Ce doza de radiatie primesti la o radiografie dentara si cat de daunatoare este ea?

 

Bărbat care face o radiografie dentară totală OPG
Radiografia dentară este esențială pentru stabilitarea unui diagnostic corect și pentru un tratament eficient

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 19 martie 2018

Vizualizat de 16.439 utilizator/i

În condiţiile actuale ale societăţii moderne, asistăm la o dezvoltare fără precedent a ştiinţei şi tehnologiei, de aceea cu toţii ne confruntăm cu riscuri în viaţa de zi cu zi. Este imposibil să le eliminăm pe toate, dar este posibil să le reducem. Nici o activitate sau o practică umană nu este total lipsită de riscuri asociate. În general, societatea acceptă riscul asociat pentru a obține beneficiile relevante. În articolul de faţă o să discutăm câteva aspecte referitoare la radiaţiile la care suntem supuşi pentru tratamente în stomatologia modernă, deoarece asistăm zilnic la refuzul pacienţilor de a face o radiografie dentară, din cauza ideilor preconcepute şi lipsei de informare corectă şi completă.

Efectul radiaţiilor asupra sănătăţii este o teamă cumva firească a omului modern, întrucât tehnologia de astăzi ne-a pus în preajma radiaţiilor pretutindeni. Însă, fără o analiză corectă a situaţiei, devenim paranoici în încercarea de a elimina la maximum nivelul de radiaţii la care suntem expuşi, în cazul acesta, singura situaţie valabilă pare a fi să locuim în vid!” spune dr. Laura Apostol.

Ce nu știai despre radiații și radiografia dentară

 1. Simplul fapt că existăm înseamnă radiaţie? Propriul nostru organism conţine şi emite radiaţii, puse pe seama dezintegrării atomilor de potasiu. Omul are în componenţă aproximativ 30-40 mg de potasiu, ceea ce înseamnă o radiaţie de 0,39 μSv. Dormitul în acelaşi pat cu persoana iubită înseamnă de asemenea radiaţie, deoarece cu toţii avem material radioactiv în organism!
 2. Faptul că trăim pe Terra înseamnă sursă de radiaţie? Pământul în sine este radioactiv, prin izotopii de uraniu şi thorium pe are îi conţine. Astfel, suma radiaţiilor pe care le primim de la Terra într-un an este egală cu 0,48 μSv.
 3. Dacă vreţi să călătoriţi în spaţiu, să ştiţi că acesta este un mediu mai puţin prietenos organismului uman, generator cu 80 de μSv în plus faţă de Terra.
 4. Apa, elementul esenţial fără de care nu putem supravieţui conţine radiaţii? Prin conţinutul de tritiu pe care îl are, absorbim aproximativ 50 de μSv într-un an.
 5. O călătorie cu avionul presupune o sursă suplimentară de radiaţie? În primul rând aparatul de scanat din aeroport este responsabil de iradierea cu o cantitate de 0,015-0,88 μSv. Odată trecut de aparatul de scanat radiaţiile nu s-au terminat! Orice minut de călătorie cu avionul vă expune corpul la o radiaţie cosmică de 0,04 μSv.
 6. Locuinţa dumneavoastră reprezintă sursă de radiaţii? De exemplu, dacă locuiţi într-o clădire din piatră, cărămidă sau beton vă expuneţi unor radiaţii de 70 μSv/ Nici mobilierul sau bibelourile nu ne feresc de radiaţii. Piatra de mină folosită pentru blatul de bucătărie conţine elemente radioactive, la fel şi bibelourile primite moştenire de la bunica conţin elemente radioactive neprietenoase cu organismul uman.
 7. Obiectele de care ne folosim zilnic în era modernă sunt surse de radiaţii? Monitorul tip CRT, atunci când este pornit emite radiaţii însumate la aproximativ 10 μSv/an. Undele Wi-Fi reprezintă alta sursă importantă de radiaţii la care suntem supuşi zilnic. Smartphone-ul, prietenul din buzunarul omului modern reprezintă de asemenea o sursă de radiaţii.
 8. Mâncarea consumată zilnic este sursă de radiaţii? Bananele nu sunt o excepţie. Doza de radiaţie emisă de o banana este de 0,1 μSv. Anual, doza de radiaţii provenită din alimente este de aproximativ 300-400 de μSv.
 9. Cititul înseamnă iradiere? Lemnul din care este procesată hârtia conţine material radioactiv, astfel că, dacă lecturezi 3 ore zi, timp de un an, doza de radiaţii este egală cu 1 μSv.
 10. Viciile reprezintă sursă de radiaţii? În urma fumatului unui pachet şi jumătate de tigări/zi, în plămâni se depune plumb radioactiv, care generează o cantitate de aproximativ 40μSv/
 11. Sănătatea însăşi presupune iradiere? Un medic generalist sau stomatolog, de cele mai multe ori, pentru a pune un diagnostic corect are nevoie şi de examene complementare, cum ar fi radiografia, computerul tomograf sau RMN-ul. În domeniul stomatologiei, o radiografie retroalveolară generează o cantitate de radiaţii de 1-2 μSv, în timp ce o radiografie panoramică digitală 6-7 μSv.

“Doza anuală de risc la care se consideră ca poate apărea cancerul este de 100 000 μSv, doza anuală la care poate apărea starea de greaţă sau vomă este de 2 000 000 μSv, iar doza letală este de 10 000 000 μSv. Având aceste cifre, puteţi face un simplu calcul pentru a vedea câte radiografii sunt necesare pentru ca medicul stomatolog să vă pună viaţa în pericol, “ spune dr. Laura Apostol.

Radiografia dentară totală sau CT, esențiale și inofensive

Dacă data viitoare când mergeţi la medicul stomatolog acesta vă cere să faceţi radiografie dentară totală, panoramică (OPG) sau computer tomograf (CT) înainte şi după finalizarea tratamentului, staţi liniştiţi, nu există niciun motiv de îngrijorare! Din contră, aceasta este esenţială pentru tratamentul şi sănătatea dinţilor dumneavoastră, iar medicul nu v-ar cere să faceţi radiografia nejustificat!

Dacă ar fi să concluzionăm, pare să nu existe vreo posibilitate de a exista fără a fi expuşi la radiaţii. Propriul organism, mediul în care trăim, elementele esenţiale nouă pentru a supravieţui, aerul, apa, alimentele, dormitul cu persoana iubită, călătoriile, plăcerile şi viciile omului modern, toate adunate ne expun zilnic riscului radiaţiilor. Radiația, precum cea provenită din radiografiile dentare, ar trebui privită din perspectiva că beneficiul acesteia pentru omenire este mai puțin dăunător decât de la mulți alți agenți şi de aceea, trebuie doar să trecem prin filtrul gândirii şi să cântărim beneficiile versus consecinţele!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777