Carii dentare la copii. Cauze, simptome, tratament, prevenție

 

Pacient pe canapea impreuna cu medic in dreapta si asistenta in stanga dupa un tratament carii copii
Un tratament pentru carii dentare la copii realizat la timp te asigura că sănătatea danturii celui mic este în siguranță.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 24 septembrie 2020

Vizualizat de 1.956 utilizator/i

De sănătatea dinților de lapte depinde sănătatea danturii la maturitate. Atunci când vorbim despre carii dentare la copii ne putem referi la afecțiuni ce pot ajunde în stadiu avansat și pot afecta mugurii dinților permanenți, care, la rândul lor, pot erupa deja cu probleme. De asemenea, dacă dinții copilului se pierd prematur din cazua unor afecțiuni dentare, cei permanenți se vor dezvolta în poziții anormale și vor necesita ulterior tratamente ortodontice, de îndreptare a dinților. Alege să previi cariile dentare și să îi oferi copilului tău un zâmbet sănătos, cu care să reușească în viață.

Cauzele cariilor dentare la copii

Ceea ce nu știu mulți dintre părinți este că smalțul dinților de lapte este mult mai puțin rezistent, decât cel al dinților definitivi, prin urmare acesta este și mult mai predispus apariției cariilor dentare. Dacă dinții de lapte nu sunt curățați așa cum trebuie, dacă nu sunt îngrijiți încă de la eruperea lor pe arcadă, începând cu vârsta de 6 luni, cariile dentare la copii nu vor întârzia să apară. Atunci când igiena este precară, când nu se utilizează ață dentară, iar periajul este deficitar, bacteriile care nu sunt îndepărtate de pe suprafața dinților și dintre aceștia atacă smalțul și duc la formarea proceselor carioase. Lipsa fluorului este și ea un factor de risc pentru apariția cariilor dentare.

Alimentația este, de asemenea, foarte importantă în ceea ce privește cariile denatre la copii, care sunt favorizate de o alimentație nesănătoasă, de consumul mare de carbohidrați, zahăr și de băuturi carbogazoase. Mai mult decât atât, în momentul în care un dinte sănătos se află în contact cu un dinte cariat, automat și cel sănătos va fi afectat de carie. Un dinte definitiv poate erupe cu o demineralizare a smalțului dentar atunci când dintele de lapte rămâne netratat în urma unei infecții. Atunci când există dinți de lapte cariați și dinți definitivi sănătoși, există un risc foarte mare ca aceștia din urmă să se carieze.

Simptome

Majoritatea problemelor dentare nu provoacă durere la început, acesta este și cazul cariei dentare. Odată ce problema a progresat până în punctul apariției durerii înseamnă că este necesar deja un tratament complex cu mai multe ședințe. De exemplu, în cazul cariilor durerea apare atunci când caria avansează către nerv, în acel moment o simplă plombă este posibil să nu mai fie suficientă, de cele mai multe ori este necesar tratamentul de canal, pentru ca acel dinte să mai poată fi salvat. Alte semne care pot însoți caria dentară la copii  sunt modificările de culoare ale dinților, respirația urât mirositoare și sângerări ale papilelor inter dentare.

Cum se tratează cariile celor mici?

Caria se tratează în funcție de momentul în care este surprinsă, dacă este o carie incipientă se tratează mai ușor, dacă este o carie care a evoluat și a distrus foarte mult din suprafața dintelui se tratează mai greu, tratamentul este mai complex și necesită mai multe etape.

Cariile dentare pot fi prevenite în primul rând printr-o igienă orală corespunzătoare efectuată de pacient acasă și prin vizite regulate la medicul dentist. De cele mai multe ori pacienții vin în stadiile târzii ale evoluției procesului carios, astfel încât se ajunge la tratamente mai complexe, tratamente de canal și apoi la nevoia aplicării unor coroane dentare special create pentru copii.

Este foarte important să mergi cu cel mic la medicul stomatolog din 6 în 6 luni sau imediat ce ai observat o modificare la nivelul danturii acestuia. Astfel, medicul va observa cariile în timp util, atunci când este afectat doar stratul de smalț, iar tratamentul va consta într-o plombă mică. Atunci când caria este profundă, în urma unor investigații imagistice, adică a unor radiografii dentare,  medicul va lua o decizie cu privire la cel mai bun tratament pentru copilul tău. Uneori, caria profundă duce în primul rând la pierderea nervului și apoi, dacă ajungem foarte târziu la medicul stomatolog, duce chiar și la pierderea dintelui.

Alimentația poate ajuta la prevenția cariei dentare la copii?

O alimentație bogată în zaharuri și carbohidrați, gustările repetate pe tot parcursul zilei, lipsa timpului necesar între mese pentru o remineralizare naturală a dinților, adormirea copilului cu biberonul cu lapte sau lichide îndulcite, o igienă orală insuficientă, toate acestea duc la apariția cariilor pe dinții de lapte. Există însă și alimente care pot ajuta la prevenirea cariei dentare la copii, precum gustările sănătoase, fructele și legumele.

Este acceptat ca cel mic să mănânce o dată pe zi și dulciuri, dar este important să se spele pe dinți ulterior sau măcar să clătească gura cu apă pentru a dizolva zahărul de pe suprafața dințișorilor. Este important de știut că nu cantitatea de zahăr este relevantă pentru apariția cariilor dentare, ci timpul în care zahărul rămâne în contact cu dinții. Zahărul din bomboane sau din băuturile carbogazoase se dizolvă lent, iar dinți sunt expuși acestui atac acid pentru mai multă vreme lucru care contribuie la demineralizarea smalțului.

Cum ajută sigilarea dentară și când trebuie făcută?

O metodă modernă și foarte eficientă de prevenție a cariei dentare este sigilarea dinților. Sigilarea este noninvazivă, nu se intervine cu freza, doar se periază dintele și se sigilează pe partea cu care mușcăm, se pune „o plastilină” pentru a acoperi șanțurile și fosetele măselelor. Se aplică doar pe măselele din zona posterioară, deci pe măsele, nu pe dinții din față, doar acelea prezintă șanțuri și fosete. Sfatul medicilor este ca cel mic să fie adus la stomatolog de la o vârstă cât mai fragedă, adică încă de la apariția primilor dințișori, pentru că astfel copilul se obișnuiește cu mediul înconjurător, cu personalul din cabinet, cu medicul și asistenta. La primele vizite, se fac mai mult controale superficiale, ele reprezintă de fapt ședințe de împrietenire cu cel mic. În jurul vârstei de de doi ani și jumătate – trei ani, medicul să poată începe deja să facă sigilările pe ultimul molar de lapte, având în vedere faptul că în spatele lui erupe dintele permanent. Astfel, în momentul în care iese molarul definitiv acesta va avea stabilitate și se va putea dezvolta armonios. În momentul în care erupe, molarul definitiv prezintă un smalț încă imatur și trebuie protejat cât se poate de mult.

Dinții permanenți se pot sigila și ei, inclusiv molarii și premolarii, în funcție de cât de adânci sunt șanțurile respective. Acest lucru îl decide medicul la fața locului, încă de la apariția primilor dinți permanenți de 6 ani. Sigilările au proprietatea de a proteja dintele prin eliminarea de fluor și se refac la o anumită perioadă, intervalul de timp variind în funcție de alimentația și igiena orală a copilului, precum și prezența obiceiurilor vicioase. O altă metodă de prevenire a cariei dentare este realizarea unui tratament de remineralizare, o dată la 6 luni. În această ședință se pot observa și dacă există probleme, iar acestea se pot trata corespunzător.

Din fericire, în ziua de azi, copiii sunt nerăbdători să vină la dentist. „Academia Spațială Dr. Leahu aduce conceptul de experiență excepțională a pacientului. Noi ne ocupăm de experiența excepțională a copiilor și a adolescenților care merg la stomatolog, tocmai pentru că mersul la dentist trebuie să fie o bucurie pentru orice copil și o relaxare totală pentru părinți”, spune Dr. Asma Battah, specialist pedodont. Academia Spațială Dr. Leahu este concept unic, un univers special creat pentru cei mici, în care copilul este premiat atunci când de spală corect pe dinți, când își sigilează primul dințișor, când își pune aparat ortodontic sau chiar și atunci când reușește să fie foarte cuminte o ședință întreagă. La prima vizită la medicul dentist, copilul primește un „card de cadet” pe care strânge puncte pe care le poate folosi la stațiile de jucat digitale, răspândite în toată clinica. Astfel, cel mic este în permanență captivat și face parte din lumea magică care îl ajută să devină un tânăr adult responsabil care are grijă de sănătatea lui dentară.

Vino și tu cu copilul în lumea lui TUTI, Dințișorul Zurliu, și ajută-ne să construim o bază solidă de sănătate, pornind corect la drum prin educație, prevenție și o abordare diferită, bazată pe tehnologie și poveste. Programează vizita la Academia Spațială Dr. Leahu la 0219134!

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134