
Vizualizat de 1.995 utilizator/i
Corina Ene, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu și-a descoperit pasiunea pentru stomatologie atunci când a urmat cursurile Colegiului de Tehnică Dentară. Dorința de a reda oamenilor zâmbetul a ambiționat-o să urmeze și Facultatea de Medicină Dentară. A ales să se ocupe în cariera sa profesională de protezele dentare mobile și mobilizabile și se simte împlinită când își vede pacienții fericiți. Aceasta consideră că igiena orală riguroasă este cea mai importantă pentru a preveni apariția problemelor dentare și că un rol important al unui medic stomatolog este de a informa pacienții cu privire la îngrijirea corectă a danturii.
Conținut
- 1 Când se recomandă protezele dentare?
- 2 Ce restricții există în cazul în care avem proteze dentare mobile?
- 3 Cum se întrețin protezele dentare mobile?
- 4 Când alegem proteza fixă și când alegem proteza dentară mobilă?
- 5 Cât de des trebuie să mergem la consult dacă purtăm o proteză dentară mobilă?
- 6 Care este durata de viață a unei proteze dentare mobile?
Când se recomandă protezele dentare?
Protezele dentare mobile se recomandă atunci când pacientul nu mai are suficienți dinți pe arcadă pentru o lucrare fixă (punte dentară) sau când restaurarea protetică pe implanturi este contraindicată.
Ce restricții există în cazul în care avem proteze dentare mobile?
Există mai multe restricții ce țin de alimentație și de modul în care mâncăm cu noile lucrări. Dacă avem proteze dentare mobile, masticația trebuie făcută bilateral. Alimentele se taie, apoi se mestecă uniform, pe ambele părți concomitent. Purtătorii de proteze mobile nu trebuie să muște folosind dinții din față deoarece își pot disloca proteza. Nu este recomandat consumul alimentelor crocante, lipicioase și a lichidelor fierbinți pentru că acestea pot deforma proteza.
Cum se întrețin protezele dentare mobile?
Atunci când avem proteze dentare mobile, întreținerea este foarte importantă și necesită multă atenție. Protezele mobile se spală de 2 ori pe zi cu o periuță moale și soluții speciale de curățare. Nu este recomandată pasta de dinți deoarece este abrazivă si tocește proteza în timp. În plus, de 3 ori pe săptămână, trebuie folosite tabletele de curățare Corega. Protezele sunt foarte delicate și se pot sparge dacă sunt scăpate, astfel este indicat să le ținem deasupra unui prosop sau a chiuvetei pline cu apă, atunci când le manevrăm. De asemenea, este important ca atunci când ne îndepărtăm proteza pentru spălare, să ne curățăm dinții rămași, gingiile si mucoasele orale, precum și limba.
Ori de câte ori nu sunt purtate, protezele dentare mobile trebuie să fie păstrate în apă pentru a nu se deshidrata materialul din care sunt realizate. Apa în care le ținem trebuie să fie la temperatura camerei pentru a nu se deforma.
Când alegem proteza fixă și când alegem proteza dentară mobilă?
Lucrarea protetică fixă o alegem atunci când avem suficienți dinți restanți pe arcadă sau când putem folosi implanturile dentare. Proteza dentară mobilă o alegem atunci când nu mai sunt suficienți dinți pentru a putea realiza o punte dentară, când avem contraindicații în ceea ce privește utilizarea implanturilor dentare sau atunci când bugetul pacientului nu permite reabilitarea cu ajutorul implanturilor.
Cât de des trebuie să mergem la consult dacă purtăm o proteză dentară mobilă?
Recomand pacienților mei controlul o dată pe an sau ori de câte ori apare o problemă. La anumite intervale de timp, protezele pot necesita înlocuirea unor sisteme de ancorare sau alte operații de recondiționare (de exemplu, căptușirea). În cazul în care proteza dentară mobilă se deteriorează, pacientul nu trebuie să o repare acasă, ci să solitice ajutorul medicul stomatolog.
Care este durata de viață a unei proteze dentare mobile?
Durata medie de viață a unei proteze mobile este de 5 ani. Însă, durata diferă de la pacient la pacient, în funcție de îngrijire și de gradul de resorbție osoasă. Rebazarea sau căptușirea protezei dentare sunt necesare ca urmare a micșorării volumului oaselor maxilare după îndepărtarea dinților naturali. Procesul de resorbție osoasă este mai accentuat în primul an de la extracția dentară și debutul purtării protezei. Însă, resorbția osoasă nu se oprește niciodată, fiind un proces continuu care are loc pe tot parcursul vieții. De aceea, în general se recomandă căptușirea protezei la 2 ani și înlocuirea totală la fiecare 5-7 ani.
Corina Ene lucrează de mai bine de 5 ani în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Aceasta pune mare accent pe comunicarea dintre medic și pacient. Își ascultă pacienții cu răbdare, empatizează cu aceștia și le explică care sunt metodele de tratare ale afecțiunilor pe care le au. De asemenea, le oferă toate explicațiile necesare pentru ca pacienții să plece din cabinetul stomatologie înțelegând importanța unei îngrijiri atente și regulate a danturii.
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023
Calintzachi Mariana
Va rog frumos sa.mi spuneti daca poate fi facut tratament cu laser pentru parodontoza in cazul unor dinti cu coronite . Va multumesc.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Da, se poate face tratamentul cu laser dacă aveți coronițe dentare.
Dumitrica Gabriela
Buna dimineata, as dori sa stiu daca se poate face proteza dentara mobila daca exista doi dinti (caninii) slefuiti iar cei patru incisivi lipsa?
Mentionez ca in urma extractiei incisivilor gingia s-a retras si o punte dentara e dificil de purtat. Ramanand un spatiu intre dinti si gingie. Ca sa nu mai spun ca o pumte dentara de sase dinti, pe canini, este inesetica fiind necesar ca dintii sa fie foarte lungi pentru a acoperi gingia retrasa unde s-au facut extractiile.
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Dacă gingia s-a retras nu se va putea face proteza mobilă, iar caninii nu vor putea susține lucrarea mult timp. Singura soluție este inserarea unor implanturi dentare și apoi o lucrare protetică fixă. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți contacta la 021 9134 sau prin 𝑾𝒉𝒂𝒕𝒔𝑨𝒑𝒑 👉 bit.ly/3Fxgz0P.