Câte tipuri de radiografii dentare există și când sunt recomandate acestea?

 

femeie care realizeaza un tip de radiografie dentara si asistenta care seteaza aparatura digitala
Indiferent de câte tipuri de radiografii dentare îți recomandă medicul stomatolog, acestea sunt sigure și nu îți provoacă disconfort.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 28 aprilie 2021

Vizualizat de 4.806 utilizator/i

În stomatologie există mai multe tipuri de radiografii dentare pe care medicii le recomandă înainte de a începe un tratament sau chiar în timpul acestuia. Radiografia dentară este esențială atât pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor orale, cât și pentru monitorizarea evoluției planului de tratament. Astfel, medicii stomatologi folosesc mai multe tipuri de radiografii dentare care îi ajută să îți ofere sănătatea și frumusețea danturii. Pentru că știm cât de important este să fii pregătit și foarte bine informat, în continuare îți vom explica care sunt cele mai des utilizate tipuri de radiografii dentare, care sunt diferențele dintre acestea și când sunt recomandate.

Când este recomandată o radiografie dentară?

Noile tehnologii utilizate în domeniul medical au transformat de-a lungul timpului radiografiile dentare într-un proces sigur și rapid, care ajută medicii să obțină o imagine detaliată a dinților și a oaselor maxilare.

Radiografia dentară este esențială în organizarea unui plan de tratament stomatologic și este soluția corectă și concretă pentru obținerea unui rezultat excelent. Cu ajutorul diverselor tipuri de radiografii dentare se pot depista atât cariile dentare în stadiu incipient, cât și problemele de la vârful rădăcinii dinților, problemele de tip fractură sau problemele de poziționare ale molarilor de minte și existența dinților supranumerari.Radiografia dentară digitală este foarte sigură, este mult mai eficientă decât cea clasică, prin simplul fapt că putem mări imaginea după ce expunem pacientul la radiografia dentară. De asemenea, radiografia dentară digitală oferă cele mai fine detalii pentru medicul stomatolog, pentru a oferi un tratament stomatologic potrivit pacientului.

Tocmai pentru că diversele tipuri de radiografii dentare oferă informațiile necesare planului de tratament, acestea sunt necesare la primul consult stomatologic. Cu ajutorul radiografiilor dentare, medicul stomatolog poate să conducă tratamentul într-o zonă mult mai sigură. Senzorul digital este mult mai sensibil la fotonii radiațiilor, și atunci timpul efectiv de expunere pentru obținerea unei radiografii dentare este mult mai mic. Totul durează aproximativ 9 secunde, cu realizarea radiografiei și apariția imaginii (radiografiei) pe ecranul computerului.

Tipuri de radiografii dentare

Afecțiunile orale sunt diverse și pot duce la numeroase complicații, în funcție de stadiul în care se află. Tocmai de aceea, pentru a descoperi orice tip de afecțiune dentară la timp și pentru a preveni consecințele tratamentelor realizate incorect, există mai multe tipuri de radiografii dentare. Iată care sunt cele mai des recomandate radiografii dentare:

Radiografia panoramică

Radiografia panoramică este o imagine de ansamblu a cavității orale, care cuprinde informații despre ambele arcade dentare, atât partea superioară, cât și cea inferioară. De cele mai multe ori, medicii stomatologi au nevoie de un asemenea tip de radiografie dentară înainte de primul consult stomatologic. Odată ce medicul stomatolog analizează radiografia dentară și observă posibilele afecțiuni dentare,  realizează consultul clinic și confirmă stadiul de evoluție al afecțiunilor.

Radiografia panoramică mai poate fi recomandată și în cadrul vizitelor de rutină, odată la 6 luni, tocmai pentru ca medicul să poată verifica dacă între timp, de la ultima vizită, au apărut modificări la nivelul cavității orale.

Radiografia retroalveolară

Acest tip de radiografie dentară reprezintă una dintre cele mai simple investigații radiologice. Radiografia retroalveolară evidențiază dintele în întregime, cuprinzând coroana, rădăcina și osul în care este ancorat. Aceasta poate oferi informații despre un singur dinte sau despre un grup de 2-3 dinți. Tocmai de aceea, medicul îți poate recomanda să realizezi acest tip de radiografie atunci când are nevoie să observe anumite detalii. Cel mai adesea, medicul stomatolog recomandă radiografia retroalveolară atunci când pacientul se confruntă cu o carie interdentară, formată între doi dinți și greu de observat cu ochiul liber. Astfel, medicul poate vedea cu ajutorul radiografiei dentare în ce stadiu se află caria dentară respectivă și recomandă planul de tratament potrivit.

Radiografia ocluzală

Aceasta reprezintă un tip de radiografie dentară care oferă o imagine de ansamblu a unei arcade dentare complete, cea superioară sau cea inferioară. Cel mai adesea, medicul stomatolog recomandă acest tip de radiografie dentară atunci când are nevoie să verifice modul în care dinții sunt localizați și felul în care se dezvoltă. Tocmai de aceea, radiografia ocluzală este recomandată pentru examinarea dinților care încă nu au erupt, a fracturilor maxilare, a chisturilor sau a abceselor dentare.

Cum să te pregătești pentru o radiografie dentară?

Înainte de a face o radiografie dentară nu este necesar să te pregătești foarte mult. În cadrul clinicii stomatologice, echipa medicală îți va explica toți pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține radiografia dentară într-un mod corect și sigur.

În primul rând, este necesar să porți un echipament de protecție din plumb. Acest echipament este, de fapt, un șorț care îți acoperă zona toracală și zona tiroidei. Asistentul radiolog îți va explica cum trebuie să îl așezi astfel încât să te protejeze în totalitate. De asemenea, înainte de realizarea radiografiei dentare asistentul radiolog te va ruga să renunți la diferitele accesorii metalice, de exemplu, cercei sau ochelari de vedere.

asistent radiolog care echipeaza pacienta inainte de radiografia dentara

Indiferent de tipul radiografiei dentare, este necesar să porți vesta de protecție din plumb.

De ce radiografia dentară nu mai este periculoasă în ziua de azi?

Radiografia dentară digitală este foarte sigură, deoarece utilizează cu 80% mai puține radiații decât radiografiile clasice, iar timpul de expunere este foarte scurt. Întregul proces necesar realizării radiografiei dentare durează în jur de 5 minute, timp în care ajungi în sala de radiologie, te îmbraci cu șorțul de protecție și renunți la accesorii. Radiografia dentară propriu-zisă se realizează în aproximativ 9 secunde.

Radiografia dentară poate fi efectuată de câte ori este necesar, la indicația noastră, a medicilor, astfel încât să putem monitoriza tratamentul deja efectuat sau urmarea planului de tratament. Există un mit, într-adevăr, și întâlnim în fiecare zi cu pacienți care doresc să discutăm despre acest subiect la indicația noastră în privința radiografiei. Acest mit încă există datorită faptului că nu toți pacienții cunosc tehnologia digitală și, de asemenea, nu cunosc faptul că nu mai folosim filme care se developează și că nivelul de radiații este scăzut când folosim această tehnologie. Există acest mit în privința razelor care ne radiază la fiecare radiografie dentară, noi explicăm pacienților că este doar o discuție veche, un mit, și că această tehnologie nouă pe care noi o utilizăm în clinică nu mai poate afecta corpul pacientului. Astfel, putem face radiografii dentare de câte ori este necesar pentru că expunerea este foarte mică și foarte rapidă.

Concluzii

Orice tip de radiografie dentară digitală este mult mai eficientă decât radiografiile dentare clasice, deoarece imaginea nu doar că este mult mai clară și poate fi mărită, ci oferă posibilitatea observării celor mai fine detalii. Astfel, indiferent de câte tipuri de radiografii dentare ți se recomandă în timpul tratamentului stomatologic, nu trebuie să îți faci griji. Acestea nu doar că sunt foarte sigure, ci te ajută atât pe tine, cât și pe medicul stomatolog să obțineți sănătatea și frumusețea danturii.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777