Caria de colet. Cauze, tratament, prevenție

 

medic care realizeaza un tratament stomatologic pentru caria de colet
Caria de colet este o afecțiune dentară ce se poate trata doar de către medicul stomatolog.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 4 | 29 ianuarie 2021

Vizualizat de 6.626 utilizator/i

Caria de colet este o afecțiune des întâlnită de către medicii stomatologi. Ca orice alt tip de carie dentară, aceasta poate avea cauze diverse și poate provoca probleme complexe atunci când nu este tratată la timp. Află din articolul următor ce este de fapt caria de colet, cum se diferențiază față de alte tipuri de carii dentare, de ce apare, dar și cum o poți trata și preveni.

Ce înseamnă caria de colet?

Caria de colet este acea carie dentară care apare la baza dinților, în imediata apropiere a gingiei. Așa cum am mai văzut atunci când am vorbit despre structura unui dinte, știm că acesta este format din coroana dentară, partea vizibilă a dintelui, și rădăcină, partea care are rolul de a poziționa dintele în alveolă. Între coroană și rădăcină există o zonă intermediară pe care medicii o numesc „colet”. Astfel, atunci când o carie dentară se formează pe suprafața coroanei, foarte aproape de gingie, este denumită carie de colet. În cele mai multe cazuri, coletul dentar adăpostește joncțiunea smalț-cement. De aceea, caria de colet este mai periculoasă pentru sănătatea dintelui. Aceasta poate afecta într-un timp scurt smalțul, dentina și cementul dintelui.

Ca orice tip de carie dentară, caria de colet poate să apară în primul rând din cauza igienei orale incorect realizate. Acumularea plăcii bacteriene și a tartrului dentar pe suprafața dinților duce la apariția cariei dentare. Un factor de risc pentru apariția cariei de colet este reprezentat de forța necontrolată aplicată asupra danturii. Bruxismul reprezintă o astfel de forță. Scrâșnirea dinților în timpului zilei sau în timpul somnului și încleștarea maxilarului are repercusiuni asupra smalțului dentar. Cariile de colet pot evolua mai repede atunci când smalțul dentar este afectat. De asemenea, un alt factor care implică o forță mare aplicată dinților este reprezentat de periajul dentar incorect.

Acesta trebuie să fie realizat cu o periuță de dinți cu peri moi, care să nu rănească gingia sau structurile dintelui, cu mișcări ușoare, realizate de la gingie spre vârful dintelui. Niciodată nu trebuie să realizezi mișcări orizontale deoarece acestea nu fac decât să introducă resturile alimentare în spațiile dintre dinți și să crească riscul apariției cariilor dentare.

Simptomele cariei de colet

Simptomele pentru caria de colet nu sunt diferite față de cele ale altor tipuri de carii dentare. Cu cât o carie de colet evoluează mai mult în profunzime, cu atât ajunge mai repede la dentină. Astfel, apare durerea resimțită de către pacient. Durerea poate să apară atât în timpul periajului, cât și la contactul cu alimente reci sau dulci.

Este foarte posibil să nu observi cariile dentare atunci când ele se formează pe suprafața dinților. De cele mai multe ori, caria de colet este observată atunci când își mărește dimensiunea sau atunci când provoacă sensibilitate dentară la diverși stimuli. Cu toate acestea, există câteva indicii ce evidențiază prezenţa unei carii de colet: inflamaţia sau retracţia marginii gingivale, prezența unor pete de culoare brun-maronie, hipersensibilitate locală și dureri la periaj sau în timpul consumului unor alimente dulci, fierbinți sau reci.

Caria de colet arată precum o pierdere a substanței dintelui. Adică, poți observa cum dintele este măcinat în imediata apropiere a gingiei. Medicul stomatolog poate detecta cu ușurință acest tip de carie dentară încă din stadiul incipient și îți poate recomanda o opțiune de tratament cât mai potrivită pentru tine. De aceea, este foarte important să te prezinți în cabinetul de medicină dentară imediat ce observi primele semne ale unei carii dentare.

Care este tratamentul cariei de colet?

La fel cum se întâmplă și în cazul altor tipuri de carii dentare, tratamentul potrivit este recomandat de către medicul stomatolog în urma unui consult. De asemenea, este posibil ca medicul să aibă nevoie de o radiografie dentară pentru a putea diagnostica corect caria de colet. În unele cazuri, caria de colet se află sub anumite restaurări protetice sau sub tartrul dentar. Astfel, o radiografie dentară ajută foarte mult în ceea ce privește diagnosticarea corectă. Așadar, primul pas în tratarea unei carii de colet este reprezentat de controlul clinic și radiologic.

Caria de colet este o carie simplă, astfel tratamentul necesar este asemănător cu cel al altui tip de carie dentară. Este necesar să fie curățat foarte bine locul în care aceasta a apărut pentru a îndepărta țesutul bolnav. Ulterior este necesar ca zona să fie umplută cu material compozit, adică să fie aplicată o plombă.

Atunci când medicul stomatolog realizează o obturație pentru o carie de colet, adică o umplere a cavității cu material compozit, este foarte important ca acesta să ofere o atenție deosebită finisării marginilor. Dacă materialul compozit este lăsat nefinisat, marginile pot agresa gingia, o pot zgâria și pot forma spații în care se acumulează placă bacteriană și resturi alimentare.

Cum să previi caria de colet?

Igiena orală corect realizată este unul dintre cei mai importanți pași pe care poți să îi faci pentru a preveni afecțiunile orale. Așa cum am văzut, periajul greșit este o cauză a apariției cariei de colet, dacă nu este realizat cu mișcări verticale, poate favoriza depozitarea plăcii bacteriene. Este recomandat ca periajul dentar să fie realizat de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, este recomandată utilizarea aței dentare și a apei de gură pentru a îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din locurile greu accesibile periuței de dinți.

Vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, reprezintă un alt pas important în ceea ce privește prevenția cariei de colet. Atunci când consultul stomatologic devine o rutină în viața ta, este mult mai ușor să depistezi cariile dentare în stadiu incipient. Astfel, medicul stomatolog poate realiza la timp un tratament potrivit, oprind din evoluție afecțiunea dentară.

Dinții cei mai predispuși la apariția cariei de colet sunt caninii, incisivii, dar și premolarii. Atunci când nu mergi la medicul dentist la timp, iar caria de colet nu este depistată și tratată corespunzător, aceasta poate provoca complicații grave la nivelul dintelui. O mică afectare a smalțului dentar se poate transforma într-un timp foarte scurt într-un proces carios complex.

Caria de colet poate fi prevenită și printr-o alimentație echilibrată. Reducerea consumului zilnic de carbohidrați, de băuturi carbogazoase, de dulciuri și alimente lipicioase este indicată. Nu este neapărat importantă cantitatea consumată, cât este importanta frecvența consumării lor și dacă realizăm sau nu periajul dentar după consumul acestora. Dacă este posibil, este util să realizezi periajul dentar după fiecare masă tocmai pentru a nu lăsa resturile alimentare în contact cu dinții pentru o perioadă lungă de timp.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Caria de colet. Cauze, tratament, prevenție

  1. Bianca Georgiana

    Buna seara!
    Numele meu este Nedelcu Bianca.
    Locuiesc in Germania de 3 ani.
    Pana a venii in Germania pot sa spun ca nu am avut deloc probleme cu dintii, doar mici carii pe care l-am facut inainte sa vin.
    Cand am venit aici m-am inscris la un medic mai roman. Acest medic pot sa spun ca mi-a “nenorocit dintii”. In primul rand nu imi spune niciodata ce imi face la dinti, si am impresia ca plombele le pune “ca si cu mistria”. Pume ceva cu o seringa, finiseaza putin si atat.
    Am avut in partea dreapta sus o retractie a pulpei interdentare care mi s-a spus ca se poate repara doar cu operatie. Am mers la dansul cu o problema, o mica carie si i-am spus ca acolo se tot aduna mancare si mirosea foarte urat. Mi-a facut ceva a bagat un instrument foarte ascutit si la final cu o seringa a pus ceva solutie, intre timp am citit pe internet si m-am informat, probabil era vorba de chiuretas subgingival. Dupa acest tratament nu mai miroase urat si nu mai este desprinsa gingia.
    Acum problema este ca in partea din stanga jos am mers la fel pentru o plomba si dansul foloseste nu stiu ce fel de diga ca mereu imi raneste gingia cu acea diga si dupa doua saptamani observ ca intre dintele plombat si maseaua de langa s-a retras gingia ca la cazul precedent (dreapta sus). Sa fie din cauza ca m-a ranit fosrte tare cu diga ca nu o mai putea scoate? Sau sa fie vorba de parodontoza?
    Observ ca am gingiile foarte lasate, ceea ce nu aveam pana acum.
    Si pe caninul din dreapta am observat o mica pata la nivelul dintre gingie si dinte si dintr o data de vreo luna dintele s-a inchis la culoare foarte tare, m-am gandit ca am nervul scos, insa de pe radiografie nu s-ar vedea asta. Ca sa ma informez si sa aflu ca ar fi vorba de o carie de colet, iar domnul doctor mi-a spus ca nu este nimic. I-am spus poate este vorba de ceva tartru… ca mi s-a departat gingia si s-a umflat putin si am crezut ca este abces.
    Si am observat 3 astfel de puncte la baza dintilor.
    Mai am o masea in stanga jos cu un granulom la baza varfului radicular drept(acest lucru l-am stiut din tara dar de frica nu am vrut sa tratez si acum acel granulom se vede pe radiografie ca mi-a afectat spatiul dintre radacini) si mi s-a spus ca nu mai am ce face doar sa scot acea masea. – la aceasta masea spun ca mi s-a retras gingia (intre masea si dinte).
    Sunt foarte ingrijorata.

    Răspunde

  2. Alexandru B

    Buna ziua! Ma bucur ca v-am gasit! Am unele nelamuri in scopul ortodontic. Urmeaza sa imi pun aparat dentar si medicul ortodont mi-a explicat tipurile de aparate dentare. In cazul in care optez pentru aparatul dentar fix metalic va necesita extractia premolarilor cu nr.14 si nr.24. Daca voi opta pentru aparatul dentar invizibil Spark nu mai necesita extractia molarilor. Ceea ce nu inteleg, este bine extractia promolarilor pentru a face loc sau nu? De ce la aparatul fix necesita extractie si la celalalt nu? La premolarul cu nr. 24 am am avut o mica carie si mi-a pus plomba. Eu vreau sa stiu care este cea mai buna metoda, exceptand costurile.
    Ma intereseaza daca e mai bine sa fie scosi premolarii sau nu? Am avut deja cele 4 extractii ale molarilor de minte. Pe langa asta daca pun aparatul fix este nevoie de 3 butoni,adica fixarea unor elastice, inserarea unor „elastice” de gingie pentru a aduce dintii in pozitia lor initiala. Nu stiu care este cea mai buna solutie pe termen lung, adica doresc ca la final sa am un zambet frumos. Dentistul mi-a zis ca nu se va observa foarte multe. Daca extrag premolarii este mai bine,avand in vedere ca unul este plombat pe termen lung ar fi bine daca nu ii mai am? Mi-a zis ca ” masele” nu migreaza ,ele raman pe loc si din cauza aceasta trebuie sa faca loc. Atunci pentru aparatul dentar spark cum se procedeaza daca masele nu migreaza cum se indreapta dintii fara extractia celor 2 premolari? Este mai ok sa raman fara acei premolari sau nu? Multumesc! Si va sunt profund recunoscator pentru timpul acordat. 🙂

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Vă așteptăm în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu pentru a discuta cu Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale în vederea stabilirii tratamentului ortodontic potrivit. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici https://bit.ly/3vDGKPt. O zi bună!

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777