search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Cât costă o radiografie dentară și cât de sigură este

 

Radiografie dentară panoramică analizată de către medicul stomatolog în Clinica Stomatologică Dr. Leahu
Radiografia dentară reprezintă una dintre cele mai des utilizate tehnici stomatologice

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 23 ianuarie 2020

Vizualizat de 29.327 utilizator/i

Dacă te întrebi cât costă o radiografie dentară, de ce trebuie să o faci și cât de sigură este, atunci este necesar să știi că aceasta este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice pentru diagnosticarea afecțiunilor dentare. În ziua de astăzi, radiografia este o necesitate în vederea tratării problemelor stomatologice, aceasta este realizează de către medicii dentiști cu ajutorul aparturii moderne. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre radiografia dentară.

Ce este radiografia dentară și la ce folosește?

Radiografia dentară este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice de pretutindeni pentru a putea produce imagini din interiorul corpului uman, rapid, simplu și complet nedureros. De-a lungul timpului tehnologia s-a dezvoltat extrem de mult și, odată cu aceasta, s-a dezvoltat și domeniul medical. Astfel, aparatura utilizată astăzi pentru producerea radiografiilor dentare este mult mai precisă, medicii putând observa mult mai multe detalii necesare stabilirii planului de tratament.

De fapt, radiografia dentară este o imagine, care poate fi realizată asupra întregii danturi sau chiar a unui singur dinte, în funcție de nevoie. Medicii stomatologi folosesc radiografiile pentru a putea vedea afecțiunile ascunse, cele care nu se pot vedea cu ochiul liber. Astfel, aceștia pot vedea cariile ce se formează în spațiul dintre dinți, problemele apărute la nivelul rădăcinii dinților sau în jurul acestora, dinții care nu au erupt sau cei care au o dezvoltare incorectă ori incompletă.

Radiografia dentară este utilizată pentru a putea stabili planul de tratament potrivit pacienților, dar și pe tot parcursul acestuia. Medicii folosesc radiografiile dentare pentru a putea verifica modul în care intervențiile stomatologice acționează asupra problemelor de care pacienții suferă. De asemenea, radiografia dentară este extrem de importantă pentru toate acele persoane care au implanturi dentare, coroane și fațete dentare sau poartă aparat ortodontic? Dacă te întrebi de ce, atunci răspunsul este unul simplu de înțeles, radiografia dentară prezintă exact ceea ce se întâmplă în interiorul gingiei acolo, acolo unde este inserat implantul dentar, dar și ce se află în spatele coroanelor și fațetelor dentare.

Tipuri de radiografii dentare

Radiografiile dentare pot fi clasificate în mai multe tipuri, în funcție de imaginea pe care medicul are nevoie să o examineze. Astfel, radiografiile pot fi:

Radiografie panoramică

Atunci când medicul stomatolog ne spune că trebuie să ne facem o radiografie panoramică trebuie să știm că este vorba despre o radiografie cu ajutorul căreia pot fi examinați toți dinții, deoarece acest tip de radiografie oferă o imagine de ansamblu a întregii cavități bucale.

Radiografie dentară panoramică permite o investigare complexă având în vedere faptul că permite atât vizualizarea dentiției, cât și a elementelor înconjurătoare, de exemplu: osul maxilar și mandibula, sinusul maxilar sau articulațiile temporo-mandibulare. Această radiografie nu furnizează informații detaliate despre fiecare dinte în parte sau despre țesutul moale, de aceea se utilizează, de obicei, pentru evaluările inițiale.

 

Pacient in echipamentul medical care face radiografii medicale panoramice

Radiografia dentară panoramică durează aproximativ 8 secunde pentru a fi realizată.

Radiografie retroalveolară

Numită de către medicii stomatologi și radiografie periapicală, aceasta este una dintre cele mai simple investigații radiologice. Radiografia retroalveolară permite analizarea unui dinte în întregime, cuprinzând o imagine clară a coroanei, a rădăcinii și a osului în care acesta este ancorat.

Dacă te întrebi cum se realizează, atunci este necesar să știi că radiografia retroalveolară se face prin poziționarea unui senzor radiologic dentar în cavitatea bucală a pacientului, acesta este fixat cu ajutorul unui suport de plastic steril. Realizarea radiografiei durează doar câteva secunde, datorită tehnologei de ultimă generație utilizate, astfel imaginea dintelui apare imediat pe ecranul aparatului utilizat.

Radiografie retroalveolară poate evidenția până la 3 dinți alăturați de pe o arcadă (maxilar sau mandibulă) și este utilizată atât pentru detectarea cariilor interdentare și a infecțiilor/ inflamațiilor ce nu pot fi observate cu ochiul liber. De asemenea, radiografia periapicală este utilizată și pentru evaluarea stării parodontale, pentru verificarea corectitudinii tratamentelor stomatologice efectuate ulterior și pentru vizualizarea nervilor dentari înainte de extracțiile dentare.

Radiografie ocluzală

Acest tip de radiografie surprinde întreaga arcadă, fie cea superioară, fie cea inferioară. Radiografia ocluzală evidențiază localizarea și dezvoltarea dinților și este utilizată de cele mai multe ori pentru a examina dinții care încă nu au erupt, fracturile maxilare, chisturile, calculii salivari sau abcesele ce pot apărea la nivelul cavității orale.

Cât costă o radiografie dentară?

De cele mai multe ori, radiografia dentară face parte dintr-un plan complex de tratament stomatologic. Un plan de tratament poate include mai multe radiografii dentare, de mai multe tipuri, în funcție de ceea ce medicul stomatolog are nevoie să evalueze. De aceea, este bine să fii informat cu privire la costurile unei radiografii dentare.

Cât costă o radiografie dentară panoramică?

Așa cum am văzut mai sus, radiografia panoramică este una complexă care oferă o imagine amplă a întregii cavități orale, de aceea este normal să ne așteptăm la un cost mai mare. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, radiografiile dentare se realizează cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație, fiind complet digitale, astfel radiografia nu mai este vizualizată în mod clasic, pe film, ci prin intermediul unui ecran. De asemenea, radiografiile dentare se realizează în incinta clinicilor, nefiind necesar un drum în plus al pacientului către un centre specializat în radiografii dentare.

Costurile radiografiilor sunt accesibile, de exemplu, pentru o radiografie panoramică este necesar să plătiți 60 de lei, pentru una retroalveolară veți plăti 25 de lei. Pentru mai multe detalii referitoare la costurile serviciilor stomatologice din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu puteți consulta lista de prețuri. 

Cât de sigură este o radiografie dentară

Cele mai multe persoană se întreabă dacă radiografiile dentare sunt sigure, astfel este foarte important să știm că, în ziua de astăzi, radiografiile dentare nu mai presupun riscuri legate de cantitatea radiațiilor emise, acestea sunt cu adevărat sigure! O radiografie dentară digitală te supune la o cantitate mult mică a radiaților decât unele dintre activitățile cotidiene, de exemplu, un zbor cu avionul. Atunci când vorbim despre radiografiile dentare trebuie să ne gândim la faptul că aceasta aduce o mulțime de beneficii sănătății noastre, fiind modul prin care starea noastră poate fi evaluate de către medici. De asemenea, trebuie să privim radiografia dentară ca pe un beneficiu adus de dezvoltarea tehnologiilor și să avem încredere în medicii stomatologi atunci când ne recomandă un anume tip de radiografie.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134