Cât de costisitoare este igiena dentară incorectă. Ce preț plătești dacă neglijezi sănătatea danturii

 

Medic stomatolog in dreapta, pacient pe scaunul stomatolog in cabinetul dentar
Faptul că ne prezentăm regulat la medicul stomatolog pentru realizarea de manopere necostisitoare, precum detartraje dentare, periaje profesionale și evaluarea danturii, ne ajută să depistăm din timp posibile afecțiuni stomatologice.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 7 septembrie 2022

Vizualizat de 190 utilizator/i

Pentru a ne menține sănătatea danturii și a gingiilor este important să respectăm cu rigurozitate igiena orală. Printr-o curățare corectă a cavității orale, de două ori pe zi, prevenim apariția multor afecțiuni stomatologice, care pot ajunge în timp la costuri foarte mari. Așa cum după prea bine știm, este mai ușor și mai puțin costisitor să previi, decât să tratezi.

Descoperă în rândurile ce urmează, ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți menține dantura sănătoasă și să zâmbești în fiecare moment al vieții, fără rețineri.

De ce e important să-ți păstrezi sănătatea dinților

Te-ai întrebat vreodată cât de importantă este dantura pentru sănătatea întregului organism? Ei bine, mulți dintre noi tratăm subiectul dinți cu superficialitate și tocmai din acest motiv ajungem într-un punct al vieții când avem destul de suferit din acest motiv. Aspecte precum sănătatea danturii noastre trebuie să ne preocupe permanent, deoarece păstrarea dinților naturali pe arcadă contribuie și la beneficiul sănătății întregului organism.

Faptul că avem dinți lipsă sau carii dentare, asta ne poate împiedica să mestecăm corect, iar mâncarea va fi mult mai greu de digerat. Majoritatea persoanelor care se află în această situație se confruntă cu numerose probleme gastrointestinale.

Totodată, aspectul estetic al danturii ne trage în jos și stima de sine. Atunci când avem dinți lipsă sau ciobiți, ori aliniați incorect ne determină să ne menținem zâmbetul ascuns, atunci când interacționăm cu cei din jur, iar asta ne va afecta viața socială.

Așadar, atenția față de sănătatea danturii noastre este foarte importantă, fiind în strânsă legătură cu toate aspectele ce țin de funcționalitatea înregului organism și ceea ce ne plasează în viață ca o ființă, dependentă social.

Vizitele regulate la medicul stomatolog te feresc de afecțiuni dentare al căror tratament poate fi scump

Faptul că ne prezentăm regulat la medicul stomatolog pentru realizarea de manopere ce constituie un cost redus, precum detartraje dentare, periaje profesionale și evaluarea danturii, ne ajută să depistăm din timp posibile afecțiuni stomatologice. Acestea netratate la timp ne vor determina să investim ulterior mai mulți bani și mai mult timp pentru a le rezolva. Așa cum este cazul unor sângerări gingivale, care conduc în stadiul avansat al bolii parodontale și într-un caz final al pierderii dinților. Urmând ca soluție pentru înlocuirea dinților să fie implanturile dentare, care sunt mult mai costisitoare, față de punctul inițial când încă aveam dinții naturali.

De aceea este esențial să mergi la un control în clinică, din 6 în 6 luni, pentru a descoperi din timp anumite problemele stomatologice și a te bucura permanent de beneficiile unei danturi sănătoase și a unui zâmbet impecabil.

Ce riști dacă ai o igienă dentară incorectă

Pentru a avea dinți cât mai sănătoși, primul pas este să ai o igienă orală cât mai corectă. Tocmai din acest motiv este esențial să pui această activitate, pe lista priorităților zilnice. Printr-un periaj dentar realizat, dimineața și seara, dar și folosirea mijloacelor auxiliare de curățare, precum ața dentară sau apa de gură, te asiguri că îndepărtezi atât resturile alimentare, cât și bacteriile de la nivelul cavității orale.

Pe de altă parte, faptul că nu respecți rutina zilnică de îngrijire a dinților sau nu o realizezi corect atrage de la sine apariția diverselor afecțiuni stomatologice. Printre acestea se numără: gingivita, parodontoza sau cariile dentare.

Gingivita este o inflamație a gingiei, cauzată adesea de acumularea bacteriilor orale ce produce iritarea și inflamarea gingiei. Gingivita este favorizată de factori precum placa bacteriană și tartrul. În urma unei igiene orale precare, placa bacteriană elimină toxine care irită gingia și o inflamează. Primul pas în tratarea gingivitei este îndepărtarea plăcii bacteriene. Pentru asta trebuie să te programezi la un detartraj și un periaj profesional.

Statisticile arată că 8 din 10 români suferă de boală parodontală. Această afecțiune fiind o altă consecință a unei igiene orale incorecte. Parodontoza reprezintă o afecțiune degenerativă a țesuturilor care susțin și fixează dinții, caracterizată prin formarea locală a pungilor cu puroi și care duce ulterior la căderea dinților. De multe ori, boala parodontală debutează fără ca pacienții să sesizeze. Lăsată netratată, gingivita evoluează în paradontoză. Controalele periodice regulate la cabinetul stomatologic sunt esențiale pentru păstrarea sănatatii dinților, a gingiilor și depistarea parodontozei. De cele mai multe ori, tratamentul bolii parodontale cuprinde două mari etape: tratamentul nechirurgical și cel chirurgical.

Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dentare și, din păcate, una dintre cele mai neglijate probleme ce apar la nivelul danturii. Deși tratarea cariilor în stadiu incipient este un procedeu simplu, care nu implică multe eforturi, pacienții ajung să ceară ajutorul medicilor dentiști în momentul în care afecțiunea ajunge să provoace dureri insuportabile. Pentru a preveni apariția acestora, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să acorzi o atenție sporită igienei orale și consumul redus de alimente dulci sau băuturi carbogazoase.

Îngrijirea dinților nu este deloc scumpă. Iată cum poți să o faci corect

Faptul că respecți indicațiile medicului stomatolog, pentru o igienă orală corectă și te prezinți regulat la controalele clinice, asta te va ajuta să economisești atât timp, cât și bani pentru alte planuri ce țin de viața personală și profesională.

Iată o serie de sfaturi oferite de specialiștii Clinicilor Dentare Dr. Leahu pentru a avea o dantură sănătoasă:

Respectarea unei rutine zilnice de îngrijire orală

Este atât de simplu să ne păstrăm o dantură sănătoasă! Prin periajul dinților, atât dimineața, cât și seara și folosirea mijloacelor auxiliare de curățare, precum ața dentară și apa de gură ne bucurăm de o respirație proaspătă și un zâmbet frumos.

Vizitele regulate în cabinetul de medicină dentară pentru igienizări profesionale

La fiecare 6 luni, medicul stomatolog ne recomandă să venim la cabinet pentru o igienizare dentară profesională. Aceasta include un detartraj dentar, un periaj profesional și air flow. Toate aceastea contribuie la înlăturarea plăcii bacteriene și a tatrului dentar depuse pe suprafața dentară și previne apariția afecțiunilor gingivale, care se pot transforma ulterior în parodontoză sau se poate ajunge chiar la pierderea dinților. Totodată, cu ajutorul procedurii air flow vom scăpa de petele apărute pe dinți de la alimentele colorate și vom avea o respirație proaspătă și un zâmbet impecabil.

De ce este importantă această igienizare profesională? Deoarece periuța de dinți nu poate îndepărta toate resturile alimentare din zonele greu accesibile și apariția tartrului sau a plăcii bacteriene la un interval de timp este inevitabilă.

Să consumăm alimente sănătoase

Zâmbetul este cartea noastră de vizită, iar o dantură sănătoasă nu se întreține doar printr-o igienă orală corectă. Este esențial să avem grijă și la alimentele pe care le consumăm zilnic, iar astfel să menținem un echilibru între micile plăceri și o dietă sănătoasă. Alimentele care ne protejează împotriva cariilor sunt bogate în fibre, precum fructele și legumele, alimentele ce conțin amidon, precum cerealele și totodată lactatele. De asemenea, ceaiurile, datorită compușilor antioxidanți ajută la prevenirea cariilor dentare. În schimb, consumul de zahăr, băuturi acidulate favorizează apariția cariilor și erodează în timp smalțul dentar.

Medicul dentist este cel mai bun prieten al danturii tale

Clinicile stomatologice din ziua de astăzi îți pun la dispoziție o echipă completă de medici specialiști, astfel încât să îți poți rezolva orice problemă de la nivelul cavității orale. Atunci când îți alegi un medic stomatolog bun este foarte important să te gândești dacă acesta face parte dintr-o echipă completă, care îți poate oferi suportul necesar.

Tocmai pentru că medicul stomatolog este aliatul tău în menținerea unei danturi sănătoase, este important să respecți toate indicațiile oferite de acesta. Comunicarea este cheia în orice parteneriat, iar atunci când vine vorba de sănătatea ta alege specialistul, care îți poate oferi toate opțiunile de tratament potrivite pentru tine.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777