin lipsa timpului. Este adevărat că la început, vei avea nevoie de mai mult timp pentu a te obișnui cu mișcările pe care trebuie să le faci pentru a-ți curăța întreaga dantură, în timp, acest lucru nu va mai fi un impediment, deoarece vei avea dexteritate.
Conținut
Cum folosești corect ața dentară?
Ața dentară trebuie utilizată cu grijă, astfel încât gingia să nu fie rănită. Unul dintre cele mai importante aspecte legate de utilizarea aței dentare este tehnica utilizată. În primul rând, trebuie să folosești o bucată de ață dentară de aproximativ 45 de cm, iar capetele trebuie să le înfășori pe un deget de la fiecare mână. Pentru a putea începe să îți cureți primul dinte, trebuie să folosești o porțiune de ață dentară, foarte bine întinsă, de aproximativ 2,5 cm. Cel mai indicat este să prinzi ața dentară cu ajutorul degetelor mari și a celor arătătoare, apoi, cu mișcări de înainte-înapoi trebuie să introduci ața dentară între dinți. Atunci când ața dentară ajunge la nivelul gingiei, cu foarte mare grijă curbeaz-o în forma literei C în jurul dintelui. Ține ața dentară lipită strâns de suprafața dintelui, apoi trage cu grijă ea, de sus în jos. În acest fel vei strânge toată placa depozitată pe dinte. Procedează identic pentru fiecare dinte în parte și nu uita să cureți ambele laturi ale acestuia. Nu trebuie să uiți nici suprafețele posterioare ale dinților din spate. Dacă nu ești sigur cum să folosești ața dentară și îți este frică ca te vei răni, roagă medicul specialist să te învețe atunci când mergi la un control de rutină. Este foarte important să nu exerciți o presiune foarte mare deoarece îți răni gingia. Pentru început, ai putea avea un ușor disconfort și ai putea avea sângerări în timp ce folosești ața dentară, acest fenomen ar trebui să dispară în scurt timp. Dacă sângerările nu se opresc chiar și după mai multe zile de folosire a aței dentare, trebuie să mergi la un control la medicul dentist deoarece este posibil să suferi de o afecțiune gingivală, boala parodontală. Medicul dentist este singurul care te poate sfătui în legătură cu oprirea unor astfel de afecțiuni.

Utilizarea aței dentare este necesară înainte de fiecare periaj, pentru a curăța locurile mai greu accesibile
De câte ori trebuie să utilizezi ața dentară ?
Utilizarea aței dentare ne ajută să ne protejăm dinții și gingiile de diverse afecțiuni, la fel ca periajul dinților, aceasta trebuie utilizată de două ori pe zi, dimineața și seara. Cele mai multe persoane, nu știu sigur cât de des ar trebui să o folosească sau când este mai indicat să o folosească, înainte sau după periaj. Medicii stomatologi ne recomandă să folosim ața dentară înainte de periaj pentru a curăța toate spațiile dintre dinți, cele în care pot rămâne cele mai multe resturi alimentare.
Cum îți înveți copilul să folosească ața dentară?
Ața dentară nu este un element care poate lipsi din rutina îngrijirii orale, de aceea, este recomandat să o folosim încă din copilărie. Utilizarea aței dentare la copii se realizează încă din momentul în care apar cel puțin doi dințișori, unul lângă altul. Copii se pot răni foarte ușor atunci când folosesc ața dentară deoarece nu o pot utiliza în mod corect. De aceea, este foarte important să îl ajuți pe cel mic atunci când începe să folosească ața dentară. Pentru început realizează tu acest proces, în acest fel copilul se va obișnui cu tehnica și nu i se va părea ceva iesit din comun. Atunci când este suficient de mare să învețe singur să își curețe corect dinții, ai putea inițial să ții tu ața dentară, iar cel mic să încerce și să țină mâinile langă ale tale pentru a învăța ce presiune trebuie să folosească și ce mișcări trebuie să utilizeze. Este foarte important ca cel mic să înțeleagă importanța folosirii aței dentare, de aceea, încearcă să îi explici care sunt beneficiile și ce se poate întâmpla atunci când nu o folosește. De asemenea, arată-i felul în care folosești tu ața dentară. Atunci când mergi cu cel mic la medicul pedodont pentru controlul de rutină roagă medicul să îi arate copilului tehnica corectă pe care trebuie să o folosească, iar atunci când ajungeți acasă încercați împreună să o reproduceți.
Spălatul pe dinți și ața dentară – ecuația zâmbetului sănătos
Periajul dinților în mod corect și constant ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, cu toate acestea, de unul singur, periajul nu este suficient pentru a îndepărta placa deoarece periuța de dinți nu poate pătrunde în toate locurile unde este nevoie, mai ales între dinți și sub gingii. Ața dentară ne ajută și să lustruim suprafețele dentare și să ameliorăm respirația urât mirositoare. Cea mai bună soluție pentru un zâmbet sănătos și frumos este periajul asociat cu folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi. Respectă regulile simple de igienă dentară și mai ales nu uita să vii periodic la un control stomatologic. În felul acesta vei fi mereu sănătos și vei avea mai multă încredere în tine. Dacă ești în căutarea unor medici profesioniști care pun pe primul loc sănătatea ta, te așteptăm la Clinicile Dentare Dr. Leahu pentru o consultație și o discuție cu echipa noastră. Te poți programa la numărul de telefon 0219777.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023