Vizualizat de 4.477 utilizator/i
Caria dentară este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale pacienților noștri. Este foarte important să știm faptul că o simplă carie, ajunsă într-un stadiu avansat, poate avea efecte extrem de grave asupra întregii noastre danturi. Dacă te întrebi adesea care sunt cauzele apariției cariilor și de ce ni se strică dinții încă de la o vârstă fragedă, atunci, iată care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști!
Tipuri de carii dentare
De cele mai multe ori, cariile dentare nu prezintă simptome, dintele poate să pară sănătos și lipsit de urma unei afecțiuni. Cu toate acestea, cariile se pot forma și în interiorul dinților sau între aceștia, depistarea fiind posibilă doar în urma unui control stomatologic și a unei radiografii dentare.
Cariile dentare reprezintă o afecțiune extrem de răspândită ce se manifestă în mai multe tipuri, cariile dentare fiind împărțite în funcție de locul. Astfel, putem întâlni următoarele tipuri de carii dentare:
Carii coronare
Acest tip de carii dentare este cel mai frecvent întâlnit, atât la copii, cât și la adulți. De cele mai multe ori, cariile sunt localizate pe suprafața ocluzală, suprafața dintelui la nivelul căreia se realizează contactul dintre dinții superiori și inferiori, pe suprafața vizibilă a dintelui (carie de colet), dar și în zona dintre dinți, interdentară.
Carii radiculare
Odată cu înaintarea în vârstă apare și retracția gingivală, momentul în care rădăcina dintelui este expusă factorilor de risc, resturile alimentare și bacteriile prezente în mod normal în cavitatea bucală. Astfel, apar cariile radiculare, cariile care apar pe rădăcina dintelui, afectată fiind din cauza faptului că nu este acoperită de smalț.
Recidivele de carii
Cariile de acest tip se formează în jurul obturațiilor și coroanelor existente, aceste zone având tendința crescută de a acumula placă bacteriană. Placa bacteriană este un factor important în apariția și dezvoltarea cariilor. Cariile radiculare se pot observa doar cu ajutorul unei radiografii dentare, de aceea, este important să mergem la un control stomatologic preventiv. În Clinicile Dentare Dr. Leahu realizăm radiografii dentare pe loc, chiar înaintea controlului stomatologic. Medicul dentist poate depista astfel cariile dentare încă din stadiul incipient, prin examinarea suprafețelor vizibile sau prin intermediul radiografiei.
Simptomele cariei dentare
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre cariile dentare este acela că nu prezintă simptome până în momentul în care ajung într-un stadiu avansat. Atunci când o carie dentară provoacă o infecție, cele mai des întâlnite simptome sunt reprezentate de următoarele simptome: dureri, sensibilitate dentară, respirație urât mirositoare, gust neplăcut și existența petelor maro sau negre pe suprafața dinților.
Consumul de alimente dulci sau de băuturi fierbinți, reci sau acidulate poate deveni un adevărat calvar atunci când avem carii dentare, durerea se intensifică în momentul în care consumăm alimente de acest tip și, nu doar că nu ne mai putem bucura de momentul în care, de exemplu, vrem să bem un ceai fierbinte, ci durerea ne poate afecta pe o perioadă mai lungă de timp, fiind nevoiți să apelăm la medicamente pentru a putea scăpa de momentul inconfortabil. Cariile complexe pot duce la apariția abceselor și a infecțiilor grave, iar netratarea acestora poate duce chiar și la pierderea dinților, ceea ce implică un tratament complex.
Petele negre de pe suprafața dinților sunt un simptom foarte cunoscut în ceea ce privește cariile dentare. Petele negre reprezintă suprafață afectată a dintelui, de cele mai multe ori, fiind chiar sub forma unor mici ,,găuri”. Durerea de la nivelul dinților apare atunci când cariile dentare se extind.
Cauzele cariilor dentare
Una dintre cele mai frecvente cauze a apariției cariilor dentare este igiena orală neficitară. Acumularea de bacterii orale pe suprafața dinților și lipsa unei igiene orale adecvate duce la formarea cariilor. De asemenea, consumul alimentelor dulci și neglijarea periajului dentare pot determina apariția cariilor dentare.
Alimentele dulci, care conțin o cantitate mare de zahăr împreună cu bacteriile din cavitatea orală produc acizi, aceștia atacă dintele în primele 20 de minute după masă. În timp, acizii distrug smalțul dintelui, ducând la apariția cariei dentare.
Băuturile carbogazoase afectează dinții în două moduri: prin conținutul de acizi (fosforic, citric și carbonic) și prin conținutul foarte mare de zahăr, ce favorizează înmulțirea bacteriilor care îl vor descompune apoi în acizi.
Acizii și zahărul fac o echipă bună în „misiunea” lor de a deteriora smalțul dentar și de a favoriza apariția sensibilității dentare. Cei mai afectați de consumul băuturilor carbogazoase sunt tinerii, deoarece consumă o cantitate foarte mare de astfel de băuturi.
Se spune că „băuturile carbogazoase fără zahăr nu produc carii”. Acesta este un mit întrucât și fără zahăr, acizii „se descurcă” destul de bine în deteriora dinții. Consumarea treptată a băuturile carbogazoase fără zahăr prelungește perioada în care pH-ul se menține scăzut, demineralizând dinții.
Ce preț are tratamentul cariilor dentare?
Tratamentul cariilor dentare se află în strânsă legătură cu stadiul în care afecțiunea se află. O carie incipientă se poate trata mult mai ușor, prin aplicarea unor soluții fluorizante care stopează dezvoltarea cariei. Costul pentru un astfel de tratament este unul mult mai redus decât în cazul în care caria se află într-un stadiu atât de avansatîncât afectează nervul și impune tratament de canal, urmat de aplicarea unei coroane dentare, întrucât dintele tratat endodontic este mult mai predispus fracturii dentare. Pentru orice tip de afecțiune dentară există o soluție, de exemplu, chiar și atunci când caria dentară a afectat o parte foarte mare a dintelui, se poate realiza o plombă iar pentru protejarea acesteia, dintele în cauză primește o coroană dentară .Coroana dentară readuce danturii atât funcția estetică, cât și cea masticatorie.
Tratamentul cariilor dentare, depinde de la o persoană la alta, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, planul de tratament este unul personalizat, tocmai pentru a putea ajuta pacientul să beneficieze de un tratament personalizat pentru problemele pe care le are cu dantura.
Cum prevenim apariția cariilor dentare
În primul rând, cariile dentare pot fi prevenite cu ajutorul unei igiene orale riguroase. Periajul dentar realizat de cel puțin două ori pe zi, dar și folosirea aței dentare și a apei de gură sunt extrem de importante pentru a avea o dantură sănătoasă.
De asemenea, vizita periodică la medicul dentist, indiferent dacă avem sau nu probleme este mai mult decât importantă. Așa cum am văzut anterior, radiografia dentară și consultul stomatologic la 6 luni te vor ajuta să descoperi cariile ce nu pot fi observate cu ochiul liber.
Pentru a ne feri de cariile dentare, medicii ne recomandă să evităm consumul de alcool și tutun și să evităm să ne supunem diverselor traumatisme ale dinților.
Chiar dacă nu putem să ne periem dinții după fiecare gustare din timpul zilei, putem încerca să ne clătim gura după fiecare masă, acest lucru ne va ajuta să înlăturăm bacteriile și substanțele care duc la dezvoltarea cariilor dentare.
Pentru a avea o dantură sănătoasă, lipsită de carii, trebuie să alegem o periuță de dinți care să curețe eficient și să înlăture resturile alimentare din locurile greu accesibile. Este indicat să schimbăm, periuța de dinți la fiecare 3 luni sau imediat după o gripă sau o afecțiune de la nivelul întregului organism pentru a nu favoriza dezvoltarea bacteriilor în cavitatea orală.