Carii dentare – simptome, cauze, tipuri de carii, tratament

 

Cariile dentare tratate la timp în cabinetul stomatologic
Pentru a prevenii cariile dentare este recomandat să mergem la un consult stomatologic periodic.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 8 | 19 decembrie 2019

Vizualizat de 12.006 utilizator/i

Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dentare și, din păcate, una dintre cele mai neglijate probleme ce apar la nivelul danturii. Deși tratarea cariilor în stadiu incipient este un procedeu simplu, care nu implică multe eforturi, pacienții ajung să ceară ajutorul medicilor dentiști în momentul în care afecțiunea ajunge să provoace dureri insuportabile.  Află de ce apare caria dentară, care sunt simptomele ce îți semnalează apariția acestora și care sunt tipurile de tratament în funcție de stadiul în care afecțiunea se află.

Carii dentare – ce sunt și care sunt cauzele apariției lor?

Pentru a înțelege care este procesul prin care caria dentară afectează componentele unui dinte, trebuie să știm care din ce este format. Caria se formează pe coroana dentară, partea vizibilă a dintelui acoperită de un strat subțire de smalț. Rădăcina dintelui se află sub nivelul gingiei, în cavitatea osoasă și este formată din cement și dentină, componenta dintelui care protejează camera pulpară de șocurile fizice. Camera pulpară este acel spațiu în care se află pulpa dintelui, este cunoscută și sub denumirea de „nervul dintelui”. Infectarea pulpei dentare duce la durerea resimțită în momentul în care caria dentară ajunge într-un stadiu avansat.

Etapele apariției cariei dentare

Prima etapă a dezvoltării cariei dentare este demineralizarea smalțului, adică momentul în care dinții încep să piardă calciul pe care îl au în mod natural. Inițial, caria apare sub forma unei pete albe și apoi evoluează formând cavități ce progresează lent până ajung la nervul dintelui. Semnele și simptomele apar abia în momentul în care caria ajunge la dentină.

Cauzele apariției cariei dentare

Dacă te întrebi care sunt cauzele apariției cariilor, atunci trebuie să știi că, în principal, acestea apar din cauza neglijării igienei orale. În cavitatea bucală există o mulțime de bacterii care, în lipsa unei igiene corespunzătoare, pot duce la dezvoltarea mai multor afecțiuni. Alimentele dulci, care conțin o cantitate mare de zahăr împreună cu bacteriile din cavitatea orală produc acizi, aceștia atacă dintele în primele 20 de minute după masă. În timp, acizii distrug smalțul dintelui, ducând la apariția cariei dentare.

Nu doar alimentele dulci pot duce la apariția cariilor dentare, și băuturile carbogazoase pot fi un adevărat inamic al dinților. Acestea afectează dinții în două moduri: prin conținutul de acizi (fosforic, citric și carbonic) și prin conținutul foarte mare de zahăr, care favorizează înmulțirea bacteriilor care descompun zaharurile în acizi. Dacă ai auzit de mai multe ori că băuturile carbogazoase fără zahăr nu produc carii, atunci trebuie să știi că acesta este un mit! Chiar și în lipsa zahărului, acizii deteriorează smalțul dentar deoarece prelungesc perioada în care pH-ul din cavitatea bucală este foarte scăzut favorizând astfel demineralizarea smalțului dentar. Personale care suferă de anumite afecțiuni, precum gura uscată, sunt mai predispuse la apariția cariilor dentare.

Nivelul minim al cantității de salivă duce la apariția cariilor deoarece aceasta are rol și în ceea ce privește protecția dinților. Saliva este extrem de bogată în enzime și are uneori componente menite să ajute la repararea cariilor timpurii. Totodată, aceste enzime neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum. Netratate, cariile pot distruge dinții şi ţesutul moale din interiorul acestora, provocând abcese dentare, zone de infecție la vârful rădăcinii.

Simptomele cariilor dentare

Din păcate, simptomele cariilor nu apar în faza incipientă. Chiar dacă la o examinare mai atentă putem depista petele de culoare albă de pe suprafața dinților sau, într-un stadiu mai avansat, petele de culoarea maro-neagră a acestora, există situații în care cariile nu se pot observa cu ochiul liber. Acestea pot apărea interdentar, și pot fi vizualizate doar cu ajutorul unei radiografii dentare. Atunci când o carie dentară provoacă o infecție, cele mai des întâlnite simptome sunt: dureri la nivel local, sensibilitate dentară, respirație urât mirositoare și gust neplăcut.

Consumul de alimente dulci sau de băuturi fierbinți, reci sau acidulate poate deveni un coșmar atunci când dinții noștri prezintă carii dentare, provocând pulsații și dureri. Cariile complexe pot duce la apariția abceselor dentare și a infecțiilor grave, netratarea acestora ducând chiar și la pierderea dinților. Petele negre de pe suprafața dinților sunt un simptom foarte cunoscut în ceea ce privește cariile dentare. Petele negre reprezintă suprafața afectată a dintelui, de cele mai multe ori, fiind chiar sub forma unor mici ,,găuri”.

Tipuri de carii dentare

În funcție de locul în care apar, cariile pot fi de mai multe tipuri:

  • Carii coronare

Acestea este un tip de carie dentară frecvent întâlnit atât la copii, cât și la adulți. Cariile coronare sunt localizate pe suprafața ocluzală, adică pe suprafața dintelui cu care mușcăm, pe suprafața vizibilă a dintelui (carie de colet), sau în zona dintre dinți, interdentară.

  • Carii radiculare

Acest tip de carie dentară apare odată cu retracția gingivală. Deoarece rădăcina dintelui este expusă factorilor externi, resturile alimentare și bacteriile prezente în mod natural în cavitatea bucală se acumulează în jurul rădăcinii dintelui.

  • Recidivele de carii

Cariile de acest tip se formează în jurul obturațiilor și coroanelor existente, deoarece aceste zone au tendința crescută de a acumula placă bacteriană. Placa bacteriană este un factor important în apariția și dezvoltarea cariilor. Cariile radiculare se pot observa doar cu ajutorul unei radiografii dentare, de aceea, este important să mergem la un control stomatologic pentru ca medicii să te poată ajuta să descoperi cariile din timp.

Cum se tratează cariile dentare la adulți și la copii?

Cariile dentare se tratează de către medicul stomatolog, în funcție de stadiul în care acestea se află. Dacă pentru o carie recent apărută se poate realiza o curățare urmată de aplicarea unor soluții speciale cu rol de protecție, pentru o carie ajunsă într-un stadiu avansat trebuie realizată curățarea în profunzime și obturarea cavității cu o plombă din compozit sau incrustație ceramică. Pentru realizarea obturațiilor se poate folosi dacă este necesară anestezia locală, astfel încât pacientul să nu resimtă durere sau disconfort. Când dintele are o carie foarte mare, plombele dentare nu mai sunt suficiente și se folosesc coroanele dentare. În primul rând, se îndepărtează țesutul afectat, apoi se curăță și igienizează zona, se umple cavitatea cu compozit, iar, la final, se aplică coroana dentară. Aceste tratamente se realizează atât la adulți, cât și la copii.

Cum previi apariția cariilor dentare?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să acorzi o atenție sporită igienei orale. Medicii stomatologi ne recomandă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și complementa acestuia, utilizarea apei de gură și a aței dentare, în scopul îndepărtării tuturor resturilor alimentare și bacteriilor din spațiile greu accesibile periuței de dinți.

De asemenea, vizita periodică la medicul dentist, ne ajută să depistăm cariile în stadiu incipient și să le tratăm înainte de a ajunge să afecteze rădăcina dintelui. Pentru a ne feri de cariile dentare, medicii ne recomandă să evităm consumul de alcool și tutun și să evităm să ne supunem diverselor traumatisme ale dinților.

 

 

 

 

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Carii dentare – simptome, cauze, tipuri de carii, tratament

  1. Pop Alexandra Ioana

    Bună seara.. Am o durere imensa la o măsea.. E in partea stânga jos si plus ca e un pic cariata ca na la cine am fost și trebuia sa mao ma duc nu mai mam dus pt ca și-o bătut joc de dantura mea.. Dar in legătură cu măseaua imi vine durerea de la ea in față La dinți și nu știu cum sa fac ce sa fac…

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Durerea de măsea provine de la caria dentară, deoarece netratată la timp, resturile alimentare s-au depozitat în interiorul acesteia și astfel procesul carios a evoluat până ce a ajuns la nerv. Odată ce caria a ajuns la nerv, este necesar să mergeți la un medic specialist în endodonție pentru a trata măseaua pe canal. Adică să scoată nervul, să curețe foarte bine zona din interiorul măselei și să o acopere cu un material special, adică cu o plombă. Pentru mai multe informații suplimentare și o programare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Clinicile noastre le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/. Vă așteptăm cu drag!

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Buna ziua! Pretul unei obturatii dentare pentru carie porneste de la 285 lei. Trebuie sa veniti la un consult stomatologic sa va vada un medic stomatolog si sa va consulte clinic. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

  2. Maria

    Buna seara! Sunt însărcinată în săptămâna 23. Am o durere de masea undeva la nota 4, destul de tolerabila, îmi este frica sa merg la dentist din cauza anesteziei, ma gândesc ca ar putea afecta bebele, am citit cazuri cum ca au putea opri activitatea cardiaca la bebe. Sa fie oare abces, sau ceva carie? Doar durerea asta o am, ziua nu doare deloc, doar seara. Mulțumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Vă recomandăm să mergeți la un medic stomatolog pentru a face o radiografie dentară și pentru a verifica de unde provine durerea. Radiografia dentară nu afectează bebele și este necesară pentru a recomanda tratamentul potrivit. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți contacta la 021 9134.

      Răspunde

  3. Dobre Lorena

    Buna ziua, îmi puteți răspunde în cat timp se pot forma cariile dentare? In urma cu 6 luni mi am pus un implant dentar, iar în acel moment nu exista nici o carie pe dintele alăturat.Intre dintele implantat și dintele vecin( cel cu caria descoperită acum) exista o distanta mare ,supărătoare ( la masticație se acumula multă mâncare).In urma consultului ( dintele implantat se deșurubase de pe implant, și se mișca) dr.stomatolog mi a spus că există o carie pe dintele vecin pe lateralul învecinat cu implantul și i a pus plomba , rezolva du se miraculos și distant dintre dinți.Consider că a mințit în privința cariei , pentru a rezolva problema fara a reface dintele implantat.Doresc și opinia dumneavoastră, daca o carie se poate forma in 6 luni
    . Mulțumesc.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! O carie dentară poate evolua rapid dacă igiena orală nu este efectuată corect și dacă nu folosiți ața dentară. O mică carie dentară se poate forma și în câteva luni, dar pe suprafața dintelui.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134