
Vizualizat de 1.414 utilizator/i
Caria ocluzală este una dintre cele mai ușor de observat tipuri de carii dentare, deoarece aceasta se formează pe suprafața dintelui pe care mușcăm. Deși caria dentară este o afecțiune orală foarte des întâlnită, este posibil să nu știi exact care sunt cauzele apariției acesteia, care sunt metodele de tratament și, cel mai important, cum poți să o previi. În continuare, poți afla de la medicii stomatologi toate detaliile pe care trebuie să le știi despre caria ocluzală.
Ce este caria ocluzală?
Cariile dentare sunt clasificate de către medicii stomatologi în mai multe categorii. În funcție de gradul de avansare, acestea pot fi: superficiale, medii și profunde. ,,În funcție de localizare, dar și de modul în care apar, cariile dentare sunt de 3 tipuri. Primul tip este reprezentat de caria coronară, aceasta este cel mai frecvent tip de carie. Cariile coronare pot apărea la nivelul feței ocluzale, adică suprafața dintelui pe care mușcăm, interdentar, adică între dinți, și de colet, adică acele carii formate de-a lungul liniei gingivale. Următorul tip de carie este cea radiculară, aceasta apare pe rădăcina dintelui. Ultimul tip este reprezentat de recidivele de carii, acestea apar în jurul cariilor existente”, explică Dr. Andreea Diana Vitalia, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Cariile apar în urma unui proces de acumulare a bacteriilor la nivelul cavității bucale, în urma unei igiene precare sau din cauza unor factori externi. Aproximativ 80% din populație trece printr-un tratament al unei carii dentare. Acest lucru înseamnă că dinții nu au fost curățați corect, nu au fost îngrijiți. De asemenea, alimentația este foarte importantă în prezența cariilor dentare. Tocmai de aceea, este foarte important să ne prezentăm la medicul stoamtolog pentru a observa aceste carii și tipul lor.
,,Caria dentară nu apare spontan, ci numai în urma unui proces de acumulare a bacteriilor în timp. Cariile sunt întâlnite în special în partea din spate a cavității dentare, locul unde resturile alimentare se depun după masticație. Cauzele apariției cariilor dentare pot fi reprezentate și de consumul în exces a dulciurilor sau a băuturilor carbogazoase ori a alcoolului. Fumatul este un alt factor care poate duce la apariția cariilor. La fel și anumite alimente care pot produce xerostostomie, care înseamnă scăderea secreției salivare”, spune Dr. Andreea Diana Vitalia, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Simptomele cariei ocluzale
De cele mai multe ori, cariile sunt vizibile doar atunci când ajung într-un stadiu avansat. În astfel de situații doar medicul dentist poate observa cariile dentare în stare incipientă. Dacă atunci când vorbim despre caria interdentară putem spune că este aproape imposibil de observat acasă, atunci când ne referim la caria ocluzală lucrurile devin puțin mai ușoare. Așa cum am văzut, caria ocluzală apare pe suprafața dintelui pe care mușcăm. Astfel, caria ocluzală este mai ușor de observat mai ales atunci când apare pe dinții arcadei inferioare.
Printre simptomele care apar odată cu apariția cariilor dentare enumerăm durerile dentare, sensibilitatea la cald, la rece sau la dulce, respirația urât mirositoare sau colorații maronii sau negre pe anumite suprafețe ale dinților.
„Cariile dentare sunt vizibile la o simplă examinare, există însă situații în care este necesară o radiografie dentară care ne ajută să vizualizăm în detaliu afecțiunea. De asemenea, radiografia ne ajută să vedem profunzimea cariei și cât de aproape este de nervul dintelui. O carie simplă poate deveni complicată în momentul în care afectează pulpa dintelui. Aceasta poate duce la infecții, abcese și, în cazul în care nu este tratată pentru o perioadă îndelungată, poate duce la extracția dintelui”, explică Dr. Andreea Diana Vitalia, medic dentist.
Când trebuie să mergi la medic?
Cu cât sunt descoperite și tratate mai devreme, cu atât cariile afectează mai puțin dintele. Tocmai de aceea, este recomandat să mergi la medicul stomatolog imediat ce observi că pe suprafața dintelui tău apare o colorație maronie sau neagră sau atunci când recunoști apariția simptomelor enumerate mai sus.
Pentru că de multe ori cariile în stadiu inițial nu sunt observate cu ușurință, medicii recomandă controlul stomatologic la fiecare 6 luni. Astfel, cariile dentare pot fi depistate la timp și oprite din evoluție.
Metode de tratament în caria ocluzală
Caria ocluzală observată din timp, în perioada în care afectează doar stratul de smalț, necesită un tratament ușor ce include curățarea atentă a acesteia și aplicarea unui plombe. Pe de altă parte, atunci când caria este depistată târziu, când simptomele devin deranjante, tratamentul necesar poate fi unul mai complex care implică și un tratament de canal. Uneori, caria profundă poate duce la pierderea nervului, dacă ajungem foarte târziu la medicul stomatolog putem pierde și dintele. Cariile sunt favorizate de o alimentație nesănătoasă, de consumul carbohidraților și, de asemenea, de băuturi carbogazoase. Astfel, dacă o carie incipientă este lăsată netratată, factorii favorizanți duc la accelerarea procesului de afectare a dintelui.
Netratarea cariilor dentare poate duce la complicații grave și la costuri mai mari. În faza de început, acestea pot fi tratate foarte ușor prin aplicarea unei soluții cu fluor, care are rolul de a opri degradarea dintelui. Dacă stadiul cariei dentare ajunge la nivelul la care creează o gaură în stratul dentar, țesutul dentar infectat este înlăturat și umplut printr-o obturație sau plombă. Cazurile nefericite în care o carie a avansat prea mult necesită tratamentul de canal. Acesta reprezintă înlăturarea nervului, sigilarea dintelui și acoperirea sa cu o coroană dentară. Uneori este necesară chiar restaurarea protetică dintelui.
Cum să previi caria ocluzală?
Spre deosebire de toate celelalte tipuri de carii, cea ocluzală poate fi prevenită și prin intermediul sigilărilor dentare. Acestea sunt unele dintre cele mai des utilizate metode de prevenție a cariilor dentare. Sigilarea presupune aplicarea unui strat protector pe suprafața dintelui, care are rolul de a nu lăsa resturile alimentare și bacteriile să intre în contact cu smalțul dentar. Suprafața dinților este netezită iar materialul sigilant aplicat în șanțurile dentare transformă zona abruptă a dintelui într-o suprafață mai domoală și mai lucioasă care face ca periajul să fie mult mai accesibil. În acest fel resturile alimentare nu mai un loc unde se pot depozita, iar șansele de apariție a cariilor sunt mai reduse.
Cariile dentare pot fi prevenite printr-o igienă corectă, dimineața și seara, și prin utilizarea mijloacelor auxiliare de curățare cum ar fi ața dentară, apa de gură și dușul bucal. De asemenea, este important să mergi o dată la 6 luni la medicul stomatolog pentru a identifica orice fel de problemă din timp.