Vizualizat de 1.078 utilizator/i
O dantură sănătoasă și frumoasă îi ajută pe cei mici să se dezvolte armonios și să aibă mai multă încredere în propria persoană. Cu cât copiii se confruntă cu mai puține probleme dentare, cu atât aceștia se vor bucura de sănătatea reală pentru toată viața. Tocmai pentru a preveni și pentru a trata din timp posibilele afecțiuni dentare, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt recomandate încă de la cele mai fragede vârste.
Demineralizarea smalțului dinților este o afecțiune dentară discutată din ce în ce mai mult în ultima perioadă, aceasta reprezintă o primă etapă a apariției cariilor dentare. Află din următorul articol totul despre această afecțiune orală, de la cauzele apariției și până la tratamentele stomatologice cele mai potrivite.
Ce înseamnă demineralizarea dinților?
Demineralizarea smalțului dinților reprezintă prima etapă a dezvoltării cariei dentare. Aceasta se prezintă sub forma unei pete alb-cretoase, fără vreo cavitate în suprafața smalțului. Un dinte demineralizat are un aspect mai degrabă calcaros, iar acesta poate fi observat cu ușurință de către medicul pedodont în cadrul consultului stomatologic. Cu cât demineralizarea smalțului dentar este tratată mai devreme, cu atât copiii vor reuși să prevină apariția cariilor dentare și, implicit, disconfortul creat de acestea.
Care sunt cauzele demineralizării dinților?
Cauzele apariției demineralizării smalțului dentar sunt reprezentate sub forma unui cumul de factori. Aceștia pot fi de natură genetică ori pot fi reprezentați de anumite greșeli legate de alimentația din primele 4-6 luni de sarcină sau de realizarea igienei orale a nou-născutului. Este recomandat ca pentru curățarea cavității orale a celor mici să se utilizeze un degetar sau un tifon steril. De asemenea, igienizarea este necesară după fiecare masă.
Alți factori care pot influența apariția demineralizării smalțului dentar sunt: deficitul de vitamina D, traumatismele dentare asupra dinților temporari (de lapte) ce pot duce la repercusiuni asupra dinților permanenți sub forma afectării smalțului dentar, refluxul gastroesofagian sau respirația orală. Un factor important în ceea ce privește apariția demineralizării este reprezentat de consumul alimentelor sau băuturilor acide, ce pot duce la afectarea smalțului dentar.
Care sunt simptomele demineralizării smalțului dentar la copii?
Atunci când vorbim despre demineralizarea smalțului dentar, ne putem referi în primul rând la apariția sensibilității dentare la contactul cu diferiți stimuli: rece, cald sau dulce. Este foarte important ca părinții să acorde o atenție sporită acestor semne, în unele cazuri, sensibilitatea dentară poate apărea chiar și în cazul atingerii dinților, ceea ce duce la evitarea igienizării zonelor respective. În momentul în care se evită periajul dentar corect și riguros, demineralizările dinților pot avansa spre carii severe într-un timp scurt, tratamentul necesar tratării acestora fiind, în unele cazuri, mai dificil și mai greu de suportat pentru cei mici.
Cum se stabilește diagnosticul?
Este foarte important de reținut faptul că medicul stomatolog specialist pedodont este singurul care poate pune diagnosticul corect unei demineralizări. Diagnosticul se poate pune doar în urma unui consult stomatologic realizat în cabinetul dentar, prin metode specifice. Cu cât copilul este diagnosticat mai repede, cu atât se poate institui un tratament mai rapid pentru oprirea din evoluție a demineralizării smalțului dentar spre o carie severă.
Putem confunda simptomele demineralizării cu alte afecțiuni dentare?
În unele cazuri, diagnosticul de demineralizare a smalțului dentar poate fi confundat cu alte afecțiuni dentare ce au drept simptom apariția petelor albe. Fluoroza este una dintre aceste afecțiuni, aceasta apare în urma ingerării unei cantități prea mari de fluor în momentul formării dinților permanenți sau atunci când există defecte de structură ale smalțului dentar, ce determină o subțiere a acestuia.
Când trebuie să mergem la medicul stomatolog?
Pentru un tratament corect, realizat la timp, este foarte important ca părinții să se prezinte cu cei mici la medicul pedodont în momentul apariției oricărui simptom menționat anterior. Doar în acest fel se poate decide dacă copilul se confruntă cu o demineralizare a smalțului dentar sau nu.
Indicat este să ne prezentăm cu cei mici la control încă de la apariția primului dinte pe arcadă, adică în jurul vârstei de 6-8 luni. În această perioadă părinții primesc informațiile necesare în ceea ce privește sănătatea și prevenția orală a celui mic. Cu cât regulile indicate de medic sunt mai bine respectate, cu atât riscul apariției demineralizării smalțului dentar este mai mic.
Care sunt tratamentele potrivite pentru demineralizare?
După un diagnostic corect, pus în prealabil, tratamentul demineralizării se face printr-o igienizare profesională. Aceasta are rolul de a îndepărta sursa de aciditate, și anume placa bacteriană chiar și din zonele greu accesibile periajului dentar realizat acasă. Ulterior igienizării profesionale se vor aplica geluri cu fluor, în cabinetul stomatologic, sau se va recomanda aplicarea unor creme speciale acasă, timp de minim 3 luni. De asemenea, se va recomanda și folosirea unei paste de dinți cu fluor, aceasta va conține cantitatea potrivită de fluor pentru vârsta copilului.
Cum putem preveni demineralizarea dinților?
Prevenția rămâne cea mai bună metodă de tratament, de aceea este recomandat ca părinții să meargă la medicul specialist pedodont încă de la apariția primului dinte a celui mic. Este de preferat ca vizitele la stomatolog să fie realizate atunci când dinții nu prezintă deja sensibilitate sau nu au apărut dureri, tocmai pentru ca cel mic să aibă o experiență cât mai plăcută. Astfel, îl obișnuim cu cabinetul și instrumentarul stomatologic și îl ajutăm să înțeleagă importanța sănătății orale încă din timpul copilăriei.
Dacă ești în căutarea unei clinici stomatologice destinate copiilor și a unei echipe de medici specialiști pedodonți, pregătiți pentru lucrul cu cei mici, atunci te așteptăm în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu. Alege să îi oferi copilului tău sănătate reală și o experiență excepțională. Un zâmbet încrezător îl poate transforma pe copilul tău în tânărul de succes de mâine. Până la data de 15 septembrie 2020 oferim copiilor CADOU o consultație, o radiografie dentară panoramică și un plan de tratament gratuit, în Academia Spațială Dr. Leahu din București, Pitești, Timișoara, Turda, Oradea și Constanța. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34