Cât costă detartrajul dentar în 2023 și de ce este important

 

Medic stomatolog in stanga, pacienta in dreapta in clinica dentara
Costul unui detartraj dentar în 2023 este de 300 lei și vine însoțit și de periajul profesional în prevenirea afecțiunilor orale.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 24 martie 2023

Vizualizat de 7.064 utilizator/i

Este simplu să ne bucurăm de o viață mai bună, atunci când avem grijă de sănătatea noastră dentară. Totul stă în mâinile noastre, prin realizarea unui periaj dentar de cel puțin 2 ori pe zi dimineața și seara și utilizarea mijloacelor suplimentare de curățare, precum ața dentară și apa de gură.

Totuși, oricât de stricți am fi cu rutina noastră zilnică de îngrijire orală, inevitabil pot apărea acumulări de tartru pe suprafața dinților și subgingival, care pot favoriza apariția afecțiunilor stomatologice. Tocmai de aceea, medicii stomatologi recomandă la fiecare 6 luni un detartraj dentar pentru a ne menține dinții sănătoși.

Descoperă în articolul ce urmează, care este costul unui detartraj dentar în prezent și beneficiile pe care ți le oferă pe termen lung.

Cât costă detartrajul dentar în 2023

Detartrajul dentar este o procedură stomatologică, prin care se îndepărtează placa bacteriană și depunerile de tartru dentar, fără să lezeze gingiile sau limba. În Clinicile Dentare Dr. Leahu, câștigi timp, deoarece detartrajul dentar se realizează în doar 30 de minute, iar procedura este non-invazivă și tolerată ușor de către pacienți.

În 2023, costul unui detartraj dentar este de 300 lei și vine însoțit și de periajul profesional. În acest fel previi apariția cariilor sau a complicaţiilor ce îți pot provoca urgențe stomatologice.

Cât plătești pentru un pachet ce conține detartraj și periaj profesional

Pachetul de prevenție ce conține detartraj dentar, periaj profesional și suplimentar air-flow, se numește igienizare dentară profesională, iar în 2023 costul unei astfel de proceduri este de 400 lei.

Igienizarea dentară profesională reprezintă un proces prin care se curăță întreaga dantură. La recomandările medicilor stomatologi este important să apelăm de cel puțin două ori pe an la o astfel de procedură.

Primul pas implică îndepărtarea depozitelor de placă bacteriană și tartru dentar cantonate atât pe suprafața danturii, cât și între dinți, cu ajutorul detartrajului dentar. Totul se realizează cu ajutorul vibrațiilor mecanice, dar și a frecvenței înalte. Pentru pacienți, această metodă de igienizare este foarte ușor de suportat, nu provoacă disconfort și nu afectează smalțul dentar.

A doua etapă este cea a periajului profesional, care are rolul de a elimina depunerile de placă bacteriană și de a înlătura resturile eliminate în urma realizării periajului profesional. De asemenea, periajul este realizat ca o completare a detartrajului dentar, fiind nedureros. Totodată, datorită instrumentelor moderne și a pastei de dinți speciale, pe care le folosește medicul, suprafața dinților este netezită și oferă o senzație de prospețime pentru întreaga dantură.

O ultimă procedură, realizată de medicul stomatolog în cadrul igienizării profesionale, este airflow-ul. Acesta este recomandat atunci când dantura prezintă diferite pete sau colorații. În timpul procedurii se folosește un dispozitiv care generează un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu. Așadar, petele de nicotină, cafea, sucuri sau alimente ce conțin coloranți vor fi îndepărtate cu ajutorul airflow-ului și astfel vei avea din nou o dantură complet sănătoasă și frumoasă.

De ce detartrajul efectuat în mod regulat previne cheltuieli mai mari cu dantura

O modalitate sigură și necostisitoare de a-ți menține dantura sănătoasă o reprezintă stomatologia preventivă. Cu cât ții din scurt evoluția afecțiunilor orale, cu atât dinții tăi au un aspect frumos, te bucuri de o respirație proaspătă și vei zâmbi fără rețineri.

Prin realizarea unui detartraj dentar, de două ori pe an, previi atât cariile, cât și dezvoltarea afecțiunilor gingivale. Netratate la timp, acestea din urmă necesită proceduri mai complexe pentru a-ți recăpăta sănătatea dinților, dar și costuri mai mari, spre deosebire de igienizările profesionale regulate.

Cum să-ți îngrijești corect dinții după detartrajul dentar

Foarte important după un detartraj este să ai o igienă riguroasă a danturii, pentru a nu permite formarea unei noi plăci bacteriene. Periajul regulat și corect realizat și utilizarea aței dentare vor ține departe bacteriile, iar dinții și gingiile vor fi protejate mai mult timp. De asemenea, dacă ai probleme cu gingiile, detartrajul și o igienă bucală corespunzătoare vor ajuta la vindecarea acestora.

Totodată, trebuie să știi că după igienizarea profesională a danturii, pentru o perioadă de câteva zile, apare o sensibilitate dentară mai accentuate, însă nu trebuie să-ți faci griji. Recomandarea specialiștilor este să eviți alimentele care pot să rămână între dinți, precum nucile, migdalele sau chipsurile, dar și cele lipicioase care trebuie mestecate mai mult. De asemenea, mâncărurile fierbinți sau foarte reci sunt și ele pe lista de alimente interzise după detartraj, deoarece este posibil să provoace durere.

Concluzii

Indiferent dacă dinții tăi nu au avut nevoie de un tratament stomatologic sau dacă aceștia au fost tratați de diferitele afecțiuni dentare, este necesar să respecți întocmai vizitele periodice la stomatolog și să realizezi fie un detartraj dentar cu ultrasunete, fie o igienizare profesională, pentru a te asigura că nu vei întâmpina niciodată probleme la nivelul cavității orale.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777