Care este rolul salivei și cum protejează aceasta dantura?

 


De: | Etichete: , | Comentarii: 0 | 5 octombrie 2018

Vizualizat de 1.516 utilizator/i

Puțini sunt cei care știu că rolul salivei este să protejeze dantura. Tocmai de aceea, persoanele care produc foarte puțină salivă sunt predispuse la probleme de ordin stomatologic.

Pe lângă rolul de iniţiere al procesului de digestie , saliva are „misiunea” de a proteja dantura împotriva cariilor. Saliva este extrem de bogată în enzime și are uneori componente menite să ajute la repararea cariilor timpurii. Totodată, aceste enzime neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum.

Medicii stomatologi atrag atenția asupra faptului că trebuie depistate din timp eventualele disfuncţii salivare. Printre acestea se numără gura uscată, halitoza (mirosul neplăcut al respiraţiei), un nivel ridicat al acidităţii salivei sau chiar gustul diferit al produselor alimentare.

În cavitatea bucală există o varietate de bacterii, principalii factori favorizanţi ai cariilor. Bacteriile din gură se hrănesc de cele mai multe ori cu dulciuri, iar atunci când persoana consumă mult zahăr, bacteriile se dezvoltă în mediul acid şi atacă smalţul dinţilor.

Atunci când smalţul este atacat, partea de sub dentină devine vulnerabilă şi, astfel, dintele este mult mai predispus la apariţia cariilor, devine sensibil la rece, cald sau dulce. Smalțul este cel mai dur țesut al dintelui. Duritatea smalțului depinde de grosimea acestuia, de gradul de mineralizare și diferă de la un individ la altul și chiar de la un dinte la altul.

Oamenii de știință au aflat că, în decursul vietii, oamenii produc cam 37.854 de litri de saliva, ceea ce înseamnă aproximativ 1.5 litri de salivă în fiecare zi, deci 550 de litri anual.

Medicii stomatologi recomandă pacienților să vină la control o dată la șase luni. În cazul în care sunteți în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9777.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777