Atleții au mai multe probleme dentare decât oamenii normali?

 


De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 17 octombrie 2017

Vizualizat de 146 utilizator/i

În funcție de perspectiva din care privim, hobby-urile și activitățile noastre pot avea avantaje și dezavantaje pe care, la o examinare mai atentă le putem înțelege în substrat. Fiecare drum pe care îl alegem ne poate aduce beneficii dar și diverse probleme, atunci când ne referim la sănătate.

Deși atleții reprezintă una dintre cele mai invidiate dar și admirate categorii de oameni întrucât au o condiție fizică bună și au o viață mai sănătoasă, întocmai pentru că fac sport, cercetătorii au descoperit că aceștia pot suferi de probleme mai mari cu dantura decât oamenii obișnuiți. Astfel, aproximativ 75% dintre sportivi au probleme dentare, ceea ce nu duce decât la afectarea într-un mod negativ a antrenamentelor și desigur, și a performanțelor. Cariile sunt dureroase și afectează în timp și sănătatea organismului, existând posibilitatea ca aceștia să nu mai aibă un somn odihnitor și nici rezultate bune.

Astfel, rezultatele publicate în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sport dezvăluie faptul că oamenii care se antrenează mai mult au și numeroase probleme cu cariile, pentru că populația mai activă în aceasă sferă consumă cantități mai mari de carbohidrați care produc schimbări în pH-ul natural al gurii. După cum se știe, carbohidrații sunt disponibili sub formă de batoane sau băuturi speciale, foarte consumate și apreciate de către sportivi. Nici băuturile energizante dulci nu sunt recomandate în prevenirea acestor afecțiuni.

Un alt motiv care poate duce la apariția cariilor este faptul că în timpul pregătirilor sau chiar a competițiilor, aceștia tind să respire pe gură și să ducă implicit la uscarea cavității bucale. Lipsa salivei dăunează danturii, ea având un rol protector.

Datorită acestor aspecte, cercetătorii iau în calcul crearea unor produse de îngrijire a danturii, cum ar fi pasta de dinți și apa de gură, care vor putea fi folosite înaintea antrenamentelor, pentru a proteja mai bine gura și a preveni cariile.

Nici joburile cu un program foarte solicitant nu aduc beneficii dinților. Pentru că trăim într-o societate modernă în care omul de rând poate munci chiar și 12 ore la birou, acesta nu poate avea grijă de dantura sa, astfel că și în aceste cazuri apariția cariilor este de cele mai multe ori, inedită.

Lucrătorii în industria chimică, textilă sau curățătorii reprezintă alte categorii expuse la problemele dentare. Mediul toxic în care aceștia lucrează poate duce cu ușurintă la apariția cariilor, ba chiar își pot pierde dinții foarte ușor.

Tot ce contează este că, indiferent de hobby-urile sau meseriile pe care le avem, este important să știm care sunt riscurile de sănătate la care ne supunem și sa încercăm pe cât posibil să evităm probleme ce pot apărea în viitor.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777