
Vizualizat de 107.286 utilizator/i
Dacă până acum am vorbit despre diverse teme care au legătură cu dinții și anume cum îi păstrăm sănătoși, cum îi putem curăța, ce alimente îi pot îmbolnăvi sau păta, în acest articol ne vom axa doar pe funcționalitatea lor: care este rolul dinților, câți dinți avem și în câte categorii se împart ei?
Ce este dintele
Dintele este compus dintr-o coroană și una sau mai multe rădăcini aflate în osul maxilar și mandibular. De asemenea, rădăcina dintelui este acoperită de țesuturile moi, mai exact de gingie. Aceasta fiind dublă față de coroana dentară.
La exterior, coroana dentară este foarte bine protejată de smalț. Sub smalț se află dentina, care protejează, în același timp, rădăcina dintelui. Totodată, între smalț și dentină se regăsește pulpa dentară, care conține nervul dintelui și vasele nutritive. Atunci când nervul dintelui este afectat, această pulpă se inflamează și se transformă într-o pulpită dentară.
La interior, dintele este susținut de un sistem numit parodonțiu, format dintr-un ligament alveolo-dentar, care leagă stratul extern al rădăcinii numit cement de stratul intern al alveolei osoase. Printre fibrele acestui ligament se află un întreg sistem vaculo-nervos, care are rol de nutriție și ajută la funcționarea corectă a dintelui în timp ce mânânci sau vorbești.
Dentiția provizorie
Cu toții știm faptul că dentiția provizorie apare încă de când ne naștem, iar dinții de lapte sunt primii care apar în cavitatea bucală. Ordinea apariției acestora este următoarea:
– Incisivii centrali inferiori și superiori: sunt primii dinți de lapte care apar la copii;
– Incisivii laterali, care sunt în număr de 4 dinți;
– Caninii, tot în număr de 4;
– Molarii primari: sunt ultimii dinți de lapte care apar și sunt poziționați câte 2 pentru fiecare arcadă dentară;
– Molarii secundari: apar în același timp ca molarii primari și sunt poziționați tot în număr de 2 pentru fiecare arcadă.
Dinții de lapte au o importanță foarte mare pentru a avea mai târziu dinți permanenți foarte sănătoși. Acest lucru însemnând o grijă a părinților mărită în ceea ce privește igiena orală, mai ales în intervalul de 6 luni și 2 ani. Pe lângă igiena orală acasă, la fel de importante sunt și vizitele periodice la medicul stomatolog. Aceste vizite presupun diferite tratamente pentru dințișorii micuților, cum ar fi: tratarea anumitor afecțiuni existente sau prevenirea afecțiunile inexistente.
Schimbarea dinților de lapte cu dinții permanenți reprezintă un moment foarte important în viața copiilor. Astfel că această schimbare înseamnă un pas către maturitate.
Dentiția provizorie (la copii) erupe de la 6 luni până la 3 ani. Cei 20 de dinți temporari sunt formați din 4 incisivi, 2 canini și 4 molari.
În jurul vârstei de 12 ani, dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți, astfel că până la vârsta de 13 ani, 28 de dinți își fac apariția pe arcadă, urmând ca molarii de minte să apară între 18 și 25 de ani sau chiar mai târziu. Există însă situații în care aceștia rămân incluși în osul maxilar.
Tipuri de dinți și rolul fiecăruia

În stomatologie, schema denumirii dinților se realizează și prin numerotarea acestora
Incisivii
Incisivii sunt dinții frontali care se găsesc atât în partea superioară, cât și în cea inferioară. Ei sunt localizați între canini și au rolul de a tăia mâncarea, dar și rol fonator (ajută la pronunția consoanelor). Printre altele, aceștia au și o funcție estetică, fiind primii care se observă atunci când vorbim sau zâmbim. Incisivii sunt de două feluri: centrali și laterali.
Caninii
Caninii au o formă ascuțită și ajută la sfâșierea hranei. Se situează între incisivi și premolari și sunt foarte puternici. Vârful în forma de V al caninilor este denumit cuspid. Caninii au cea mai mare durată de viață, deoarece au o singură rădăcină, care este mai lungă decât rădăcinile dinților vecini. În cavitatea bucală există 4 canini, și anume: 2 canini superiori și 2 canini inferiori.
Premolarii
Premolarii sunt localizați între canini și molari și au rol important în mestecarea alimentelor. Aceștia sunt situați pe arcada maxiliară, adică pe arcada superioară a cavității bucale. Un adult care are o dantură sănătoasă are, de regulă, 4 premolari, doi în partea stângă a arcadei și 2 în partea dreaptă a acesteia. Premolarii au forma diferită față de canini, fiind mai mari și mai puternici, având anumite creste ce au rolul de a sfărâma și mârunți în timp ce mânânci.
Molarii
Tot cu rol în masticație, molarii sunt localizați în spatele dinților premolari. Aceștia au 4 sau mai mulți cuspizi și 2, 3 sau mai multe rădăcini. În mod normal, molarii sunt în număr de 12, formați din 4 grupe a câte 3 pentru fiecare parte a arcadei. Adică, 3 molari în partea stângă a arcadei maxilare și 3 molari în partea dreaptă a acesteia. La fel și în cazul molarilor din partea arcadei mandibulare. Însă, ce trebuie să știm despre cel de-al treilea molar este faptul că acesta este diferit față de ceilalți și poate erupe mult mai târziu, chiar și la vârsta de 20 de ani. Acest molar numindu-se molarul de minte.
Acum că ați aflat mai multe detalii generale despre dinți, sperăm că următoarele articole vor fi mult mai ușor de înțeles pentru dumneavoastră, iar anumiți termeni nu vă vor mai face probleme atunci când doriți să aflați mai multe informații. Pentru programări sau orice alte curiozități aveți despre dinți și sănătatea orală, ne puteți suna la 021 9134!
Mirela feraru
Dr Leahu este ceva normal să am dureri dentare după polizare ? partea de sus .este nevoie de scoaterea nervilor ?Se poate cere garanție pentru dantură de porțelan partea de sus și cea de jos ambele costă 11mii lei .Aștept un răspuns dacă se poate.Vă mulțumesc..
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Sensibilitatea dentară poate apărea în urma intervențiilor stomatologice, dacă aceasta nu dispare în 2-3 zile, este recomandat să anunțați medicul stomatolog. În urma unui control și a unei radiografii dentare se poate decide dacă este necesar tratamentul endodontic, care implică scoaterea nervilor. De asemenea, medicul dumneavoastră stomatolog vă poate spune dacă vi se oferă o garanție pentru lucrările protetice.
Constantin
Va rog sa-mi spuneti cati dinti trebuie sa am pe o proteza dentara mobila, sus si jos?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Cel mai bine este să veniți să vă consulte un medic stomatolog pentru a primi un plan de tratament corect! Pentru programări ne puteți suna la numărul de telefon: 021 91 34.
Dobrean
Bună ziua….cât costă un implant???
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Costul unui implant dentar pornește de la 2 850 lei. Pentru mai multe informații despre prețurile din Clinicile Dentare Dr. Leahu, puteți vedea aici: https://cliniciledrleahu.ro/preturi-clinica-stomatologica/. Pentru o programare ne puteți lăsa numărul dumneavoastră de telefon sau puteți să sunați la 021 91 34 sau să vă programați prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. O zi bună!
ANA
BUNA ZIUA,AM SI EU O INTREBARE:STIU CA ACUM 2 ANI SA DAT O LEGE PENTRU CEI CU VENITURI FOARTE MICI,CU INDEMNIZATI,PENSIE HANDICAP CA AU GRATUIT LA STOMATOLOGIE,E ADEVARAT?ASTEPT RASPUNS MULTUMESC ANTICIPAT.
Elvira
Buna ziua, am 3 intrebari
1, un trebuie sa fie molarii inferiori fata de premolari: mai scurti sau la fel? Si suprafata lir de contact cum ar trebui sa fie??
2. Cuspizii interiori trebuie sa aiba contact cu cuspizii dintilor superiori?? Sah nu??
3. Am o ocluzie deschisa, incepand cu al 2lea premolar. In acest caz, se pot face coroane de zirconiu frezat sau sistemul computerizat nu face fata si trebuie coroane metaloceramice ??
Andreea Mosoiu
Bună ziua!
1. Dacă ne referim strict la forma normală a dinților, suprafața ocluzală (cea pe care se realizează masticația) a molarilor este ca dimensiune mai mare decât cea a premolarilor, iar într-o “aliniere” normală a dinților, ei se află aproximativ la același nivel de înălțime. Înălțimea depinde de mai mulți factori: nivel osos, nivel gingival, poziția dinților superiori.
2. Într-o ocluzie (mușcatura) corectă a dinților inferiori cu cei superiori, vârful cuspizilor vestibulari (cei spre obraz) ai molarilor inferiori intră în contact/sunt situați în dreptul șanțului intercuspidian al molarilor superiori și nu cu vârful cuspizilor acestora.
3. În cazul unei ocluzii deschise, de cele mai multe ori este nevoie de un examen clinic în care se poate decide necesitatea unui tratament ortodontic pentru o “aliniere” corectă a dinților pe arcade și tipul de material al viitoarelor coroane dentare.