Ce este de făcut dacă ți-ai rupt un dinte?

 

Medic stomatolog care examinează o pacientă cu dinte rupt
Un dinte rupt este, de obicei, o urgență stomatologică, ce trebuie tratată cu seriozitate. Vizita la medic trebuie programată cât mai repede

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 4 | 1 august 2018

Vizualizat de 25.313 utilizator/i

Asemeni tuturor părților din corp, și dinții pot suferi diferite traumatisme. Din greșeală sau poate în urma unei lovituri puternice, există șanse ca dinții să se ciobească sau chiar să se rupă cu tot cu rădăcină. Totuși, ce este de făcut atunci când suferim un astfel de accident și care sunt pașii care trebuie urmați?

E drept că mulți pacienți, mai ales cei din mediul urban, se prezintă la medicul stomatolog după ce au suferit un traumatism. Din păcate, unii o fac mult prea târziu și, în cele mai multe cazuri dintele nu mai poate fi salvat.

„Traumatismele pot fi diferite, în funcție de șoc, de impact. Un dinte poate să iasă cu totul sau doar să se ciobească. De preferat este ca cel care a suferit un traumatism să vină la stomatolog în următoarea oră, chiar dacă aparent, dintele se mișcă doar puțin. Este indicat să recupereze partea de dinte, chiar dacă s-a rupt doar un colt, să zicem. Acesta poate fi lipit la loc”, explică Dr. Ruxandra Diculescu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dr. Leahu.

Cum se păstrează dintele rupt?

Întrebată cum ar trebui să fie păstrat dintele care a suferit un traumatism, Dr. Ruxandra Diculescu explică: „Bucata de dinte ruptă poate fi ținută fie în saliva, fie în lapte sau în ser fiziologic. Acesta se poate replanta dacă se ajunge în timp util. Dacă s-a ciobit puțin, acolo se poate face o plombă”.

De obicei, cele mai frecvente traumatisme sunt în grupul central de dinți, aceștia fiind, de altfel, cei mai expuși. Sunt cazuri când se poate rupe și o măsea, însă acestea sunt mai rare. „Molarii se pot replanta mai greu, pentru că au trei rădăcini. E greu de crezut că acesta poate ieși cu totul. Dinții din față au doar o rădăcină și osul este mult mai subțire”, mai spus Dr. Ruxandra Diculescu.

Conform medicului stomatolog, un dinte care a suferit tratament pe canal este mai predispus unui traumatism. Totodată, la polul opus, un dinte cu nervul lui, este mai rezistent.

Cum evităm traumatismul dinților

Cum ne putem feri de un eventual traumatism? “Nu există o rețetă, însă pentru a evita ruperea unui dintre, trebuie să ne ferim de eventualele lovituri și chiar de ceea ce mâncăm. Căci, chiar și un sâmbure poate duce la ruperea unui dinte”, concluzionează Dr. Ruxandra Diculescu.

Ați suferit un traumatism? Nimic mai simplu, sunați pentru o programare la Clinicile Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9777.

Când devine dintele rupt o urgență medicală?

Traumatismul dento-alveolar, așa cum este un dinte rupt numit de către medicii stomatologi trebuie tratat cu foarte multă seriozitate deoarece poate provoca modificări ireversibile asupra dentiției. Un dinte rupt devine o urgență stomatologică/ atunci când are loc avulsia dentară, adică atunci când dintele este eliminat accidental din alveola sa. În acest caz, poate fi salvat prin reașezarea în 30, maximum 60 de minute de la accident și numai dacă dintele este integru. De asemenea, un dinte rupt devine o urgență dentară atunci când apare luxația dentară. Aceasta reprezintă deplasarea anormală a dintelui în alveola sa, ca urmare a unei leziuni traumatice. Tratamentul de urgență stomatologică este reprezentat de repoziționarea (manuală sau chirurgicală) a dintelui în alveolă, urmată de imobilizare.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Ce este de făcut dacă ți-ai rupt un dinte?

  1. Bordei Mihaela

    Bună seara! O întrebare am..Ce este de făcut în cazul în care copilul și-a rupt dintele de lapte (rădăcina fiind încă în gingie) ?
    Mulțumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Buna dimineata! Este necesar sa veniti cu copilul la un consult stomatologic de specialitate, unde sa vada un medic pedodont ce s-a intamplat cu dintisorul si sa va spuna ce este de facut. Pentru programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

  2. Marius

    Buna ziua,
    Mi s-a rupt o bucatica din incisivul de sus cand am muscat din ceva mai tare, Mi-a fost reconstruita bucatica de dinte de 3 ori, de catre 2 medici stomatologi diferiti, si s-a desprins din nou, ultimele doua date la o saptamana, chiar daca am muscat din ceva foarte moale. Eu cred ca materialele folosite nu au fost de calitate. Exista totusi un material / adeziv care sa tina pentru o perioada lunga?
    Multumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Puteți opta pentru o coroană dentară pe incisivul respectiv. Vă așteptăm la un consult stomatologic pentru a vedea cum se prezintă dintele și pentru a vă recomanda tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777