Boala parodontală, un factor de risc pentru pierderea dinților

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 12 februarie 2018

Vizualizat de 1.207 utilizator/i

Boala parodontală este o afecţiune cronică de tip inflamator care afectează anual sute de mii de persoane la nivel global. Netratată, aceasta poate duce, pe termen lung, la pierderea dinţilor.

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală este o boală care nu doare. Aceasta se dezvoltă lent și nu implică durere. Netratată la timp, boala parodontală duce la pierdere dinților. De aceea, dacă există sângerare gingivală la periaj este bine să vă prezentați la medicul parodontolog. Se face o radiografie iar în urma unei consultații aflăm în ce stadiu se află boala și cum putem interveni pentru a o trata. Pentru a preveni această afecțiune este important să mergem la control la medicul dentist cel puțin o dată pe an și să nu uităm de igienizarea dentară profesională la fiecare 6 luni.

Care sunt principalele semne și simptome ale bolii parodontale?

În funcție de stadiul de evoluție al bolii pot apărea mai multe manifestări. În fazele incipiente, pacienții se confruntă cu sângerări gingivale ușoare, tensiune la nivelul gingiilor și senzație de mâncărime, de prurit gingival. În forme mai avansate, gingia începe să se retragă de pe dinţi, antrenând apoi şi osul alveolar şi apar pungi parodontale, care cauzează o respirație urât mirositoare. De asemenea, dinții devin imobili.

Care sunt cauzele apariției bolii parodontale?

Cauzele apariţiei bolii parodontale sunt numeroase. Printre cele mai importante se numără placa bacteriană și tartrul. Boala parodontală are la bază o patologie microbiană. Tartru, o igienă orală precară, lipsa controalelor periodice la medicul dentist, toate acestea concură la instalarea și dezvoltarea acestei afecțiuni. Factorii genetici, endocrini, psihologici, de mediu, bolile profesionale, obiceiurile vicioase, stilul alimentar şi de viaţă nesănătos, pot constitui și ei cauze ale apariției acestei afecțiuni, care netratată corespunzător duce la pierderea dinților.

Într-o oarecare măsură, diabetul, glicemia crescută și hipertensiunea pot contribui la instalarea bolii parodontale. Înghesuirile dentare, în mod special incongrunțele de la vârsta adolescenței, care nu permit efectuarea unei igiene orale corespunzătoare, favorizează depunerea tartrului și pot duce la inflamare gingiei. De asemenea, lucările vechi care nu mai sunt adaptate față de gingie, care au depășit o perioadă de 10 ani, creează condiții favorabile de dezvoltare a microbilor și duc la instalarea bolii parodontale.

O altă categorie de pacienți predispusă la apariția bolii parodontale sunt cei care au urmat sau urmează un tratament cu anticoagulate, care au o imunitate scăzută sau suferă de o boală autoimună, de exemplu, tiroidita autoimună, care predispune la o vindecare gingivală mai lentă și mai deficitară și scade capacitatea de apărare a organismului.

Cum se tratează boala parodontală?

Tratamentul bolii parodontale urmărește încetinerea evoluției bolii și poate fi împărți în patru etape. În prima etapă a tratamentului se face detratrajul dentar şi periajul profesional, în încercarea de a scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și de a elimina tartrul, factor iritant pentru gingie. Pe lângă aceste mijloace mecanice, există și mijloace adjuvante la care putem recurge, de exemplu, substanțele antiseptice, în unele cazuri chiar antibiotice aplicate local sau prescrise general, care să distrugă acei microbi care creează leziunile parodontale.

Cea de-a doua etapă constă în refacerea țesuturilor care s-au pierdut, urmată de etapa de biostimulare. Aceasta reprezintă creșterea vascularizării locale, a capacității gingiei de a se apăra. Aici intervenim cu tehnica factorilor de creștere, care presupune recoltarea sângelui pacientului, centrifugarea acestuia și infiltrații la nivelul gingiilor, care se face pe o perioadă de 3 săptămâni.

Tratamentul complet, pe lângă tratarea afecțiunii parodontale, presupune și echilibrarea mușcăturii, cu ajutorul unor implanturi dentare sau prin purtarea unui aparat ortodontic, care să rearanjeze poziția dinților, astfel încât să înlăturăm toți factorii favorizați ai bolii parodontale. Alături de un tratament ortodontic și endodontic corect putem obține cele mai bune rezultate pe termen lung.

Ultima etapă este etapa de menținere. După terminarea tratametului, pacientul trebuie să se prezinte la 4 sau la 6 luni la controalele regulate. În acest fel este monitorizată evoluția afecțiunii, pentru a vedea dacă sunt necesare intervenții suplimentar. Trebuie să facem echipă cu pacientul pentru a menține rezultatele pe care le-am obținut. Un pacient cu boala parodontală trebuie să aibă mult mai multă grijă de sănătatea sa orală decât un pacient clinic sănătos.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134