Câte tipuri de fațete dentare există și care sunt avantajele și dezavantajele acestora

 

Asistenta medicala in stanga, medic stomatolog in dreapta impreuna cu pacientul in cabinet
La Clinicile Dentare Dr. Leahu există mai multe tipuri de fațete dentare, însă doar cu ajutorul unui medic specialist în protetică dentară vei alege tratamentul potrivit pentru tine.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 15 decembrie 2021

Vizualizat de 1.405 utilizator/i

Dacă îți dorești un zâmbet fără cusur și o dantură impecabilă și complet albă, noi avem soluția potrivită pentru tine! Tratamentul cu fațete dentare oferă pe lângă rezultatele spectaculoase și încredere și stimă de sine și un zâmbet imaculat, fără pete, într-un timp neimaginabil.

La Clinicile Dentare Dr. Leahu există mai multe tipuri de fațete dentare, însă doar cu ajutorul unui medic specialist în protetică dentară vei alege tratamentul potrivit pentru tine. În continuare te lăsăm să descoperi toate informații utile cu privire la fațetele dentare, timpul de realizare al acestora și cât de importantă este tehnologia modernă în desfășurarea tratamentului stomatologic.

Ce sunt fațetele dentare și când sunt recomandate

Fațetele dentare sunt piese protetice sub forma unor pelicule fine care acoperă partea externă, vizibilă a dintelui. În general, acestea sunt indicate pacienților care fie au probleme cu dinții din față, cei superiori sau inferiori, fie au anumite imperfecțiuni, precum: fisuri, dinți ciobiți ori tociți. De asemenea, fațetele sunt recomandate și persoanelor cu diastemă dentară, adică strungăreață, acel spațiu inestetic la nivelul dinților frontali.

 Când este recomandată fațetarea dinților

Medicii stomatologi recomandă fațetarea dinților atunci când există anumite probleme legate de estetica dinților sau atunci când pacientul își dorește un zâmbet perfect, demn de orice moment al vieții. Spre exemplu, dacă dantura ta prezintă anumite zgârieturi, pete sau dacă culoarea dinților este îngălbenită, atunci este esențial să știi că fațetarea dinților reprezintă soluția potrivită pentru tine.

Zambetul unei paciente

Tratamentul cu fațete dentare oferă pe lângă rezultatele spectaculoase și încredere și stimă de sine și un zâmbet imaculat

Tipuri de fațete dentare

Dr. Diana Andrei, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu, ne explică faptul că fațetele dentare au scopul de a îmbunătăți aspectul zâmbetului, atunci când pacientul are dinții tociți, asimetrici, ușor nealiniați sau înghesuiți sau atunci când zâmbetul prezintă o culoare neuniformă. Fațetele dentare sunt foarte subțiri și asemănătoare unor pelicule, având în unele zone grosime de doar 0.1 mm, ceea ce oferă un rezultat natural și frumos. În Clinicile Dentare Dr. Leahu există două tipuri de fațete dentare, și anume:

  • Fațete dentare din ceramică (porțelan);
  • Fațete dentare din compozit (din rășini compozite), adică dintr-un material din care se realizează și plombele.

Fațete dentare din ceramică

Ceramica reprezintă cel mai bun material în ceea ce privește estetica, aspectul acesteia rămânând nemodificat în timp. Aceste tipuri de fațete, din porțelan, au o rezistență superioară față de fațetele dentare din compozit.

Avantaje

Avantajul major al fațetelor din ceramică este că se poate alege culoarea și forma în funcție de dorințele pacientului. De asemenea, culoarea poate fi aleasă în așa fel încât să nu se observe diferența dintre dintele natural și cel îmbrăcat cu material ceramic. Totodată, acest material are o grosime foarte mică, astfel că nu se frezează exagerat de mult dintele, protejând, în același timp, foarte bine și gingia.

Un alt avantaj al fațetelor dentare din ceramică sau porțelan este că pot fi realizate digital, prin scanarea și realizarea fațetelor în cabinet, de către medicul stomatolog, cu ajutorul sistemului computerizat CEREC CAD/CAM. De asemenea, fațetele pot fi realizate și indirect, prin luarea unei amprente și colaborarea cu tehnicianul dentar.

Dezavantaje

Singurul dezavantaj al fațetelor dentare din ceramică ar fi acela legat de realizare. Dacă alegem să le realizăm cu ajutorul laboratorului și a tehnicienilor dentari, durata de execuție s-ar prelungi la câteva săptămâni, față de cele realizate digital, în cabinet, care pot fi gata chiar și într-o zi.

Fațete dentare din compozit

Timpul de realizare este și în acest caz un avantaj. Fațetele din compozit sunt perfecte pentru acei pacienți care preferă un tratament în doar o singură vizită, în cabinetul de medicină dentară.

Avantaje

Avantajul principal al acestora este că timpul de realizare este rapid, adică într-o singură ședință poți pleca acasă cu un zâmbet impecabil. Un alt avantaj al fațetelor dentare din compozit ar fi acela legat de frezarea dintelui. Astfel că, frezarea este una minimă, chiar mai mică decât în cazul fațetelor din ceramică. În ambele situații, metoda de realizare fiind una minim-invazivă.

Dezavantaje

Dezavantajul fațetelor dentare din compozit este că materialul din care sunt realizate suferă în timp un fenomen de „îmbătrânire”. Aspectul estetic are de suferit, iar rezistența nu este atât de mare ca în cazul fațetelor din ceramică. Acestea se pot ciobi sau fractura mult mai ușor la contactul cu alimente dure sau atunci când nu respectăm indicațiile medicului.

Cu toate acestea, alegerea potrivită a tipului de fațete dentare se realizează doar împreună cu medicul stomatolog specialist, în urma unui consult clinic, în cabinetul de medicină dentară.

Fațetele dentare la Clinicile Dr. Leahu se realizează cu ajutorul tehnologiei CEREC CAD/CAM

Medicii specialiști în protetică dentară din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu îți oferă soluția optimă de tratament cu fațete dentare ce sunt realizate cu ajutorul unei tehnologii moderne, CEREC CAD/CAM. Acest sistem computerizat ajută atât medicul, în realizarea tratamentului, cât și pacientul, în obținerea zâmbetul mult visat, într-un timp scurt.

Tehnologia CEREC CAD/CAM îți oferă un zâmbet fără cusur, cu dinți drepți și albi, într-un timp scurt, o singură ședință, și fără durere. Fațetele dentare realizate cu ajutorul acestei tehnici sunt confecționate din materiale 100% biocompatibile cu organismul uman. Ceramica aplicată este foarte bine tolerată de țesuturile moi, gingii, obraji și buze.

Cum arata fateta dentara

Fațetele dentare sunt foarte subțiri, asemănătoare unor pelicule fine și oferă un aspect natural dinților.

Cum se desfășoară tratamentul de fațetare a dinților

Primul pas în realizarea tratamentului cu fațete dentare este reprezentat de pregătirea dinților naturali. Se va curăța întreaga dantură cu ajutorul unui detartraj dentar cu ultrasunete, se va șlefui ușor dinții cărora li se vor aplica fațetele dentare, după care se va scana digital cavitatea orală. Acest lucru se va efectua cu ajutorul unei camere introrale moderne, care captează în detaliu dinții ce urmează să fie fațetați. După scanare se realizează design-ul computerizat al fațetelor dentare, unde specialistul împreună cu pacientul stabilesc forma și culoarea acestora. Ulterior, design-ul se va trimite aparatului de frezare iar în aceeași zi fețetele sunt gata pentru a fi aplicate.

În Clinicile Dentare Dr. Leahu, tratamentul de fațetare al dinților reprezintă soluția optimă și rapidă pentru a obține un zâmbet natural, mai alb și mai strălucitor. Dorința de a avea acest zâmbet frumos cu ajutorul fațetelor dentare trebuie discutată, în primul rând, cu medicul specialist în protetică dentară. Acesta îți va explica care este tipul de fațete dentare potrivit pentru tine și cum se desfășoară întreg planul de tratament.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777