Ce atitudine trebuie să aibă părinții în cabinetul de stomatologie copii

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 24 ianuarie 2017

Vizualizat de 2.133 utilizator/i

Sănătatea copiilor este deosebit de importantă pentru părinți, iar atunci când cei mici au o problemă aceștia pot avea o atitudine nepotrivită, care nu va face altceva decât să îi creeze micului pacient o starea de agitație.

Există o relație de interdependență între educația copilului și comportamentul său la tratamentul stomatologic. Altfel spus, orice experiență negativă anterioară în cabinetul de stomatologie pentru copii poate induce frică acestuia, care va încerca în permanență să evite situațiile care au produs-o. Foarte important este ca părinții să transforme orice situație negativă prin care a trecut cel mic într-o experiență de înțelegere și empatizare. Cel mai bun exemplu este un copil care a ajuns într-un cabinet de stomatologie cu dureri foarte mari, iar dentistul, nefiind un bun pedagog, i-a transformat vizita într-un coșmar. Ideal este ca pe tot parcursul ședinței parintele să aibă un contact direct cu cel mic, să îl ajute pe medicul dentist pentru copii să îi acapereze celui mic atenția și să îi capete puțin câte puțin încrederea.

Orice s-ar fi întâmplat în trecut, să știi că în clinicile dentare dr. Leahu nu se va mai repeta. În primul rând, specialiștii în stomatologia pentru copii sunt buni pedagogi, știu exact cum să îl facă pe cel mic să fie atent la sfaturile lor și să clădească o relație de încredere, pentru bunul-mers al tratamentului.

Părinții cu o atitudine pozitivă, de înțelegere și acceptare a tratamentului vor avea copii cu un comportament favorabil în ceea ce privește actul stomatologic. La polul opus, părinții anxioși, fricoși, le vor transmite celor mici un comportament negativ și defensiv în fața unei situații negative care nu se va mai repeta, aceștia din urmă devenind temători.

Relația părinte-copil este, de asemenea, importantă pentru o bună colaborare a copilului cu medicul dentist. Există 5 tipuri de comportament ale părinților care ajung în cabinetul de stomatologie pentru copii:

1)      Dacă părintele nu oferă afecțiune copilului sau chiar îl respinge, cel mic va fi dominat de resentimente, devine mânios, anxios, plânge ușor, făcând orice pentru a atrage atenția părinților.

2)      Părintele supraprotector este, de asemenea, supraindulgent. În acest caz copilul prezintă o maturizare psihologică întârziată, de obicei este atenție din partea adulților (părinte, dentist).

3)       În cazul părintelui supraprotector dominator, copilul face lucruri împotriva propriei voințe doar pentru a-i face pe plac părintelui.

4)       Există și părinți care își identifică propria viață cu a copilului. În acest caz copilul se simte în permanență vinovat, pentru că nu se poate ridica la nivelul așteptărilor părintelui, își pierde încrederea în propria-i persoană, devine foarte sensibil, plângând din orice motiv.

5)      Părintele autoritar impune copilului o disciplină foarte strictă și pedepse pe măsură, dacă acesta încalcă regulile impuse. Copilul acceptă tratamentul de stomatologie pentru copii de teama unor pedepse.

 Avantajele neparticipării părintelui anxios, fricos sau nervos la vizita în cabinetul de stomatologie pentru copii:

  • părintele sau persoanele anxioase din anturajul copilului vor transmite emoțiile celui mic și acesta va dezvolta un comportament negativ față de tratament
  • evitarea întreruperii tratamentului prin sfaturi sau comenzi date copilului
  • stabilirea unei relații bazate pe încredere între medicul dentist și copil
  • se evită distribuirea atenției medicului între copil și părinte
  • se evită distribuirea atenției copilului între părinte și medic

 Ce tipuri de părinți ar trebui să asiste la vizita cu medicul dentist:

  • părinții cu atitudine tonică, de înțelegere și de acceptare a tratamentului vor avea copii care vor accepta, de asemenea, tratamentul
  • este binecunoscut faptul că micii pacienți, de sub 2-3 ani stabilesc o legătură foarte puternică cu părinții lor; astfel, prezența părintelui în cabinetul de stomatologie pentru copii poate fi de mare ajutor în comunicarea cu aceștia, evitându-se totodată sentimentul de frică de necunoscut și abandon a copiilor de această vârstă
  • de asemenea, părintele poate fi de mare ajutor în comunicarea cu copii cu dizabilități
  • uneori, copilul poate avea sentimentul de siguranță prin prezența părintelui în cabinetul stomatologic.

Dacă doriți să participați la tratamentul stomatologic a celui mic, trebuie să fiți un sprijin pentru el, dar nu trebuie să interveniți prea mult. Cel mai bine este să lăsați medicul dentist pentru copii să îi explice micului pacient ce urmează să se întâmple și de ce este necesar să avem dințișori sănătoși.

Dr. Anca Gherghe
Ultimele postari ale lui Dr. Anca Gherghe (vezi toate)

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777