Când mergem la dentist?

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 24 mai 2018

Vizualizat de 750 utilizator/i

Când vine vorba de vizita la medicul dentist, știm că ți-ai dori să o amâni, iar cele șase luni de la ultimul control stomatologic se transformă în douăsprezece luni, un an, doi. În mod normal, recomandat ar fi să mergi la un control de rutină cel puțin o dată pe an. În acest fel îți poți păstra sănătatea dinților și gingiilor pe termen lung. Sunt însă și situații în care vizita la medicul dentist este impusă, de exemplu, atunci când există sângerări gingivale. Iată alte cinci semne și simptome care semnalează necesitatea unui control stomatologic:

Renunțarea la tutun

Felicitări! Renunțarea la tutun este un prim pas extrem de important atât pentru o sănătate orală bună, cât și pentru o stare generală de bine. O vizită la medicul dentist după întreruperea consumului de tutun este necesară, pentru a permite medicului dentist să examineze cu atenție starea dinților și gingiilor și întocmirea unui plan de tratament. De asemena, se impune realizarea unui test cu VELSCOPE, cu ajutorul căruia este depistată prezenţa cancerului şi a pre-cancerului şi a oricăror altor anomalii ale țesuturilor din cavitatea orală. Examenul durează aproximativ două minute și nu necesită o programare specială, se poate face în timpul unei examinări de rutină.

Persoanele diabetice

Pacienții cu diabet de tip I și II au cele mai mari șanse să dezvolte boala parodontală sau să se confrunte cu afecțiuni gingivale. Pentru a preveni problemele dentare asociate cu diabetul este necesar un control riguros al glicemiei, o îngrijire corectă a danturii şi gingiilor și, nu în ultimul rând, vizite regulate la medicul dentist, din şase în şase luni. Reține că trebuie să informezi medicul dentist cu privire la medicamentele pe care le iei, precum și dacă au existat modificări ale stării tale de sănătate în ultima perioadă.

Femeile însărcinate

O schimbare majoră la nivel hormonal poate determina schimbări ale sănătății orale, tocmai de aceea este recomandat să planificați o vizită la medicul dentist în primul sau al doilea trimestru de sarcină. Femeile însărcinate se pot confrunta cu gingii sensibile și sângerare în timpul periajului dentar. Nu trebuie să vă alarmați! Cu toate acestea, un control stomatologic ar trebui efectuat. Semnalați medicului dentist dacă vă confruntați cu vărsături frecvente, întucât acestea pot eroda smalțul.

Dureri frecvente de cap

Bruxismul este termenul folosit de medici pentru acțiunea de a strânge sau a scrâșni din dinți, acțiune care are un efect negativ asupra danturii și cauzează dureri de cap. Mulți pacienți ignoră aceste simptome și nu consideră vizita la medicul dentist o necesitate. Greșit! În timp, scrâșnitul dinților poate duce la abrazarea și uzura dinților, retracție gingivală, hipersensibilite dentară, dinți mobili și durere în oasele maxilare. Tratamentul stomatologic în cazul persoanelor care suferă de bruxism constă în echilibrarea mușcăturii și purtarea unei gutiere.

Respirație urât mirositoare

Dacă te simți jenat în prezența prietenilor și colegilor de birou, pentru că ai o respiraţie urât mirositoare care persistă chiar și după ce te-ai spălat pe dinți, află că este posibil să suferi de halenă. Frecvent, mirosul neplăcut al gurii poate fi cauzat de o dietă nepotrivită, o igienă orală superficială, carii dentare și poate ascunde semne ale unei boli gingivale sau digestive. Primul pas pentru a scăpa de acestă problemă este vizita la medicul dentist. Pentru programări ne puteți suna la numărul 021 9134!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134