
Vizualizat de 4.506 utilizator/i
Tot mai multe mămici discută pe grupurile de pe Facebook sau atunci când își dau întâlnire despre caria de biberon. Ce este caria de biberon, care sunt cauzele și care este tratamentul indicat vom explica în rândurile care urmează.
Caria de bibeorn este una dintre cele mai des întâlnite probleme dentare la copii. Asemenea dinților permanenți și dinții temporari pot fi afectați, din păcate, de carii. „De cele mai multe ori, dinții de sus sunt afectați de caria de biberon”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție.
Ce este caria de biberon?
Caria de biberon este caria care apare la dinții temporari ai copiilor din cauza laptelui sau a sucurilor dulci din biberon. Toată lumea știe că laptele conține lactoză și zahăr (îndulcitor), care sunt substanțe din categoria glucidelor. Ei bine, glucidele sunt transformate de microbi în acizi și aceștia sunt cei care duc la apariția cariilor. Cu cât aportul de glucide va fi mai mare, cu atât cantitatea de acizi va fi mai mare.
Așadar, caria de biberon poate să apară încă de la vârste foarte fragede, din perioada alăptării. Primul stadiu al cariilor de biberon este reprezentat de apariția unor demineralizări la nivelul smalțului dentar, care sunt, de fapt, pete de culoare alb-gălbui, cretoase. Acestea se transformă într-un timp foarte scurt în carii superficiale care, netratate la timp, se pot transforma în carii dentare profunde. Cariile dentare la copii pot evolua foarte rapid, tocmai de aceea ele pot afecta atât nervul dintelui de lapte, cât și dinții definitivi, care se află în stadiul de formare în interiorul gingiei. Atunci când cariile de biberon nu sunt tratate la timp ele pot duce la pierderea dinților de lapte mult mai devreme față de cum ar trebui să se întâmple în mod normal. Astfel, pentru a-i asigura o dezvoltare normală copilului tău și pentru a te asigura că acesta poate să mănânce și să vorbească normal, poate să fie necesar să apelați la tratamente stomatologice complexe, care constau în înlocuirea dinților pierduți cu anumite coronițe dentare special create pentru copii.
Cauzele apariției cariei de biberon
Cei mai predispuși la apariția acestor carii sunt copiii ce adorm în mod repetat cu biberonul cu lapte în gură și astfel dinții stau în contact mult timp cu laptele. Totodată, consumul de băuturi dulci seara, înainte de culcare, crește, de asemenea, riscul de carii în rândul bebelușilor, deoarece producția de salivă este redusă în timpul somnului.

Caria de biberon poate avea multe cauze, iar una dintre ele poate fi igiena precară
Smalțul dinților de lapte este mult mai subțire în comparație cu smalțul dinților definitivi, de aceea caria de biberon evoluează rapid și afectează în profunzime. Atunci când părintele nu acordă o atenție suficient de mare igienei orale a copilului, există riscul să apară primele semne ale cariei de biberon. În unele cazuri, caria de biberon poate să afecteze nervul dintelui de lapte și poate să provoace formarea unui abces dentar, astfel copilul poate să simtă o sensibilitate la dulce, la rece, în timpul masticației sau chiar și în timpul somnului.
Cum prevenim primele carii
Pentru a preveni formarea cariilor la copii, ar trebui ca cei mici să bea apă înainte de culcare. Totodată, copilul ar trebui încurajat să renunțe la biberon sau suzetă începând cu luna a 9-a de viață. Dinții copiilor trebuie curățați foarte bine înainte de culcare. Totodată, odată cu apariția primilor dinți de lapte, cel mic trebuie programat la un consult stomatologic.

Consultul la cabinetul de stomatologie pentru copii poate preveni caria de biberon și poate ajuta la realizarea unor tratamente ușoare, în fazele incipiente
Igiena orală a copilului este extrem de importantă în ceea ce privește dezvoltarea sa. Igiena orală la bebeluși este recomandată de la vârste cât mai fragede, chiar înainte de apariția primilor dințișori de lapte. Astfel, părintele poate să șteargă cavitatea orală a bebelușului cu ajutorul unui tifon steril înmuiat în apă. Odată cu erupția dințișorilor de lapte, părintele poate păstra tifonul steril pentru ștergerea cavității orale a bebelușului sau îl poate înlocui cu accesorii speciale recomandate de către medicul pedodont. Îndrumarea medicului pedodont, specialist în lucrul cu cei mici, te poate ajuta să înțelegi, în primul rând, de ce este atât de important să realizezi igiena orală a bebelușului și, în al doilea rând, cum poți să obișnuiești copilul cu acest proces și cum poți să îl transformi într-o activitate plăcută și ușor de acceptat de către micuțul tău.
Tratamentul recomandat de medicul stomatolog pentru caria de biberon
Cariile nu sunt ușor de tratat, mai ales dacă pacienții sunt foarte mici. În primă fază, medicul dentist va aplica un tratament de remineralizare a dintelui cariat. Dacă părintele va amâna tratamentul celui mic, se poate ajunge la extracție. „Tratamentul depinde de gradul de afectare al dintelui. În cazul în care caria ajunge la nivelul gingiei, trebuie tratament de canal, reconstrucție și coroană. Dacă este doar la nivelul coronar se pune o plombiță sau o coroană. Mai sunt cazuri când dintele nu mai poate fi salvat și se pune un menținător de spațiu pentru a ține spațiul cu pricina deschis”, mai spune Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Cabinetele stomatologice pentru copii, de la Academia Spațială Dr. Leahu, au un design prietenos, unde copilul va veni cu plăcere
Este foarte important să reții faptul că atenția pe care tu, ca părinte, o acorzi prevenției afecțiunilor orale pentru micuțul tău poate face diferența între un copil cu o dantură sănătoasă și frumoasă, care îi oferă încredere în propria persoană, și o dantură cu afecțiuni orale, care provoacă disconfort și provoacă probleme ce necesită intervenții stomatologice complexe și costisitoare. În cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu, conceptul dedicat stomatologiei pentru copii prezent atât în București, cât și în țară, echipele de medici pedondonți oferă sprijin tuturor părinților care au nevoie de ajutor cu privire la menținerea sănătății orale a celor mici.
Copilul tău are probleme cu dinții? Cauți o echipă de medici stomatologi care să se ocupe de cel mic? Nimic mai simplu. Sună la numărul de telefon 021 9134 și un specialist al Clinicilor Dentare Dr. Leahu te va consilia. Rețeaua Clinicilor Dentare Dr. Leahu cuprinde astăzi 14 clinici stomatologice în România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu și Ploiești). Serviciile sunt realizate de către o echipă de 450 de persoane, dintre care 130 de medici și 5 specialiști în anestezie generală.