,,Cauzele mușcăturii incorecte și soluțiile de tratament.” – Interviu cu Dr. Paul Boboutanu, medic stomatolog

 

unit dentar in stanga, medic stomatolog in dreapta
Dr. Paul Boboutanu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Sibiu.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 2 | 6 mai 2022

Vizualizat de 879 utilizator/i

Mușcătura corectă a dinților îți permite să ai dantura sănătoasă și masticația corectă, pe toți dinții. De asemenea, aceasta te ajută să previi apariția afecțiunilor orale precum: gingivitele, parodontitele sau boala parodontală. Cu cât dinții sunt mai corect poziționați pe arcada dentară, cu atât riscul apariției cariilor și a fracturilor dentare este scăzut.

Descoperă în interviul cu Dr. Paul Boboutanu, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu Sibiu, care sunt cauzele ce duc la modificarea ocluziei și ce tratamente realizează medicii stomatologi.

Cu ce probleme se confruntă pacienții care vin în clinică?
Cel mai des întâlnesc pacienți ce se prezintă în clinică cu sensibilitate apărută la nivelul dinților, din cauza faptului că se confruntă cu carii dentare destul de avansate. Totodată, această sensibilitate mai provine și din cauza unor fracturi dentare provocate fie din cauze anumitor alimente foarte dure, fie în urma unor accidente, precum o căzătură.
Toate aceste lucruri pun în pericol atât dinții afectați, cât și mușcătura, în termeni medicali denumită și ocluzie. De aceea, este foarte important ca atunci când observăm orice modificare la nivelul danturii să mergem cât mai repede la un medic stomatolog.

Ce presupune o mușcătură corectă și cum ar trebui să arate aceasta?
Ocluzia sau în termeni populari, mușcătura, pentru a fi corectă presupune ca dinții superiori să îi circumscrie pe cei inferiori, adică să îi acopere într-un grad redus pe cei inferiori. Totodată, contactele între dinți trebuie să fie simultane, multiple și echilibrate.

Care sunt cauzele ce duc la o mușcătură incorectă?
Există mai multe cauze care duc la modificarea mușcăturii, printre acestea se enumeră:
– pierderea unuia sau a mai multor dinți, care în timp duc la migrarea dinților rămași pe arcadă și astfel provoacă probleme la nivelul ocluziei;
– leziuni carioase netratate, care duc la distrucții majore ale dinților, motiv pentru care dinții nu mai realizează contacte corecte între ei;
– alinierea incorectă a dinților pe arcadă;
– obturații realizate greșit, care nu respectă morfologia naturală a dintelui și provoacă contacte premature sau uneori lipsa unui contact.

Cum putem să analizăm mușcătura în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Sibiu?
În clinica Dr. Leahu din Sibiu, dispunem de un dispozitiv care se numește T-scan, iar cu ajutorul unui senzor detectăm unde se află contactele incorecte între dinți. Pacientul este rugat să realizeze multiple mușcături pe senzorul acestui aparat, iar acesta ne indică dinții unde contactele nu se realizează în mod corect, iar mai apoi medicii stomatologi intervin la nivelul acestor dinți și echilibrează ocluzia.

Ce alte opțiuni există pentru corectarea mușcăturii?
Există și opțiunea ortodontică, în care un medic ortodont specialist, după analizarea situației din cavitatea bucală, aplică un aparat dentar care în timp realizează alinierea corectă a dinților. De asemenea, există și varianta protetică, atunci când realizăm o reabilitare totală cu coroane dentare pe care le putem așeza într-o ocluzie corectă.

Cum îi ajută aparatura digitală modernă din clinică pe pacienți să beneficieze de tratamente sigure și eficiente, într-un timp foarte scurt?
Aici doresc să le vorbesc pacienților despre sistemul CEREC 3D CAD/CAM. Acest sistem ne permite să realizăm un tratament protetic cu coroane dentare într-o singură ședință. După prepararea dintelui, medicul scanează cu ajutorul unui Primscan, care produce designul viitoarei coroane, dupa care o va pune într-o mașină de frezat pentru pregătirea și cimentarea acesteia în cavitatea orală a pacientului. Tot acest proces se realizează într-o singură ședință, iar pacientul beneficiază de un tratament rapid, sigur și de o calitate superioară.

Rețeaua Clinicilor Dentare Dr. Leahu se află într-o continuă dezvoltare, astfel echipa de medici stomatologi se mărește constant. Dacă vrei să faci parte dintr-o echipă dinamică și să te dezvolți pe plan profesional, atunci nu ezita să ne contactezi. Află care sunt posturile disponibile pe site-ul nostru, în secțiunea cariere, și scrie-ne la adresa de e-mail hr@drleahu.ro.
De asemenea, dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și ești în căutarea unei clinici stomatologice ce dispun de echipamente medicale moderne vino într-una dintre Clinicile Dentare Dr. Leahu prezente în București, Craiova, Ploiești, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Galați, Cluj-Napoca și Brașov. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34 sau prin WhatsApp la https://bit.ly/3vDGKPt.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “,,Cauzele mușcăturii incorecte și soluțiile de tratament.” – Interviu cu Dr. Paul Boboutanu, medic stomatolog

 1. Peliu Ileana

  Bună dimineața,tocmai ce am terminat de făcut o lucrare la un alt cabinet și voiam o părere dim partea dvs legat de partea de sus a dinților, nu cad peste cei de jos.Mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Puteți veni în clinică pentru o a doua opinie. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777