Boala parodontală, inamicul tăcut al danturii tale

 


De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 11 iulie 2018

Vizualizat de 1.136 utilizator/i

Ai auzit de boala parodontală? Dar de sângerări gingivale? Află că, deși pot trece uşor neobservate, fiind considerate normale, sângerările gingivale pot fi primul semn al apariției bolii parodontale, inamicul tăcut al danturii tale. Netratată, această boală evoluează rapid și compromite suportul osos pentru menținerea dinților, ceea ce determină o mobilitate crescută a dinților și în final pierderea acestora.

Cum recunoști boala parodontală?

Simptomele dintre cele mai obişnuite, precum sângerările gingivale, depunerile de tartru la baza dinților, gingiile inflamate, respiraţia urât mirositoare, sensibilitatea dentară la cald şi la rece sau retragerea gingiilor pot fi primele semne ale acestei afecțiuni. Principala cauză a bolii parodontale este igiena orală precară, însă există și alți factori de risc care favorizează depunerea de tartru și apariția plăcii bacteriene, declanșând boala parodontală – de exemplu, consumul excesiv de tutun, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, obezitatea, sindromul metabolic și reumatismul articular acut.

O altă categorie de pacienți predispusă la apariția bolii parodontale este formată din persoanele care au urmat sau urmează un tratament cu anticoagulante, care au o imunitate scăzută sau suferă de o boală autoimună – de exemplu, tiroidita autoimună, care predispune la o vindecare mai lentă și mai deficitară și scade capacitatea de apărare a organismului. Totodată, înghesuirile dentare și lucărările dentare vechi, care nu mai sunt adaptate față de gingie, creează condiții favorabile de dezvoltare a microbilor și duc la instalarea acestei afecțiuni de tip inflamator, care în timp poate duce la pierderea dinților. 

Cum tratăm boala parodontală la Clinicile Dr. Leahu?

Tratamentul pentru boala parodontală urmărește încetinerea evoluției bolii și presupune înlăturarea cauzelor afecțiunii, bacteriile, tartrul și pungile parodontale formate. În urma unui control, medicul specialist parodontolog poate recomanda realizarea unor manopere de curățare locală prin chiuretaje, aplicarea de substanțe antiseptice, în unele cazuri chiar antibiotice aplicate local sau prescrise general, biostimularea regenerării cu ajutorul tratamentului laser sau chiar manopere chirurgicale de regenerare osoasă.

Nu în ultimul rând, reține că reușita tratamentului pentru boala parodontală pe termen lung depinde de tine, pentru aceasta fiind necesară menținerea unei igiene orale riguroase, corecte la domiciliu și respectarea vizitelor periodice la medicul dentist la 4 sau la 6 luni. Nu lăsa boala parodontală să pună stăpânire pe zâmbetul tău! Vino la Clinicile Dr. Leahu și beneficiezi de o consultaţie de specialitate şi întocmirea unui plan de tratament potrivit nevoilor tale. Programează-te la 021 9134!

 

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134