Ce alimente ai voie și ce trebuie să eviți după un implant dentar pentru o recuperare rapidă și corectă

 

zambet pacient implantologie
Pentru a avea o vindecare rapidă, după intervenția cu implant dentar este necesar să respecți indicațiile medicului implantolog

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 4 | 27 ianuarie 2023

Vizualizat de 12.135 utilizator/i

Odată cu inserarea implantului dentar este important să acordăm atenție atât alimentelor pe care le consumăm, cât și igienei orale, astfel încât să ne bucurăm de o vindecare rapidă și corectă, după intervenția chirurgicală. De asemenea, este necesar să mergem la controale periodice, o dată la 6 luni, pentru ca un medic stomatolog să verifice starea implanturilor dentare, dar și pentru a efectua o igienizare profesională.

Află din articolul următor care sunt indicațiile esențiale pentru a te bucura de o dantură fixă, întreaga viață.

De ce este importantă alimentația după un tratament cu implant dentar

În ceea ce privește tratamentul cu implant dentar, trebuie să știi că o alimentație corectă te va ajuta să te vindeci mai rapid. Tocmai de aceea, medicii stomatologi cu competențe în implantologie recomandă, după intervenția chirurgicală, consumul de alimente lichide sau semi lichide, precum: supă, iaurt, brânză de vaci moale, legume rase, sucuri de fructe fără zahăr, orez, paste etc.

În acest fel, vitaminele ce compun alimentele enumerate mai sus vor accelera procesul de vindecare, iar riscul de a pierde implantul dentar este redus. Dieta trebuie urmată timp de 10-14 zile de la intervenție, iar apoi se reintroduc treptat celelalte alimente.

Alimente pe care ai voie să le mănânci după implantul dentar

Pentru a avea o vindecare rapidă, după intervenția cu implant dentar, este necesar să consumi cât mai multe produse lactate, precum brânza de vaci, iaurturi, smântână, lapte sau chefir. Totodată, pentru absorbția de calciu se recomandă consumul de pește, care oferă suplimentul de vitamina D și omega 3 organismului. Nu uita de consumul de legume și fructe, care îți vor întări sistemul imunitar.

În prima săptămână de la operație se recomandă ca mâncarea să fie călduță și moale, iar în cazul băuturilor, cel mai bine este să consumi apă plată. Pentru a proteja implanturile proaspăt inserate este indicat, pentru o perioadă, să mesteci alimentele pe partea opusă. Mesele tale trebuie să fie cât mai variate și echilibrate, pentru a obține aportul de vitamine și minerale necesar vindecării.

Alimente interzise după intervenția de inserare a implantului dentar

Consumul unor alimente tari, fierbinți sau prea reci pot provoca răni la nivelul țesuturilor moi din zona operată. Tocmai de aceea, în perioada postoperatorie este interzis să consumi alimente crocante sau lipicoase, precum nucile, migdalele, bomboanele, caramelele etc. De asemenea, consumul de alcool, tutun, ceai sau produse condimentate poate încetini procesul de vindecare.

Ce lichide ai voie să consumi după tratamentul cu implant dentar

Perioada ce urmează, după inserarea implanturilor dentare, este decisivă pentru a obține cu succes un rezultat pe termen lung. Medicul implantolog îți va da o listă de indicații, ce va conține lucruri pe care ai voie și pe care nu ai voie să le faci timp de 3-6 luni, pentru a te vindeca corect. Printre alimentele pe care medicul le recomandă pentru consum, în această perioadă, află că inclusiv indicațiile în ceea ce privește lichidele trebuie respectate cu strictețe. Așadar, sucurile din fructe, care nu conțin zahăr și apă plată sunt cele mai potrivite băuturi pentru a te bucura de o vindecare rapidă și o dantură sănătoasă.

Alte sfaturi pentru o recuperare rapidă

Pentru a evita sângerările abundente trebuie să eviți clătirea cavității orale în primele 12 ore de la operație, pentru a nu îndepărta cheagul format. De asemenea, expunerea la soare, dușurile sau băile fierbinți, efortul fizic intens, statul cu capul aplecat în primele 72 de ore pot dăuna implantului dentar și sunt contraindicate. De asemenea, în cazul în care ești fumător, trebuie să știi că tutunul consumat în primele 3 zile de la intervenție încetinește viteza de vindecare și osteointegrare a implantului dentar.

Igiena orală se reia a doua zi după intervenție, evitându-se atingerea zonei operate. În ziua a 2-a și a 3-a folosește o periuță de dinți cu peri moi și apă, după care poți începe să folosești din nou pastă de dinți. De asemenea, în primele 3 săptămâni, igiena orală nu trebuie să includă utilizarea dușului bucal. Încearcă să nu atingi zona operată, să nu tragi de firele de sutură care acoperă implantul dentar. Controlul pentru îndepărtarea firelor se efectuează la 7-10 zile de la intervenție, urmând ca la 4-6 luni să mergi la medicul dentist pentru evaluarea stării de vindecare a gingiilor.

Un control periodic, de cel puțin două ori pe an, este esențial pentru menținerea danturii sănătoase și frumoase. O igienizare dentară profesională, realizată de către medicul stomatolog, te ajută să-ți menți dinții curați și impecabili. Reține faptul că nerespectarea igienei orale zilnice și a controalelor periodice, poate compromite rezultatul intervenției cu implanturi dentare.

Din 2013 și până în prezent, am rezolvat cu succes peste 3 500 de cazuri de refacere a întregii danturi și continuăm. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon 021 91 34. Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Ce alimente ai voie și ce trebuie să eviți după un implant dentar pentru o recuperare rapidă și corectă

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În cazul unei inflamații, recomandarea noastră este de a merge la un consult stomatologic, pentru ca medicul specialist să analizeze gingia și să vă recomande tratamentul potrivit. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 1. pop remus

  buna ziua, mi s-a facut o gingivoplastie cu laser prin care mi s-au dezgolit prea mult din dinti ,adica acum sunt prea lati ,la fel si gingia din spatele dintilor frontali .As vrea sa stiu daca se mai poate face ceva ca sa creasca gingia inapoi .

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este de a merge la un consult de specialitate, la un medic parodontolog care să analizeze efectele tratamentului realizat. Acesta vă va recomanda apoi soluțiile potrivite pentru a vă bucura de o dantură sănătoasă, care să aibă aspectul dorit. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777