Bruxismul, boala vieții moderne – cauze și efecte

 


madalina trofin

De: | Etichete: | Comentarii: 4 | 12 august 2016

Vizualizat de 28.171 utilizator/i

Te trezești adesea cu dureri de cap și de maxilar? Ai observat că, pe parcursul zilei, stai cu maxilarele încleștate? Fără să știi, s-ar putea să suferi de bruxism, boala vieții moderne, pe care să nu o conștientizezi până nu experimentezi durerea sau nu îți spune un medic stomatolog. In clinicile dentare dr. Leahu, de cele mai multe ori, doar în timpul unui consult afli că suferi de această afecțiune.

Ce este bruxismul și care sunt cauzele

Bruxismul este o afecțiune dentară foarte comună, întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Se caracterizează prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare.

Acestea sunt doar câteva dintre simptomele bruxismului care, de cele mai multe ori, este prezent noaptea în somn şi semnalat printr-un zgomot de scrâşnire tipic.

În simptomatologia dentară, bruxismul este de două feluri. Primul, nocturn, este cel mai răspândit, fiind caracterizat de scrâșnirea automată a dinților și contracții ritmice ale maxilarului. Cel de-al doilea tip de bruxism este reprezentat de cel diurn, care apare ca reacție la stimuli, precum: panică, nervozitate, anxietate, frustrări refulate, personalitatea agresivă, competitivă, hiperactivă sau pe fondul unor tulburări de ocluzie.

 Care sunt efectele bruxismului?

În primul rând, se văd la nivelul dinților, prin apariția unor fisuri ale smalțului dentar, modificarea formei, tocirea dinţilor laterali şi nivelarea dinţilor frontali, urmate de apariţia sensibilităţii dentare (la cald și rece). În plus, tocirea dinților poate conduce la destabilizarea acestora din alveole, care permit pătrunderea mai ușoară a bacteriilor în gingii, determinând atât abcese, cât și infecții dentare, care pot necesita tratamente de chirurgie dentară.

O altă problemă cauzată de bruxism este reprezentată de apariția migrenelor și probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare (locul unde maxilarul inferior se articulează cu craniul). De regulă, durerile cauzate de bruxism pot fi confundate cu durerile de urechi, nevralgii, dureri ale mușchilor gâtului și ale cefei și mărirea volumului muşchiului maseter.

 La  Clinicile Dr. Leahu ai tratamente inovatoare pentru bruxism

În primul rând, prin controalele periodice, medicii dentiști ai Dr. Leahu  depistează din timp eroziunea dinților. Iar în baza unui diagnostic oferit de medicul specialist ți se poate oferi cea mai bună metodă de tratament. În general, tratamentul pentru bruxism constă în crearea personalizată a unei gutiere dentare, după mulajul dinților de pe una dintre arcade, ce va împiedica atingerea și frecarea acestora, cu  rolul de a relaxa mușcătura.

Uneori, pentru a trata această afecțiune, este necesară repoziționarea dinților și modificarea contactelor dintre dinți, ceea ce se realizează cu un aparat dentar.

Tot medicii specialiști din clinicile dentare Dr. Leahu recomandă ca, în cazul în care stresul este principala cauză a apariției bruxismului, să încerci metode de relaxare. Să adopți o atitudine calmă și să nu lași ca o situație neplăcută să te afecteze. Persoanele pentru care este dificil să-și gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat sau un relaxant muscular pentru mandibulă.

În cazul în care persoana suferă de bruxism nocturn, medicii dentiști îți pot prescrie gutiere nocturne, care să împiedice manifestarea simptomelor pe timpul somnului.

Indiferent de cauza bruxismului, tratamentul ales împreună cu medicul specialist are ca scop schimbarea comportamentului prin relaxarea limbii, a dinților și a buzelor. Când pacienții devin conștienți că suferă de bruxism, primul sfat este să își relaxeze limba, prin exerciții, arcadele dentare să fie separate și buzele să stea închise.

Pentru a evita complicațiile ce pot apărea din cauza bruxismului, este necesar să urmezi tratamentul prescris de medicul stomatolog.  Netratat, bruxismul duce la dureri de cap recurente, dureri la nivelul mușchilor feței, precum și la fracturi dentare.

Nu uita nici de controlul periodic la medicul stomatolog. Acesta te poate scăpa de multe probleme dentare. Vino în clinicile dentare Dr. Leahu și află mai multe despre bruxism și ce poți face pentru a-ți proteja dantura.

Comentarii

4 thoughts on “Bruxismul, boala vieții moderne – cauze și efecte

  1. Simona Gheorghe

    Buna ziua,
    Multumesc pentru informatiile utile. Totusi, eu mi-as dori sa tratez cauza si nu efectul bruxismului nocturn. Aveti vreo recomandare?
    Multumesc frumos,
    Simona Gheorghe

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      In primă etapă, trebuie tratat întâi efectul și apoi cauza. În cadrul Clinicilor Dr. Leahu avem o echipă de specialiști care vă poate pune la dispoziție gutiere sau poate să găsească soluții adaptate problemei dumneavoastră. Pentru o programare, sunați la numărul de telefon 0219134! Vă așteptăm!

      Răspunde

  2. Cirstea Radu

    Buna ziua! Am descoperit la copilul meu de un an si 3 luni ca are bruxism diurn care este datorat din cauza ca nu au crescut cei 6dinti de lapte corect si vreau sa stiu daca pot rezolva inaite sa iasa toti dinti. Din cate am observat cred ca inchiderea maxilarului nu se face normal, ci cred ca este vorba de o ocluzie inversa. Parctic are nevoie de un ortodont sau ce imi recomandati, gutiera? Se poate face o programare in aceasta privinta? 0730890773

    Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134