Ce este gutiera de bruxism și cum se folosește?

 

Gutiera de contentie si brusixm, transparenta
Gutiera bruxism este foarte utilă pentru protejarea danturii

De: | Etichete: , , | Comentarii: 8 | 25 iunie 2019

Vizualizat de 26.942 utilizator/i

Cine nu și-a scrâșnit măcar o dată dinții? Acesta este un obicei nesănătos pe care îl au mulți dintre oameni și poartă denumirea, în stomatologie, de bruxism. Obiceiul se poate întâlni atât la adulți cât și la copii. Mulți dintre pacienți suferă de bruxism o boală care duce la uzura accentuată a dinților, la dureri de cap sau la dureri la nivelul maxilarului. Bruxismul se poate manifesta atât ziua cât și noaptea în somn și se manifestă printr-un zgomot de scrâşnire tipic. Așadar, există bruxism nocturn și bruxism diurn. Dacă cel nocturn este o reacție necontrolată, automată, cel diurn apare la stimuli precum panica, nervozitatea, stresul sau anxietatea. Bruxismul poate duce la apariția unor fisuri ale smalțului dentar, la tocirea dinților care va duce, ulterior la sensibilitate dentară. Medicii stomatologi le recomandă pacienților care suferă de bruxism să poarte o gutieră.

Ce este gutiera de bruxism și cum se folosește?

Gutiera se aseamănă destul de mult cu gutierele folosite de sportivi, așa cum sunt pugiliștii. Aceasta este asemeni unei măști de plastic, cu duritate, flexibilitate și grosime variabile. Gutiera poate fi transparentă sau colorată și se aplică pe una dintre arcade, maxilară sau mandibulară. Gutiera are rolul de a proteja dinții de eventualele traume. Există și gutiere de contenție care se poartă după tratamentul ortodontic.

De ce este de preferat să faci o gutieră la comandă?

Gutierele pot fi găsite și în farmacii sau se pot face la comandă. Gutierele care se vând în comerț nu sunt personalizate și există riscul să nu se adapteze perfect la dantura purtătorului. În cadrul Clinicilor Dr. Leahu pacienții pot opta pentru gutiere personalizate care se potrivesc perfect. Pentru confecţionarea unei gutiere individualizate în clinicile stomatologice, pacientul se va prezenta la două şedinţe. În prima şedinţă, medicul va lua amprenta, iar gutiera va fi confecționată în laboratorul de tehnică dentară de către specialiști. În cea de-a doua ședință medicul stomatolog va adapta gutiera primită din laborator pe dinţii pacientului. Gutiera se aplică pe dinţi noaptea, după efectuarea periajului dentar şi înainte de culcare şi se îndepărtează dimineaţa după trezire. Se curăţă sub jet de apă şi se păstrează într-o cutiuţă specială.

Care este diferența între tipurile de gutiere dentare?

Așa cum am văzut mai sus, există mai multe tipuri de gutiere dentare. Acestea au un rol specific și se recomandă de către medicii stomatologi în funcție de problema pe care o pot preveni.

Gutiera de contenție

În timp ce gutiera pentru bruxim este recomandată pentru prevenirea uzurii dinților, gutiera de contenție se recomandă la finalul tratamentului ortodontic. Aceasta are rolul de a păstra rezultatele obținute în urma purtării aparatului dentar și pentru a nu lăsa dinții să își modifice poziția. Gutierele de contenție pot fi atât fixe, cât și mobile. Ele sunt recomandate de către medicul ortodont la finalul tratamentului. Contenția mobilă arată exact ca o gutieră pentru bruxism, iar pacienților le este recomandat să o poarte noaptea, în timpul somnului.

Aparat dentar cu gutiere dentare profesionale

Un alt tip de gutieră dentară este întâlnită în cazul tratamentului ortodontic Invisalign. De fapt, aceasta reprezintă un aparat dentar modern. Invisalign este foarte potrivit pentru toate acele persoane care își doresc să rezolve problemele de poziționare a dinților, însă nu vor ca aparatul dentar să fie vizibil pe toată durata tratamentului. Acest tip de aparat dentar nu prevede brackeți metalici sau sârme de susținere. Totul se rezumă la purtarea unor serii de gutiere dentare transparente, personalizate pentru fiecare pacient în parte și pentru fiecare etapă a tratamentului. Gutierele poartă denumirea de alignere profesionale, ele nu conțin material metalic fiind astfel mult mai confortabile și excluzând posibilitatea apariției alergiilor și a rănirii cavității orale. Tratamentul cu aparatul dentar Invisalign se adresează pacienților peste 12 ani. Ai probleme cu dinții? Cauți o echipă de medici stomatologi care să se ocupe de tine? Nimic mai simplu. Sună la numărul de telefon 021 9777 și un specialist al Clinicilor Dentare Dr. Leahu te va consilia. Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.

Gutiera de contentie, transparenta, pe masa

Așa arată o gutieră de contenție care se poartă după tratamentul ortodontic

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Ce este gutiera de bruxism și cum se folosește?

 1. Violeta Dehalt

  Buna seara!
  Cat costa o gutiera de bruxism si daca costul include atat mulajul cat si gutiera efectiva?
  In cazul costurilor separate, va rog sa mentionati fiecare dintre aceste costuri.
  Multumesc anticipat!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Gutiera pentru bruxism costă 500 lei, iar în acest preț este inclus și mulajul. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 2. Iliev Mihaela

  Buna, am o problema, am bracheti de vreo 3 luni dar imi tot cad intruna din motiv ca am bruxism nocturn, cum aș putea rezolva pronlem aceasta !

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În această situație este recomandat să mergeți la un consult stomatologic, la medicul ortodont. Acesta vă va analiza dantura și brackeții aparatului dentar, iar apoi vă va propune tratamentul potrivit. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777