Caria interdentară. Cauze, tratament, prevenție

 

Caria interdentara tratata in cabinet de catre medici stomatologi in stanga si in dreapta
Caria interdentară se tratează doar de către medicul stomatolog, în cabinetul de medicină dentară.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 15 ianuarie 2021

Vizualizat de 268 utilizator/i

Caria interdentară face parte dintre cele mai frecvente probleme ale pacienților care vin în cabinetul medicului stomatolog. De-a lungul vieții, cu toții ne-am confruntat măcăr odată cu disconfortul creat de o carie dentară sau am auzit persoane care au trecut printr-o astfel de experiență. Cu cât sunt descoperite și tratate mai devreme, cu atât riscurile cariilor dentare sunt mai mici. Astfel, este necesar să știi care sunt tipurile de carii cele mai des întâlnite și cum le poți recunoaște la timp pentru a avea o dantură cât mai sănătoasă.

Ce este caria interedentară?

În primul rând, este necesar să știi faptul că o carie dentară este o afecțiune orală cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume. Caria dentară reprezintă una dintre afecțiunile prezente în cavitatea orală, care are la bază un cumul de factori. În primul rând, putem vorbi despre bacteriile prezente în în mod normal în cavitatea orală. Numărul acestor bacterii poate crește atunci cand avem o predispoziție la acest lucru, adică atunci când avem o cariogenitate mai crescută. De asemenea, numărul bacteriilor poate crește atunci când consumăm alimente bogate în zaharuri, care dezvoltă un mediu foarte acid. În concluzie, stilul alimentar, alimentația bogată în zaharuri, dar și o igienă precară și o predispoziție marcată sau un defect la nivelul smalțului dinților ar putea fi factorii principali ai apariției cariilor dentare. Fumatul reprezintă un factor favorizant în ceea ce privește apariția cariilor dentare pentru că acesta creează un dezechilibru la nivelul cantității de salivă. Putem vorbi despre o scădere a secreției salivare și de prezența unei salive mai vâscoase. Acest tip de saliva nu este atât de benefică în procesul natural de spălare a suprafețelor dentare, astfel favorizează apariția cariilor.

Cariile dentare sunt de mai multe tipuri, ele sunt clasificate de către medicii stomatologi tocmai pentru a putea fi tratate cât mai corect. Atunci când vorbim despre o clasificare a cariilor dentare, ne putem referi la carii prezente pe anumite suprafețe dentare și pe un anumit număr de suprafețe dentare. Aceasta este o clasificare legată de suprafață, de întindere, cu ajutorul căreia putem face diferența între cariile profunde sau superficiale. O altă clasificare se poate realiza în funcție de momentul observării lor, astfel avem cariile acute, care sunt întâlnite preponderant la tineri și sunt și cele mai dureroase, și mai putem vorbi despre cariile cornice, care sunt de multe ori carii oprite din evoluție ce se pot observa prin colorațiile maronii de pe suprafețele dinților, ele nu au neapărat o simtomatologie dureroasă.

Atunci când ne referim la zona în care apar cariile dentare, putem vorbi despre următoarea clasificare:

  • Carii coronare – localizate pe surafața coroanei dintelui. Cariile se pot forma atât pe suprafața ocluzală, adică pe partea dintelui cu ajutorul căreia mușcăm, cât și pe suprafețele laterale. Acesta din urmă poartă denumirea de carie indertendară deoarece este localizată în zona dintre doi dinți vecini.
  • Carii radiculare – apar în zona rădăcinii dintelui
  • Carii recurente sau recidive – apar în jurul obturaților dentare realizate în trecut, adică în locul unde o carie dentară a fost deja tratată.

Ce simptome prezintă caria interdentară?

La fel cum se întâmplă în cazul oricărui tip de carie, în stadiile inițiale, atunci când afectează doar suprafața exterioară a dintelui, caria interdentară nu oferă foarte multe semne și simptome. De aceea, de cele mai multe ori, pacienții nu își dau seama de existența ei. Fiind localizată între doi dinți vecini, caria interdentară este și mai greu de observat cu ochiul liber. Atunci când ajunge într-un stadiu mai înaintat, caria dentară poate provoca sensibilitate dentară, dureri sau infecții, acestea din urmă produc dureri locale, sensibilitate dentară, respirație urât mirositoare și gust neplăcut.

Diagnosticul cariilor dentare se face cel mai bine la nivelul cavității orale, cu ajutorul medicului dentist, într-un cabinet de medicină dentară, deoarece multe procese carioase nu sunt vizibile cu ochiul liber, mai ales de către pacient acasă. Unele tipuri de carii nu sunt vizibile nici de către medicul dentist, de aceea de cele mai multe ori este necesară o radiografie pentru a asigura depistarea tuturor cariilor dentare, până și acelora care sunt invizibile ochiului operatorului.  Procesele carioase netratate la timp, adică cele care nu sunt curățate și obturate corespunzător, cu materiale fizionomice, pot pregresa foart mult, pot distruge o suprafață dentară foarte mare și pot ajunge până la nivelul pulpei dentare, care se găsește la nivelul interiorului dintelui. Atunci când procesul carios ajunge la nivelul nervului, avem o simptomatologie mult mai supărătoare, durerile sunt mult mai tare resimțite și pe o durată mai lungă. Aceasta ar fi una dintre complicațiile unei carii. O altă complicație ar putea fi pierderea efectivă a substanței dentare prezente în cavitatea orală. Aceasta poate duce până și la nevoia extracției dintelui din cavitatea orală.

Care este tratamentul cariei interdentare?

Caria interdentară se poate trata doar de către medicul stomatolog, în cabinetul de medicină dentară. În urma unui consult și a unei radiografii dentare, medicul decide care este stadiul cariei și decide ce tip de tratament este necesar. Atunci când caria interdentară nu are o dimensiune foarte mare și nu afectează mai multe structuri ale dintelui, aceasta se tratează cu ajutorul obturațiilor dentare, adică cu ajutorul plombelor. Astfel, dintele este foarte bine curățat, iar locul este refăcut cu ajutorul materialelor speciale. În unele cazuri, atunci când caria interdentară afectează în mai mare măsură dintele, se pot recomanda incrustațiile protetice, care reprezintă mici piese realizate de tehnicianul dentar, ele au rolul de a reconstrui dintele și de a-i reda funcționalitatea.

Cum să previi apariția cariilor între dinți?

Pentru că principala cauză a apariției cariilor dentare este acumularea de bacterii, cel mai bun mod de a le preveni este igiena orală corect realizată. Aceasta este recomandată de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Pentru a te asigura că dinții tăi sunt foarte bine curățați este recomandat ca periajul dentar să dureze cel puțin două minute și să cupindă mișcări ușoare în jurul tuturor suprafețelor dinților.

Așa cum am văzut, caria interdetară apare între doi dinți vecini. Pentru a preveni acest tip de carie este foarte important să utilizezi ața dentară și apa de gură. În acest fel te vei asigura că resturile alimentare și bacteriile sunt înlăturate complet. Nu în ultimul rând, vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, sunt un mod foarte bun de a preveni apariția și evoluția cariilor dentare.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134