Care este intervalul de timp recomandat între radiografii dentare

 

radiologie digitala moderna
Radiografia dentară este esențială atunci când medicul stomatolog dorește să pună un diagnostic corect și să ofere un tratament potrivit necesităților tale.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 2 | 24 septembrie 2021

Vizualizat de 7.087 utilizator/i

În ultimii ani, domeniul medical de stomatologie s-a dezvoltat extrem de mult. Astfel, cu ajutorul aparaturii moderne, radiografia dentară se realizează rapid și sigur, totul fiind digital. De asemenea, radiografia este esențială atunci când medicul stomatolog dorește să pună un diagnostic corect și să ofere un tratament potrivit necesităților tale. Datorită aparaturii moderne, radiografia dentară digitală este mult mai eficientă decât cea clasică, deoarece medicul stomatolog poate mări imaginea și poate vedea în detaliu atât dinții, cât și oasele maxilare. Există însă o întrebare pe care pacienții ne-o adresează tot mai des și anume: dacă există un anumit interval de timp între radiografii dentare și cât de importantă este aceasta pentru sănătatea danturii. Ei bine, ți-am pregătit mai jos câteva informații utile despre cât de sigure sunt radiografiile dentare.

Care este rolul radiografiilor dentare

Radiografiile dentare au rolul de a-l ajuta pe pacient să afle care sunt afecțiunile orale cu care se confruntă. Cu ajutorul diverselor tipuri de radiografii, medicul stomatolog poate descoperi atât cariile inter dentare, cariile în stadiu incipient, care nu pot fi observate cu ochiul liber, precum și infecțiile prezente la nivelul dinților. Radiografia dentară digitală este considerată un factor extrem de important în evitarea apariției afecțiunilor stomatologice. Atunci când este realizată periodic, problemele orale pot fi prevenite din timp, iar medicul poate realiza un tratament potrivit, care nu necesită multe ședințe ori proceduri complexe.

„Odată ajuns în cabinetul de stomatologie, medicul îți va recomanda pe lângă consultul inițial și o radiografie dentară. De ce? Tocmai pentru că aceasta permite examinarea detaliată a dinților și a gingiilor, fiind, de fapt, o imagine de ansamblu a întregii cavități orale. O astfel de radiografie permite diagnosticarea corectă a afecțiunilor orale, deoarece cu ajutorul acesteia se pot vizualiza atât dinții, cât și elementele înconjurătoare (osul maxilar și mandibula, sinusul maxilar sau articulațiile temporo-mandibulare)”, explică Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie.

Cât de sigure sunt radiografiile dentare

Multe persoane se întreabă dacă radiografiile dentare sunt sigure și dacă riscul de expunere afectează organismul. Ei bine, acestea sunt foarte sigure, deoarece nu implică riscuri legate de cantitatea de radiații emise. Spre exemplu, o radiografie dentară digitală te expune la mai puține radiații decât în cazul unui zbor cu avionul. În plus, atunci când ne este recomandat să facem o radiografie dentară, trebuie să ne gândim la faptul că aceasta ne aduce multiple beneficii pentru menținerea unei sănătăți orale bune.

Există mai multe tipuri de radiografii dentare, printre care radiografia dentară panoramică sau radiografia care ne oferă o imagine de ansamblu a arcadelor dentare. Aceasta este cea mai folosită radiografie dentară. Mai există și radiografia dentară retroalveolară, care oferă pacientului informații despre un singur dinte sau despre un grup de 2 sau 3 dinți. Acest tip de radiografie este folosită pentru a observa, în primul rând, coroanele dentare și rădăcinile acestora. De asemenea, mai este și radiografia ocluzală, care poate să furnizeze anumite informații legate de o arcadă dentară, maxilară sau mandibulară. Această radiografie este mai mare și se efectuează doar la recomandarea medicului specialist.

Care este intervalul de timp recomandat între radiografii dentare

Medicii stomatologi din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu ne explică faptul că nu există un anumit interval de timp între radiografii dentare. Astfel, se recomandă efectuarea unei radiografii dentare ori de câte ori medicul consideră că este o necesitate, fie în etapa de stabilire a planului de tratament ori în timpul tratamentului propriu-zis, fie pentru verificarea danturii în urma unei intervenții stomatologice. Spre exemplu, atunci când medicul stomatolog realizează un tratament de canal, imediat după efectuarea acestuia îți va spune că este nevoie și de o radiografie dentară, mai exact de una retroalveolară. Cu ajutorul acesteia, stomatologul verifică dacă tratamentul a fost realizat corect.

Câte radiografii dentare poți face într-un an?

Radiografia dentară este foarte eficientă în aflarea problemelor stomatologice. Întregul proces de realizare a radiografiei dentare durează puțin, aproximativ 5 minute, timp în care mergi în camera de radiologie, îți dai jos obiectele din metal (ochelarii, bijuteriile, agrafele etc.) și te îmbraci cu un șorț de protecție ce conține plumb. Ulterior, asistentul medical de radiologie îți va explica cum să stai corect în fața aparatului și te va poziționa în așa fel încât radiografia dentară să fie realizată perfect. După care, acesta va ieși din cameră și radiografia se va realiza în doar 9 de secunde.

Radiografia dentară se realizează ori de câte ori este necesar, la indicația medicilor stomatologi. În fiecare zi întâlnim pacienți care doresc să discute cu noi despre acest subiect și care vor să afle cât de sigure sunt radiografiile pentru organismul uman. Există chiar și un mit legat de realizarea radiografiilor dentare, acela că razele X ne afectează și ne radiază organismul. Total greșit! Acest mit există din cauza faptului că nu toți pacienții cunosc tehnologia digitală și, de asemenea, nu cunosc faptul că nu mai folosim filme care se developează. Nivelul de radiații este scăzut atunci când folosim această tehnologie. Astfel, putem face radiografii dentare ori de câte ori este necesar, deoarece expunerea la radiații este foarte mică și foarte rapidă.

De ce medicul tău stomatolog are nevoie de o radiografie recentă?

Există situații în care afecțiunile orale apar chiar și într-o fracțiune de secundă, de exemplu, o fractură dentară. Tocmai de aceea, este necesar ca atunci când mergi la medicul stomatolog pentru un control, să realizezi și o radiografie dentară nouă. În caz contrar, medicul poate pune un diagnostic greșit ori incomplet, folosindu-se de o radiografie mai veche, care nu corespunde cu starea actuală în care se află dantura ta.

Indiferent de tipul de radiografie dentară care ți se recomandă, este bine să știi că toate sunt sigure, nedureroase și foarte utile pentru obținerea unei danturi sănătoase și frumoase. O radiografie dentară este benefică atât pentru dantură, cât și pentru menținerea întregului organism sănătos.

Nu în ultimul rând, prevenția orală este întotdeauna mai simplă decât tratarea problemelor dentare. Astfel, vizitele periodice la medicul stomatolog, de cel puțin două ori pe an, sunt foarte importante pentru un zâmbet frumos și o sănătate orală bună. Indiferent de planul de tratament urmat, nu uita să respecți întocmai indicațiile primite de la medicul tău stomatolog și să menții o igienă orală corectă.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Care este intervalul de timp recomandat între radiografii dentare

  1. Alina

    Bună ziua! Azi am facut o radiografie panoramică la totii dintii, pentru mai multe probleme, carii… Din pacate dna respectiva a uitat sa imi puna sortul de protecție pentru corp, mi-am dat seama exact cand se facea rafiografia.. Va rog sa imi spuneți daca sunt riscuri, eu am ieșit de acolo ingrijorata. Mulțumesc! O zi frumoasă!

    Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777