search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
 • Română
it fr

Câți dinți avem și ce rol are fiecare

 

Femeie cu dinti albi, zambind
Un adult are 32 de dinți: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Pentru a-i menține sănătoși este nevoie de o igienă dentară riguroasă

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 2 | 27 decembrie 2017

Vizualizat de 74.852 utilizator/i

Dacă până acum am vorbit despre diverse teme care au legătură cu dinții și anume cum îi păstrăm sănătoși, cum îi putem curăța, ce alimente îi pot îmbolnăvi sau păta, în acest articol ne vom axa doar pe funcționalitatea lor: care este rolul dinților, câți dinți avem și în câte categorii se împart ei?

Dintele este un organ osos dur, de culoare alb-gălbuie, care se situează în cavitatea bucală și care are rolul principal de a sfâșia și mesteca alimentele, dar ajută și la vorbire. Un adult are 32 de dinți: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Arcada dentară este împărțită în arcada maxilară (dinții de sus) și arcada mandibulară (dinții de jos). De-a lungul vieții, omul are 2 dentiții, cea provizorie (dinții de lapte) și cea permanentă.

Dentiția provizorie (la copii) erupe de la 6 luni până la 3 ani. Cei 20 de dinți temporari sunt formați din 4 incisivi, 2 canini și 4 molari.

În jurul vârstei de 12 ani, dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți, astfel că până la vârsta de 13 ani, 28 de dinți își fac apariția pe arcadă, urmând ca molarii de minte să apară între 18 și 25 de ani sau chiar mai târziu. Există însă situații în care aceștia rămân incluși în osul maxilar.

Tipuri de dinți și rolul fiecăruia

Schema denumire dinti - cele doua arcade ce cuprind incisivi, canini, premolari si molari ai danturii unui om

În stomatologie, schema denumirii dinților se realizează și prin numerotarea acestora

Incisivii sunt dinții frontali care se găsesc atât în partea superioară, cât și în cea inferioară. Ei sunt localizați între canini și au rolul de a tăia mâncarea, dar și rol fonator (ajută la pronunția consoanelor). Printre altele, aceștia au și o funcție estetică, fiind primii care se observă atunci când vorbim sau zâmbim. Incisivii sunt de două feluri: centrali și laterali.

Caninii au o formă ascuțită și ajută la sfâșierea hranei. Se situează între incisivi și premolari și sunt foarte puternici. Vârful în forma de V al caninilor este denumit cuspid. După aceștia urmează premolarii, care sunt localizați între canini și molari. Au rol important în mestecarea alimentelor. Tot cu rol în masticație, molarii sunt localizați în spatele dinților premolari. Aceștia au 4 sau mai mulți cuspizi și 2, 3 sau mai multe rădăcini.

Acum că ați aflat mai multe detalii generale despre dinți, sperăm că următoarele articole vor fi mult mai ușor de înțeles pentru dumneavoastră, iar anumiți termeni nu vă vor mai face probleme atunci când doriți să aflați mai multe informații. Pentru programări sau orice alte curiozități aveți despre dinți și sănătatea orală, ne puteți suna la 021 9134!

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Câți dinți avem și ce rol are fiecare

 1. Mirela feraru

  Dr Leahu este ceva normal să am dureri dentare după polizare ? partea de sus .este nevoie de scoaterea nervilor ?Se poate cere garanție pentru dantură de porțelan partea de sus și cea de jos ambele costă 11mii lei .Aștept un răspuns dacă se poate.Vă mulțumesc..

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Sensibilitatea dentară poate apărea în urma intervențiilor stomatologice, dacă aceasta nu dispare în 2-3 zile, este recomandat să anunțați medicul stomatolog. În urma unui control și a unei radiografii dentare se poate decide dacă este necesar tratamentul endodontic, care implică scoaterea nervilor. De asemenea, medicul dumneavoastră stomatolog vă poate spune dacă vi se oferă o garanție pentru lucrările protetice.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134