search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • ro
it

Ce este abcesul dentar și cum se tratează?

 

Nu exista nu se poate

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 2 | 28 martie 2017

Vizualizat de 56.027 utilizator/i

Abcesul dentar este o problemă cunoscută mai ales în cazul persoanelor care nu vizitează medicul dentist prea des, ci doar atunci când resimt durere sau disconfort.

O să vorbim despre două tipuri de abces dentar:

  • Periapical – situat la vârful rădăcinii dintelui și este provocat în general de infecția nervului dentar;
  • Parodontal – se prezintă de obicei sub formă de umflătură sau infecție la nivelul gingiei.

Ce este abcesul dentar periapical?

Abcesul dentar periapical apare de obicei, în urma unei carii, dar și în urma unei traume sau unui tratament de canal efectuat incorect. În momentul în care caria avansează și ajunge la pulpa dentară, bacteriile pot traversa rădăcina dentară și pot ajunge în zona apexului. Aici bacteriile interacționează cu țesuturile, acest lucru ducând la inflamație și infecție.

Abcesul dentar periapical poate fi destul de dureros și de periculos deoarece, dacă nu este tratat corespunzător,  se poate extinde la alte țesuturi de la nivelul capului și gâtului, provocând probleme complexe.

Cum poate fi tratat?

Abcesul dentar periapical se tratează prin intermediul tratamentului endodontic (de canal). Acesta presupune îndepărtarea pulpei dentare și aplicarea unor substanțe dezinfectante pentru a elimina bacteriile și infecția. Apoi, canalele sunt obturate utilizând material biocompatibil și urmează a fi sigilate cu ajutorul unei coroane dentare. După curățarea și obturarea canalului, abcesul este drenat.

În cazul în care medicul endodont constată că dintele este mult prea afectat în urma infecției, se poate ajunge chiar și  la extracția acestuia. Dacă așteptați până în momentul în care situația se agravează, atunci există o posibilitate destul de mare să vă pierdeți unul sau mai mulți dinți afectați de infecție.

 Ce este abcesul dentar parodontal?

Abcesul dentar parodontal este o infecție care se acumulează în pungile parodontale, adică în spațiul dintre gingia inflamată și dinte. Acest tip de abces apare în special în cazul pacienților care suferă de o boală parodontală, atunci când pungile din jurul dinților se închid.

Deși durerea provocată de acest tip de abces este mult mai mică decât în cazul abcesului dentar periapical, el poate provoca inflamarea gingiei și disconfort persoanei afectate. În foarte puține cazuri abcesul dentar parodontal poate declanșa simptome tipice infecției, cum ar fi febra.

Indiferent de intensitatea simptomelor prezente, nu trebuie să treceți cu vederea această afecțiune și este absolut necesar să vă prezentați la orice clinică stomatologică Dr. Leahu pentru a trata corespunzător abcesul dentar.

Cum poate fi tratat?

Tratamentul stomatologic presupune drenarea infecției. Utilizând anestezic, infecția este drenată prin spațiul dintre dinte și gingie.  În cazurile extreme în care boala parodontală este foarte avansată, singura soluție pentru a scăpa de infecție poate fi extracția dentară.  De aceea, este recomandat să nu ignorati semnele care indică apariția unei infecții și mergeți imediat la medicul dentist pentru a va trata corespunzător.

De cele mai multe ori, abcesul dentar parodontal este tratat doar prin drenaj, nefiind necesară administrarea altor medicamente. Cu toate acestea, există și cazuri în care este necesară administrarea antibioticelor pentru a scăpa de infecția dentară.

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Ce este abcesul dentar și cum se tratează?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134