
Vizualizat de 969 utilizator/i
Caria dentară este cea mai întâlnită afecțiune din cavitatea bucală atât la copii, cât și la adulți. Cu cât este descoperită și tratată mai devreme, cu atât riscul dezvoltării unei carii dentare grave este diminuat. Află de ce apare caria dentară, care sunt simptomele ce îți semnalează apariția acesteia, când trebuie să mergi la medicul stomatolog și ce trebuie să faci pentru a preveni această afecțiune, din articolul următor.
Ce sunt și câte tipuri de carii există
Pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă o carie dentară, este necesar să aflăm cum se formează aceasta. În primul rând, caria își face apariția pe partea vizibilă a dintelui, adică pe coroana dentară. Aceasta este acoperită de un strat subțire de smalț. Sub gingie, la nivelul osului se află rădăcina dintelui, care este formată din cement și dentină. Nervul dintelui sau pulpa dintelui (în termeni medicali) se află în camera pulpară a acestuia, însoțit de vasele de sânge. Odată ce caria dentară ajunge la nerv, apar și sensibilitățile și durerile dentare și astfel conștientizăm că ne confruntăm cu apariția acesteia.
De asemenea, este bine să știi faptul că, cariile dentare apar în 3 mari locuri, și anume: coronar, radicular și secundar. Prima apariție a acesteia, cea coronară este cea mai vizibilă și poate fi ușor de observat, deoarece se află pe suprafața dintelui. De asemenea, caria mai poate apărea și între dinți, fiind greu de văzut de către pacient, în timpul periajului dentar. Însă, în momentul în care folosești ața dentară, dacă observi că aceasta se rupe, este important să ai în vedere apariția unei carii interdentare și să te prezinți la medicul stomatolog cât mai repede.
Cariile radiculare apar odată cu retracția gingiilor. Există mai multe cauze care duc la retracția acestora, printre care putem enumera: un periaj foarte agresiv al danturii cu o periuță cu peri foarte tari, o igienă orală incorectă și chiar apariția parodontozei.
Cariile secundare sau recidivele de carii apar în jurul obturațiilor deja realizate sau în jurul coroanelor dentare, din cauza acumulării de placă bacteriană și tartru dentar. Aceste tipuri de carii se pot depista doar realizând o radiografie dentară și în urma unui consult clinic la medicul dentist.
Cum să previi apariția cariilor grave
În primul rând, cariile dentare grave pot fi prevenite doar mergând la stomatolog, pentru ca acesta să realizeze un tratament potrivit. De asemenea, pentru a nu ajunge la o carie dentară complicată, este necesar să respecți o igienă orală corectă. Perierea dinților atât dimineața, cât și seara, dar și utilizarea mijloacelor suplimentare de curățare te feresc de multe probleme dentare. Totuși, rutina de îngrijire a dinților nu este întotdeauna 100% sigură, iar medicii stomatologi recomandă ca vizitele periodice să fie respectate pe cât de mult posibil, odată la 6 luni. Pe lângă controlul regulat pe care îl efectuează stomatologul, acesta îți curăță și întreaga dantură cu ajutorul unei igienizări dentare profesionale. Astfel, toate resturile alimentare depozitate în jurul dinților vor fi eliminate în profunzime, iar tu vei avea, de fiecare dată, o dantură sănătoasă.
Ce simptome îți provoacă agravarea unei carii
În momentul în care pacientul se confruntă cu apariția unei carii dentare grave, acesta prezintă numeroase simptome, printre care enumerăm durerile dentare, sensibilitate la alimentele calde sau reci, sângerare gingivală și miros neplăcut.
Durerile dentare
Durerea de dinți se poate manifesta prin mai multe forme, intensități sau durate. Această durere semnalează prezența unei carii dentare grave, deoarece iradiază și ajunge la cap și urechi. Poate semnala odată cu prezența cariei dentare și prezența unei inflamații extinse la nivelul gingiilor și chiar a osului.
Sensibilitate la alimente calde sau reci
Odată ce caria dentară gravă s-a instalat, aceasta a afectat în primul rând smalțul dentar. Acest fenomen provoacă sensibilitate dentară atunci când consumăm sau bem anumite produse care sunt foarte reci sau fierbinți.
Sângerare gingivală
Acest simptom apare atunci când ne periem dinții sau când folosim ața dentară. În momentul în care caria dentară este destul de gravă și sângerările gingivale apar, este absolut necesar să știi că pe lângă această problemă dentară te confrunți și cu boala parodontală. Astfel, din momentul în care caria dentară este foarte profundă, categoric aceasta a afectat atât gingia dintelui, cât și osul.
Miros neplăcut
Prezența unei carii dentare grave se manifestă și prin respirație urât mirositoare, indiferent dacă te speli pe dinți, în fiecare zi. Odată ce bacteriile s-au cantonat în interiorul dintelui, eliminarea acestora nu mai este posibilă în totalitate cu ajutorul periuței de dinți și astfel produc respirație și gust neplăcute.
Ce riști dacă nu tratezi o carie care s-a agravat
Caria dentară este o afecțiune care nu se vindecă de la sine și nici cu ajutorul medicamentelor inflamatoare. Este necesar să știi faptul că prezența la un medic stomatolog este absolut necesară în momentul în care observi orice simptom care te poate duce cu gândul la apariția unei carii dentare.
Medicul va încerca pe cât de mult posibil să salveze dintele afectat printr-un tratament de canal. În cazul în care caria dentară a distrus nervul, iar dacă infecția a ajuns la gingie și la os, tratamentul endodontic nu mai poate fi realizat. Stomatologul va fi nevoit să extragă dintele afectat.
Când e necesară vizita la medicul stomatolog
Pentru a depista caria dentară și pentru a o trata la timp este necesar să mergem de cel puțin două ori pe an la medicul dentist. Acesta va realiza o radiografie dentară, iar cu ajutorul acesteia, stomatologul va pune un diagnostic corect și va realiza un plan de tratament potrivit. Planul terapeutic constă în realizarea unei obturații de compozit, adică a unei plombe, iar în cazul în care dintele este destul de afectat și caria foarte complicată, medicul stomatolog va realiza un tratament de canal.
Cum să previi cariile dentare și agravarea lor
Apariția cariilor dentare se previne prin respectarea unei igiene orale corespunzătoare, acasă. Spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi, chiar și după ce ai mâncat anumite alimente dăunătoare pentru dinți, cum ar fi: dulciurile, caramelele, sfecla roșie etc., este extrem de important pentru sănătatea danturii umane. Iată mai jos ce trebuie să faci ca să previi cariile dentare și mai ales agravarea acestora.
Periază dinții de două ori pe zi și folosește mijloacele auxiliare de curățare
În fiecare zi, este bine să ne periem dinții atât dimineața, cât și seara. Medicii stomatologi recomandă utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi sau medii pentru a evita rănirea gingiilor și bineînțeles introducerea bacteriilor sub gingii. La fel de importante, precum periajul dentar, sunt și mijloacele suplimentare de curățare ale danturii. Vorbim aici despre ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Toate acestea te ajută să ai o dantură complet sănătoasă, un zâmbet de-a dreptul ireproșabil și o respirație mult mai plăcută.
Mănâncă sănătos
O alimentație bogată în calciu, vitamine și minerale ajută la menținerea danturii curate și sănătoase. Atunci când consumi legume și fructe proaspete, produse lactate sau băuturi ce nu sunt acidulate, este bine să știi că toate acestea te scapă de numeroase afecțiuni orale. Spre exemplu, dacă mesteci țelină crudă, aceasta îți curăță dinții într-un mod natural, stimulând secreția salivei și neutralizând ph-ul acid în cavitatea bucală.
Nu în ultimul rând, dantura perfectă se menține și cu ajutorul vizitelor periodice la stomatolog. Știm deja că igiena orală reprezintă un aspect foarte important în menținerea dinților și gingiilor sănătoase, însă pe lângă aceasta un control odată la 6 luni și o igienizare dentară profesională realizată de către medicul stomatolog sunt extrem de benefice atât pentru sănătatea danturii, cât și pentru întregul organism. Prevenția orală este oricând mai simplă decât tratarea problemelor dentare!