search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • Română
it fr

Caria de biberon: cauze și tratament

 


De: | Etichete: , | Comentarii: 0 | 21 iunie 2019

Vizualizat de 2.639 utilizator/i

Tot mai multe mămici discută pe grupurile de pe Facebook sau atunci când își dau întâlnire despre caria de biberon. Ce este caria de biberon, care sunt cauzele și care este tratamentul indicat vom încerca să explicăm în rândurile care urmează.

Caria de bibeorn este una dintre cele mai des întâlnite probleme dentare la copii. Asemeni dinților permanenți și dinții temporari pot fi afectați, din păcate, de carii. „De cele mai multe ori, dinții de sus sunt afectați de caria de biberon”, explică Dr. Asma Năstase Battah, specialist pedodont.

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon este caria care apare la dinții temporari ai copiilor din cauza laptelui sau a sucurilor dulci din biberon. Toată lumea știe că laptele conține lactoză și zahăr (îndulcitor), care sunt substanțe din categoria glucidelor. Ei bine, glucidele sunt transformate de microbi în acizi și aceștia sunt cei care duc la apariția cariilor. Cu cât aportul de glucide va fi mai mare, cu atât cantitatea de acizi va fi mai mare.

Cauzele apariției cariei de biberon

Cei mai predispuși la apariția acestor carii sunt copiii ce adorm în mod repetat cu biberonul cu lapte în gură și astfel dinții stau în contact mult timp cu laptele. Totodată, consumul de băuturi dulci seara, înainte de culcare, crește, de asemenea, riscul de carii în rândul bebelusilor, deoarece producția de salivă este redusă în timpul somnului.

Cum prevenim primele carii

Pentru a preveni formarea cariilor la copii, ar trebui ca cei mici să bea apă înainte de culcare. Totodată, copilul ar trebui încurajat să renunțe la biberon sau suzetă începând cu luna a 9-a de viață. Dinții copiilor trebuie curățați foarte bine înainte de culcare. Totodată, odată cu apariția primilor dinți de lapte, cel mic trebuie programat la un consult stomatologic.

Tratamentul recomandat de medicul stomatolog pentru caria de biberon

Cariile nu sunt ușor de tratat, mai ales dacă pacienții sunt foarte mici. În primă fază, medicul dentist va aplica un tratament de reminalizare a dintelui cariat. Dacă părintele va amâna tratamentul celui mic, se poate ajunge la extracție. „Tratamentul depinde de gradul de afectare al dintelui. În cazul în care caria ajunge la nivelul gingiei, trebuie tratament de canal, reconstrucție și coroană. Dacă este doar la nivelul coronar se pune o plombiță sau o coroană. Mai sunt cazuri când dintele nu mai poate fi salvat și se pune un menținător de spațiu pentru a ține spațiul cu pricina deschis”, mai spune Dr. Asma Năstase Battah, specialist pedodont.

Copilul tău are probleme cu dinții? Cauți o echipă de medici stomatologi care să se ocupe de cel mic? Nimic mai simplu. Sună la numărul de telefon 021 9134 și un specialist al Clinicilor Dentare Dr. Leahu te va consilia. Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.

 

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134