
Vizualizat de 4.950 utilizator/i
O dantură sănătoasă ne asigură puține vizite la medicul stomatolog și ne oferă mai multă încredere în propria persoană. Bruxismul sau scrâșnirea involuntară a dinților este un obicei nesănătos care poate duce la diferite afecțiuni orale și poate provoca dureri de cap și de maxilar. Haideți să aflăm care sunt cauzele bruxismului și care sunt tratamentele pe care le putem urma.
Ce este bruxismul și care sunt cauzele acestei tulburări
Bruxismul nu este neapărat o boală, ci mai degrabă un obicei. Văzut drept o afecțiune a vieții moderne, bruxismul este reprezentat de scrâșnirea involuntară a dinților. Cel mai adesea bruxismul nu este conștientizat până în momentul în care apar dureri, ori atunci când medicul stomatolog observă semnele în cadrul unui consult de rutină.
Scrâșnirea dinților este o afecțiune foarte des întâlnită atât în ceea ce privește adulții, cât și copiii. De cele mai multe ori, bruxismul este prezent în timpul nopții, astfel, în somn, poate apărea scrâșnitul involuntar al dinților și încleștarea maxilarelor. De asemenea, scrâșnirea dinților poate apărea și în timpul zilei.
Forma noctură a afecțiunii poate fi chiar mai severă decât cea din timpul zilei deoarece este mai greu să conștientizăm activitatea pe care o avem în timpul somnului. Astfel, bruxismul nocturn este un obicei ce poate trece neobservat o perioadă îndelungată de timp, mai ales atunci când nu apare nici un disconfort.
Așadar, bruxismul poate fi de două tipuri, și anume: bruxism nocturn și bruxism diurn (în timpul zilei). Posibilele cauze ale acestuia pot fi reprezentate de:
- Stări emoționale tensionate;
- Panică;
- Nervozitate;
- Hiperactivitate;
- Malocluzii (alinierea greșită a dinților) sau edentația (lipsa unor anumiți dinți);
Factori de risc ai scrâșnitului din dinți
Cauzele care stau la baza apariției obiceiului de scrâșnire a dinților nu sunt pe deplin demonstrate, însă unii factori de risc ai apariției bruxismului pot fi:
- Perioadele prelungite și intense de stres;
- Tulburările de somn;
- Fumatul;
- Factori genetici;
- Consumul ridicat de alcool sau cofeină.
Simptome și urmări ale bruxismului
Studiile realizate asupra bruxismului estimează că doar 5% dintre persoanele care prezintă un astfel de obicei, prezintă și simptome. De aceea, este necesar să cunoaștem cum ne putem da seama că avem sau nu acest obicei. Cel mai adesea, pacienții care își scrâșnesc dinții involuntar pot simți dureri de cap, dureri la nivelui mandibulei sau la nivelul articulației temporo-mandibulare, dureri la nivelul urechilor, sensibilitate crescută a dinților sau dificultăți de masticație. Persoanele care suferă de bruxism sunt de cele mai multe ori recunoscute de către familie deoarece sunetul specific scrâșnitului dinților sau încleștarea maxilarelor în timpului somnului pot fi observate cu ușurință de către persoanele cu care petrecem cel mai mult timp.
Atunci când scrâșnirea dinților devine un obicei zilnic, aceasta poate duce la apariția unor fisuri la nivelul smalțului dentar, ori la modificarea formei și tocirea dinților laterali sau frontali. În cele din urmă poate apărea sensibilitatea dentară care este cel mai des resimțită în timpul consumului alimentelor ori lichidelor reci sau calde. De asemenea, tocirea dinților poate provoca destabilizarea dinților din alveolă și, implicit, pătrunderea mai ușoară a bacteriilor în gingii, ceea ce poate duce la diverse afecțiuni orale precum: abcesul dentar și infecțiile dentare.
Bruxismul poate provoca apariția migrenelor, dar și probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare. În unele cazuri, pacienții pot confunda durerea provocată de scrâșnirea dinților cu dureri de ureche, nevralgie sau durere la nivelul mușchilor gâtului.
Când trebuie să mergi la medic
Ca orice altă afecțiune orală, cel mai sigur diagnostic al bruxismului este pus de către medicul stomatolog. Astfel, este recomandat ca imediat după observarea semnelor și simptomelor descrise mai sus, persoanele care se identifică în aceste situații să ceară sfatul medicului stomatolog. Acesta va realiza un consult în cadrul căruia va verifica dacă există dinți abrazați (tociți) la care uneori este expusă dentina, dinți fracturați, retracție gingivală sau dinți cu un grad variabil de mobilitate. De asemenea, medicul te va întreba și despre stilul de viață, despre nivelul de stres, despre obiceiurile alimentare sau despre posibilele tulburări de somn. Astfel, în urma consultului și a discuției, medicul îți va putea recomanda o opțiune de tratament potrivită pentru tine.
Cum se tratează bruxismul?
În general, tratamentul pentru bruxism constă în purtarea unei gutiere dentare personalizate. Aceasta se realizează după mulajul dinților de pe una dintre arcade și are rolul de a împiedica atingerea și frecarea dinților, dar și de a relaxa mușcătura. Gutierele sunt realizate din material plastic și sunt ușor de folosit având beneficii atât în ceea ce privește prevenirea uzurii dinților și protejarea acestora, cât și în ceea ce privește menținerea unei distanțe corespunzătoare între maxilar și mandibulă și, implicit, stabilizarea mușcăturii. În unele cazuri, pentru a trata bruxismul este necesară repoziționarea dinților, de aceea este recomandat aparatul dentar .
Atunci când stresul este principala cauză a apariției bruxismului, sunt recomandate metode de relaxare. Acele persoane care au nevoie de ajutor în ceea ce privește controlul și gestionarea stresului pot apela la recomandările unui medic specialist.
Este foarte important să reținem faptul că tratamentul recomandat pentru bruxism diferă în funcție de fiecare caz în parte, de aceea acesta trebuie ales împreună cu medicul stomatolog.
Remedii pentru scrâșnitul din dinți
Bruxismul necesită un tratament potrivit deoarece poate afecta calitatea vieții. Pentru a evita complicațiile ce pot apărea în urma scrâșnirii involuntare a dinților este necesar să urmezi recomandările medicului stomatolog. Așadar, controlul regulat la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, are un rol foarte important. Fie că vorbim despre realizarea unui periaj profesional și a unui detartraj dentar, fie că vorbim despre observarea și tratarea afecțiunilor dentare în stadiu incipient, controlul regulat la medicul stomatolog te poate ajuta să scapi de posibilele afecțiuni orale.
Pentru a te asigura că bruxismul este ținut sub control este foarte important să respecți și să urmezi tratamentul prescris. Netratat, bruxismul poate duce la dureri de cap, dureri la nivelul mușchilor feței, precum și la fracturi dentare.