search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • Română
it fr

Ce este gutiera de bruxism și cum se folosește?

 


Gutiera bruxism

De: | Etichete: , , | Comentarii: 0 | 25 iunie 2019

Vizualizat de 11.971 utilizator/i

Cine nu și-a scrâșnit măcar o dată dinții? Acesta este un obicei nesănătos pe care-l au mulți dintre oameni și poartă denumirea, în stomatologie, de bruxism. Obiceiul se poate întâlni atât la adulți cât și la copii.

Mulți dintre pacienți suferă de bruxism o boală care duce la uzura accentuată a dinților, la dureri de cap sau la dureri la nivelul maxilarului. Bruxismul se poate manifesta atât ziua cât și noaptea în somn și se manifestă printr-un zgomot de scrâşnire tipic.

Așadar, există bruxism nocturn și bruxism diurn. Dacă cel nocturn este o reacție necontrolată, automată, cel diurn apare la stimuli precum panica, nervozitatea, stresul sau anxietatea.

Bruxismul poate duce la apariția unor fisuri ale smalțului dentar, la tocirea dinților care va duce, ulterior la sensibilitate dentară. Medicii stomatologi le recomandă pacienților care suferă de bruxism să poarte o gutieră.

Ce este gutiera de bruxism și cum se folosește?

Gutiera se aseamănă destul de mult cu gutierele folosite de sportivi, așa cum sunt pugiliștii. Aceasta este asemeni unei măști de plastic, cu duritate, flexibilitate și grosime variabile. Gutiera poate fi transparentă sau colorată și se aplică pe una dintre arcade, maxilară sau mandibulară. Gutiera are rolul de a proteja dinții de eventualele traume. Există și gutiere de contenție care se poartă după tratamentul ortodontic.

De ce este de preferat să faci o gutieră la comandă?

Gutierele pot fi găsite și în farmacii sau se pot face la comandă. Gutierele care se vând în comerț nu sunt personalizate și există riscul să nu se adapteze perfect la dantura purtătorului. În cadrul Clinicilor Dr. Leahu pacienții pot opta pentru gutiere personalizate care se potrivesc perfect.

Pentru confecţionarea unei gutiere individualizate în clinicile stomatologice, pacientul se va prezenta la două şedinţe. În prima şedinţă, medicul va lua amprenta, iar gutiera va fi confecționată în laboratorul de tehnică dentară de către specialiști. În cea de-a doua ședință medicul stomatolog va adapta gutiera primită din laborator pe dinţii pacientului.

Gutiera se aplică pe dinţi noaptea, după efectuarea periajului dentar şi înainte de culcare şi se îndepărtează dimineaţa după trezire. Se curăţă sub jet de apă şi se păstrează într-o cutiuţă specială.

Ai probleme cu dinții? Cauți o echipă de medici stomatologi care să se ocupe de tine? Nimic mai simplu. Sună la numărul de telefon 021 9134 și un specialist al Clinicilor Dentare Dr. Leahu te va consilia. Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.

Așa arată o gutieră de contenție care se poartă după tratamentul ortodontic

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134