Cât timp durează durerea după extracția unei măsele de minte. 5 sfaturi pentru o vindecare ușoară

 

medic chirurg in stanga, pacient pe scaun, asistent medical in dreapta
În timpul extracției măselei de minte, pacientul nu simte absolut nicio durere.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 34 | 10 iunie 2022

Vizualizat de 34.625 utilizator/i

Extracția măselelor de minte este printre cele mai comune extracții și se poate realiza într-un timp foarte scurt și fără durere. De cele mai multe ori, extracția acestora este recomandată atunci când măselele sunt semiincluse, adică sub gingie, și când nu au suficient loc să erupă pe arcadă.

Tehnologiile de ultimă oră și tehnicile variate de anestezie le permit medicilor specialiști în chirurgie atât localizarea cu exactitate a măselelor de minte, cât și raportul acestora cu structurile vecine, astfel încât extracția chirurgicală să aibă loc în condiții de maximă siguranță.

Descoperă în articolul următor de ce creează măselele de minte neplăceri și cum pot fi acestea soluționate, dar și cât durează durerea după extracția unei măsele de minte și ce sfaturi oferă medicii stomatologi, din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pentru o vindecare mai rapidă.

Când sunt recomandate extracțiile măselelor de minte

Măselele de minte sunt ultimele care apar pe arcadă și încep să erupă, de obicei, de la vârsta de 17 ani, atunci când adolescenții încep să se maturizeze și devin adulți. Tocmai din acest motiv poartă denumirea de măsele de minte.

În mod normal, măselele de minte sunt în număr de 4, dar există și cazuri când anumite persoane nu au deloc sau au între 1-4 măsele sau chiar și peste 4 măsele de minte.

În urma unui consult stomatologic și a unei radiografii dentare, medicul chirurg decide care este cea mai bună atitudine cu privire la păstrarea sau îndepărtarea chirurgicală a molarilor de minte.

În general, măselele de minte nu au suficient spațiu să erupă pe arcadă și provoacă dureri sau chiar probleme mai grave. Printre cele mai comune probleme care conduc la extracția măselelor de minte sunt dureri în zona erupției acestora, dar și la nivelul maxilarului, durere de cap, apariția infecțiilor însoțite sau nu de trismus, adică pacientul nu mai poate deschide gura. De asemenea, mai apar și afecțiuni gingivale, din cauza erupției incomplete, inflamări ale gingiei, afectarea gingiilor dinților vecini, mai ales în cazul în care dintele este inclus și nu poate erupe, înghesuirea sau încălecarea dinților vecini, atunci când nu există suficient spațiu pe arcadă pentru măseaua de minte.

Majoritatea pacienților care ajung în Clinicile Dentare Dr. Leahu se confruntă cu numeroasele probleme provocate de măselele de minte. Fie erup incorect pe arcadă, de obicei poziționate orizontal, fie sunt deja pe arcadă și au carii dentare destul de profunde. În ambele cazuri, măselele provoacă dureri insuportabile.

Doare sau nu extracția unei măsele de minte?

La fel ca orice altă extracție și cea a măselei de minte nu doare, deoarece se face cu anestezie locală. Pacientului i se face o mică injecție, i se administrează anestezia, se așteaptă câteva secunde ca aceasta să-și facă efectul și apoi se începe intervenția. Astfel că, în timpul extracției măselei de minte, pacientul să nu simtă absolut nicio durere. De asemenea, pe toată perioada intervenției, se poate simți o mică presiune în timp ce medicul chirurg lucrează sau atunci când este necesară frezarea din os, sau se pot simți mici vibrații, însă totul este perfect normal și nu trebuie să ne îngrijorăm.

Când apare durerea după extracție

De regulă, durerea după extracția măselei de minte apare după ce efectul anesteziei dentare a trecut. Însă, medicii chirurgi recomandă ca imediat ce pacientul părăsește cabinetul de medicină dentară să înceapă să ia medicamentele prescrise, pentru a evita să se confrunte cu durere pe toată perioada vindecării zonei unde s-a extras.

Cât timp durează durerea după extracția unei măsele de minte

Durerea după extracția unei măsele de minte este diferită de la o persoană la alta. De regulă, poate dura până la 3 zile și pot fi dureri ușoare și suportabile, dar există și cazuri în care durerile pot ține și 5-7 zile, în funcție de cum se afla măseaua de minte poziționată în gingie și cât de complicată a fost extracția acesteia. Ce trebuie să avem în vedere este că dacă respectăm cu strictețe toate indicațiile medicului specialist, nu vom întâmpina dureri sau alte probleme post extracționale.

Sfaturi pentru o vindecare ușoară

Dacă ai avut de realizat o intervenție ce a constat în extracția unei măsele de minte este bine să știi că pentru o vindecare mai ușoară și mai rapidă trebuie să iei în calcul câteva sfaturi din partea medicilor stomatologi:

Nu clăti cavitatea bucală

În primele 24 de ore de la extracția măselei de minte este interzisă clătirea cavității bucale, pentru a nu mișca cheagul de sânge care se formează după extracție și pentru a preveni apariția hemoragiei.

Ia medicamentele prescrise de medic

Imediat după extracție este important să te asiguri de respectarea medicamentației prescrisă de medicul chirurg. Este necesară luarea antibioticului și a antiinflamatoarelor la timp, pentru a nu avea dureri.

Clătește cavitatea bucală după 24 de ore

După 24 de ore de la extracție trebuie să începi să-ți clătești cavitatea bucală cu ceai de salvie sau apă de gură fără alcool, deoarece ajută la îndepărtarea bacteriilor, dar și la o vindecare mai rapidă.

Mănâncă cu grijă

Pe toată perioada de vindecare a locului unde s-a extras măseaua de minte, mai exact 7-10 zile, este bine să ai o alimentație moale, semilichidă și să mănânci pe partea opusă unde s-a făcut extracția. Totodată este indicat să eviți alimentele foarte dure, fierbinți sau reci.

Atenție mare la igiena orală

După 2 zile de la extracția măselei de minte trebuie să începi să realizezi igiena orală corespunzător. Periază-ți dinții așa cum o făceai înainte, însă în locul zonei extracției periază foarte ușor prin mișcări lente.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

34 thoughts on “Cât timp durează durerea după extracția unei măsele de minte. 5 sfaturi pentru o vindecare ușoară

 1. Pereva

  Bu a ziua acum 5 zile am avut o intervenție chirurgicala de am scoate măseaua de minte… Obrazul mi sa desumflat dar operația încă e umflata și simt ca ma strânge firele acelea.. E normal sa fie încă imflamata… Câte zile durează imflamata deoarece simt și dureri

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vindecarea locului după o extracție dentară durează între 7 și 10 zile. În acest interval trebuie să vă prezentați la medicul stomatolog pentru scoaterea firelor de sutură.

   Răspunde

 2. Anca

  Buna ziua! Acum 7 zile am avut o extractie dentara (de minte), insa nici pana in prezent durerile nu s-au diminuat. Am dureri locale, dar si de tampla si sub mandibula. De asemena, mi-au aparut 3 afte bucale, de dimensiuni mic (2-3 mm), ce ustura ingrozitor de tare si nu imi permit sa mananc, uneori nici sa consum lichide. Usturimea nu este doar in dreptul acestor afte, aceasta fiind la buza de jos (interior), cerul gurii (in spre dinti), lateralul limbii, dar in spate, obrazul drept, sub limba, si in spatele dintilor de jos. De asemenea, observand ce se petrece in gura, am observat si simtit ca limba este usor umflata, iar pe cerul gurii am mai multe punctulete negre. Este normal? Ce as putea face in aceasta situatie? Multumesc!

  Răspunde

 3. catalina

  acum 4 zile mi-a fost scos în molar de minte. nu erupsese, poziționat pe orizontala a necesitat o mica chirurgie. după ce inflamația s-a mai diminuat am rămas cu o o mica nuca în obraz, dureroasa. dr.spune ca ar fi un cheag de sânge și sa masez pt drenaj. fiind destul de dureros va rog sa îmi spuneți dacă acest cheag este normal și dacă aveți alte recomandări pt a scăpa de el. mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În mod normal, cheagul de sânge se formează în primele 24 de ore de la extracție. În cazul în care acesta nu dispare în 7 zile, trebuie să mergeți la medicul chirurg.

   Răspunde

 4. Marilena Bolovan

  Buna seara!
  In urma cu 12 zile, mai exact pe data de 01.05.2023,
  Am facut extractie 2 molari de minte, superior si inclus ,
  Cel inclus a fost complicat, dupa jumate de ora de incercat sa il scoata, Dl.Dr.a renuntat a intrerupt interventia, maseau fiind lipita de nerv alveolar.
  Ortodontul nu imi sugereaza aparatul dentar atata timp cat eu nu am inca acel molar inclus sub gingie, fiind doar corana putin frezata (dar nu in totalitate).
  Va rog sa imi spuneti daca ar fi recomandat o alta intervenitie chirurgicala si cat de riscant ar fi, in cazul in care molarul de minte inclus este lipit de nerv!

  Multumesc anticipat!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! În cazul molarului de minte care este lângă nerv se recomandă să se facă un CT. În urma realizării acestuia se va stabili cum se realizează extracția molarului. Vă așteptăm la o consultație stomatologică la un medic chirurg să vadă despre ce este vorba. În Clinicile Dentare Dr. Leahu se pot face și CT-uri. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți contacta la 021 9134.

   Răspunde

 5. Nadia

  Bună ziua . Pe 30.05.2023 am scos un molar . Nunwra ieșit. Dureri nu am . Dar nu mai simt jumătate de buza de bărbie și 3 dinți. Nu le mai simt deloc . O sa treacă sau o sa rămân asa ??

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Puteți aștepta 10 zile, până mergeți la scoaterea firelor, iar dacă atunci dacă nu trece starea dumnevoastră comunicați asta medicului stomatolog. O zi frumoasă!

   Răspunde

 6. Diana

  Buna ziua, au trecut 6 zile de când mi am scos măseaua de minte și încă am dureri foarte mari( mă trezesc la ore foarte târzii din cauza durerii) iar pastilele nu iei fac efectul. Am observat și un miros neplăcut. Ce îmi recomandați?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este important să mergeți la medicul stomatolog pentru a vedea dacă zona a fost igienizată corect. Dacă simțiți dureri și miros neplăcut este posibil ca zona să nu fi fost igienizată corect și să fi aparut o infecție. Pentru programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9134. O zi frumoasă!

   Răspunde

 7. Georgiana

  Buna ziua!
  Acum 3 zile mi-am scos maseaua de minte, procedura a fost putin mai complicata deoarece era inclusa și mi-au împins mult in buza provocandu-mi inflamarea gingiei și a buzei..Pe lângă durerile care am citit ca ar fi normale dupa interventie, am dureri constante de cap și amețeli, este normal? Cât ar trebui sa dureze aceste dureri?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În mod normal, durerea, umflatul și alte simptome post-intervenție durează câteva zile, până la 7 zile. Dacă acestea nu trec în decursul unei săptămâni, este necesar să mergeți să discutați cu medicul dumneavoastră stomatolog.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Dacă durerile persistă foarte mult timp după extracție, este necesar să veniți la un consult stomatologic pentru a vedea cu ce probleme vă confruntați și pentru a recomanda tratamentul potrivit. Vă puteți programa la numărul de telefon 021 9134.

   Răspunde

 8. Bompa Ana

  Bună ziua,în urma cu 4 zile mi s a scos un molar de minte, după 2 zile de la extracție s a inflamat falca și ma doare,locul maselei nu doare la atingere cu limba.Ce as putea face ?Mulțumesc anticipat.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este necesar să veniți în clinică, pentru ca un medic stomatolog să verifice clinic cavitatea orală. În cadrul consultației, vi se va recomanda tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

   Răspunde

 9. Diana

  Bună ziua. Tocmai ce mi s-a extras măseaua de minte…începe sa îmi treacă efectul anesteziei. Problema e ca ms doare destul de tare în gat în partea de unde mi-a fost extrasa măseaua și simt un disconfort la nas cumva…e normal??

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Dacă această durere nu a trecut încă, este necesar să veniți să vă vadă un medic stomatolog. El vă transmite care este cauza durerii și care este tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

   Răspunde

 10. Țurcanu Andrea Dionisia

  Bună ziua,pe data de 28.09.2023 adică acum 5 zile mi am scos 2 masele de minte și încă am dureri și sun umflata . Este normal ? Și pastilele nu și mai fac efectul.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Vă recomandăm să mergeți cât mai repede la un consult stomatologic pentru a verifica cu ce afecțiuni vă confruntați. Medicul stomatolog va examina cavitatea orală și zona umflată, iar apoi vă va propune un tratament potrivit. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Vă recomandăm să mergeți cât mai repede la un consult stomatologic pentru a verifica cu ce afecțiuni vă confruntați. Medicul stomatolog va examina cavitatea orală și zona umflată, iar apoi vă va propune un tratament potrivit. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 11. Andreea

  Bună ziua , mi am scos 2 masele de minte și am avut Infecție am fost la dentist și mi a dat sa iau antibiotic , mi s a dezumflat in mare parte doar puțin mai sunt umflata și totuși cam de 2 săptămâni parca nu mai trece. E normal sa se dezumfle așa greu ?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă recomandăm să cereți și o a doua opinie medicală, pentru a vă asigura că infecția a fost complet îndepărtată. Medicul stomatolog este în măsură să vă spună de ce procesul de vindecare durează atât de mult și să vă propună tratamentul potrivit. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 12. Bratu Mihaela Cristina

  Bună ziua! Acum 6 zile am avut o extracție dentara durerile sunt ca în prima zi nu se ameliorează nici măcar cu analgezice. Ce pot face în această situație.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a merge la un consult stomatologic pentru ca medicul să poată examina zona extracției și să afle de ce durererea persistă încă. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! După o extracție, este foarte important să țineți cont de recomandările medicului stomatolog, pentru a opri sângerarea și a grăbi vindecarea. Dacă sângerarea nu se oprește, mergeți cât mai repede la medicul stomatolog, pentru a verifica zona extracției și a vă propune tratamentul potrivit. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 13. Ivan Georgiana

  Bună ziua ,am scos acum 3, 4 ore o măsea de minte.E normal ca după ce trece efectul anesteziei sa doară toată gura …..inclusiv și tâmplă,capul

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Durerile de după o extracție dentară sunt normale. Este foarte important să respectați recomandările medicului stomatolog, iar pentru a reduce durerea puteți administra un antiinflamator. Totuși, dacă durerea persită mai mult de 2-3 zile, este indicat să reveniți pentru un consult stomatologic.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777