
Vizualizat de 6.103 utilizator/i
Cancerul oral trebuie tratat cu la fel de multă seriozitate precum orice alt tip de cancer, deoarece acesta poate avea repercusiuni la fel de grave. Tocmai de aceea, este important să cunoști ce este cancerul oral, de câte tipuri poate fi și cum poate fi diagnosticat. Citește articolul următor până la final și află cum o simplă vizită la medicul stomatolog îți poate schimba viața.
Ce este cancerul oral?
Cancerul oral este un subtip al cancerului capului și gâtului și se manifestă la fel ca orice alt tip de cancer din organism. Acesta este reprezentat de o multiplicare haotică, necontrolată, a unor celule bolnave.
,,Pentru a explica ce este canceul oral, aș cuprinde, în general, toate afecțiunile tumorale ale cavității bucale. Acestea, în funcție de subtip, pot afecta buzele, limba, gâtul, glandele salivare, oasele faciale. Putem vorbi despre mai multe forme de tumori: cele bune sau benigne, care au un caracter autolimitant (adică, la un moment dat, ele nu mai cresc și nu invadează țesuturile din jur, ci mai degrabă le împing). Prin îndepărtarea acestor tumori benigne pacientul se poate bucura de o vindecare chirurgicală absolută. Mai sunt și tumorile rele, maligne, care reprezintă de fapt cancerul oral. Acestea se caracterizează printr-o diviziune celulară anormală, cu invadarea (prinderea) țesuturilor din aproape în aproape, si prin diseminarea (trimiterea) pe cale limfatică sau prin vasele de sânge a celulelor canceroase, cu apariția cancerelor secundare la nivelul ganglionilor sau la distanță în organism”, explică Dr. Corina Cîmpean, medic stomatolog, specialist chirurgie orală și maxilo-facială în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Tipuri de cancer oral și cum se manifestă acestea?
De cele mai multe ori, cancerul oral se manifestă prin apariția unei tumefieri sau a unei leziuni pe mucoasa bucală, care nu se vindecă indiferent de metodele de tratament pe care le alegi. Cancerul oral se poate manifesta în diferite moduri, iar tumefierile sau leziunile pot apărea în mai multe locuri ale cavității orale:
- În zona limbii, pe suprafețele acesteia, pe margini sau pe partea dorsală;
- În zona obrajilor, oriunde în zona în interioară;
- În zona superioară a cavității orale, adică pe ,,cerul gurii”, care este numit de către medicii stomatologi zona palatină;
- În zona de sub limbă;
- În zona buzelor, pe suprafețele interne sau externe ale acestora;
- În zona gingiilor, oriunde pe suprafețele acestora.
Nu în ultimul rând, cancerul oral poate să se dezvolte și în zona glandelor salivare, a sinusurilor maxilare sau la nivelul faringelui.
Cancerul oral este o problemă medicală ce necesită a fi tratată cu foarte multă seriozitate, tocmai de aceea, imediat ce observi apariția unei leziuni sau a unei umflături la nivelul cavității orale, care nu dă semne de vindecare, este foarte important să ceri cât mai repede ajutorul unui medic.
Cauzele ce duc la apariția cancerului bucal
Principalul factor care duce la apariția cancerului oral este infecția cu HPV (papiloma virus). Această infecție poate duce la apariția cancerului la nivelul limbii și a amigdalelor. Un alt factor de risc în ceea ce privește apariția cancerului oral este fumatul sau chiar mestecatul de tutun. De asemenea, consumul de alcool în cantități mari poate duce la apariția cancerului bucal, cu precădere combinația alcool-tutun.
Alți factori care pot provoca apariția cancerului oral sunt: expunerea fără protecție, pentru o perioadă lungă de timp, la razele soarelui, predispoziția genetică, lipsa vitaminelor A, E sau C în alimentație sau chiar poluarea.
Ce persoane prezintă riscul de a dezvolta acest tip de cancer?
Potrivit unelor studii, riscul apariției cancerului oral este de două ori mai mare la bărbați decât la femei. De asemenea, deoarece consumul de alcool și tutun reprezintă factori principali care duc la apariția cancerului oral, persoanele care au un stil de viață nesănătos, care include și aceste vicii, sunt mult mai predispuse cancerului oral.
Simptomele cancerului bucal
Cancerul oral poate fi greu de depistat în lipsa unui control realizat de către un medic specialist.
,,Simptomatologia este una ascunsă, în prima fază. Cancerul oral nu doare, decât atunci când apare infecția. În principal, pacientul prezintă tulburări de alimentație, tulburări la înghițire, senzație de corp străin în gură sau în gât, scădere mare în greutate într-un timp destul de scurt, prezența unor leziuni ce nu au tendință de vindecare sau mobilitate dentară fără o cauză parodontală”, explică Dr. Corina Cîmpean, medic stomatolog, specialist chirurgie orală și maxilo-facială.
Cum este diagnosticat cancerul oral?
Cancerul oral este un diagnostic ce trebuie tratat cu foarte multă seriozitate. Acesta este pus doar de către un medic, în urma unui consult de specialitate și a unor investigații specifice. În ziua de astăzi, aparatura utilizată în domeniul medical vine în ajutorul medicilor și a pacienților. Astfel, prin intermediul unei singure vizite la medicul stomatolog poți afla dacă suferi sau nu de cancer oral.
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu poți beneficia de un consult de specialitate în care se poate depista cancerul oral. În cazul în care medicul stomatolog consideră necesar, îți va recomanda să realizezi și alte investigații și îți va explica care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în continuare. Atunci când cancerul oral este depistat în stadiu incipient, probabilitatea ca acesta să fie vindecat este una ridicată.